UTAKMICA SEZONE / Rijeka može protiv Djurgardensa, evo što trebate znati o švedskom klubu

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nogometaše Rijeke čeka iznimno težak dvoboj u ovoj fazi kvalifikacija. Ono što može ići u prilog je otvaranje pred domaćim navijačima. Rujevica bi po svemu sudeći mogla biti ispunjena do zadnjeg mjesta

21.7.2022.
18:27
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Švedski Djurgardens večerašnji je protivnik Rijeke u drugom pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Riječ je o momčadi koja nema toliko europskog iskustva kao što ima naš predstavnik Rijeka, koja je u zadnjih deset godina čak četiri puta igrala grupne faze Europske lige, no kad usporedimo kadar ovih momčadi i nema neke prevelike razlike.

Djurgardens je klub koji se bori za titulu u švedskom prvenstvu, peti su u ukupnom poretku po broju naslova prvaka države (12), a 2019. godine zadnji su put sezonu završili na prvom mjestu ljestvice. Prije utakmice s Rijekom igrali su protiv Varnama, kluba koji se grčevito bori za ostanak. Nisu puno rotirali sastav kako bi odmorili neke glavne igrače i tu su utakmicu shvatili vrlo ozbiljno, što na kraju rezultat 5-0 i sugerira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTIŠAO PRIJE POLA GODINE /

Pratio je Rijeku na Šubićevcu: Otkrivamo vraća li se Ivan Tomečak u klub s Rujevice

Image
OTIŠAO PRIJE POLA GODINE /

Pratio je Rijeku na Šubićevcu: Otkrivamo vraća li se Ivan Tomečak u klub s Rujevice

Prednost za Rijeku

Rijeka ima jednu malu prednost nad Šveđanima, dopuštenjem HNS-a odgodili su derbi drugog kola s Hajdukom da bi se posvetili utakmici koja već sad nosi naziv "Utakmica sezone". Djurgarden će nakon gostovanja na Rujevici imati jednu iznimno bitnu utakmicu. Na domaćem terenu samo tri dana nakon utakmice s Rijekom, Šveđani će morati na gostovanje protiv Hackena koji se nalazi na prvoj poziciji dok je Djurgardens drugi.

Derbi za prvo mjesto u ligi je definitivno prioritet za klub te postoji mogućnost da Rijeka pokuša nadmudriti Šveđane na fizičkoj spremi. Ono što ne ide u korist Rijeke je forma, momčad je tek sklopljena a odigrano je tek jedno kolo prije ovako važne utakmice u koju Djurgardens ulazi s 15 odigranih utakmica u nogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako igraju

Trener im je Kim Bergstrand, u klubu je od 2019. godine te mu je ovo najveći klub kojeg je vodio u trenerskoj karijeri. Ustalio je 4-3-3 formaciju koja se gotovo nikad ne mjenja. Kada dođe momčad koje je njihovog ranga vole pustiti loptu protivniku, primjerice u derbiju protiv Hammarbya su u prvih 25 minuta upravo to napravili, Imali su samo 30 posto posjed lopte u svojim nogama.

Brane se moderno s velikim brojem igrača u formaciji 5-4-1, taj jedan napadač nije na centru nego na samom rubu kaznenog prostora. Opasni su po oduzetoj lopti kada jure u kontru preko Asora koji je iznimno brz, Kad smo već kod njega možemo spomenuti i Harisa Radetinca koji zna igrati u paru s njim. Kad se momčad protivnička momčad malo povuče Edvardsen ubačajima traži Asora ili Radetinca koji konstantno mjenjaju mjesta na poziciji centralnog napadača i krila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je da u utakmicu uđu malo pod ručnom i da također puste loptu Rijeci, tako je to barem izgledalo u dvoboju protiv Hammarbya gdje su u drugo poluvrijeme ušli znatno energičniji nego što su bili u prvom.

Pojedinci

Piotr Johanson, desni bek momčadi je jedan od pojedinaca uz Edvardsen od kojih prijete najopasniji ubačaji, spomenuti desni bek je tehnički jak na lopti, dobar defanzivno ali se ne boji povući napad prema naprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gustav Wikheim, još je jedan igrač na kojeg bi trebalo obratiti pažnju. Igrao je 14 utakmica ove sezone ali je samo četiri počeo kao starter, apolutno njihov najkreativniji igrač. Klasični je džoker s klupe koji svojim ulaskom donese energiju više. Uz energiju koju donosi kog njega se najviše ističe brzina, ima savršenu viziju i njuši slobodan prostor.

Nogometaše Rijeke čeka iznimno težak dvoboj u ovoj fazi kvalifikacija. Ono što može ići u prilog je otvaranje pred domaćim navijačima. Rujevica bi po svemu sudeći mogla biti ispunjena do zadnjeg mjesta. Jako je važno da Rijeka pobijedi večeras kako bi mogla ići u Švedsku bez potrebe da moraju hvatati zaostatak za neugodnim Djurgardensom koji će se morati dobro pomučiti protiv Hackena i potom četiri dana nakon toga dočekati Riječane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo