REVOLUCIJA U NOGOMETU / Trener 'Barce' posegnuo za iznenadujucim potezom

Trener Barcelone Luis Enrique kopirao je neke ideje iz najjace kosarkaske lige svijeta, NBA lige, kako bi bio korak ispred svojih najvecih rivala.

16.3.2015.
13:59
VOYO logo

Spanjolski dnevni sportski list Marca pise kako su blokovi, krizanja igraca, navlacenja protivnika i iznenadujuce promijene smjera u igri prilikom kornera i slobodnih udaraca s krila, samo neke od novina u igri Barcelone koje je trener Luis Enrique prekopirao iz NBA lige. Naravno, kako su navedene strateske novine jos uvijek u fazi implementacije u igru Barce, biti ce potrebno neko vrijeme kako bi se Messi, Neymar, Suarez, Rakitic i drustvo na njih naviknuli.

"Blokovi u biti nisu kao u kosarci. To je vise odvlacenje obrambenog protivnickog igraca na mjesto gdje zelite. Konceptualno, usvojili su neke kosarkaske poteze i prilagodili ih nogometu" objasnjava bivsi kosarkas i veliki Enriqueov prijatelj Toñin Llorente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Llorente kaze kako nikada nije razgovarao s Enriqueom o kosarkaskim novotarijama u igri Barce. Messijev gol protiv Eibara ima sve karakteristike kosarkaske strategije. Bartra i Pique su blokirali dva obrambena igraca Eibara, i pomaknuli ih na stranu, otvorivsi tako prostor prema golu.

Nacelno, cilj te akcije i njihove uloge bio je navuci obrambene igrace, maknuti ih iz kaznenog prostora, kako bi se oslobodio prostor za udarac ili dublji ulazak u prostor ispred gola. Kao sto se u kosarci radi s blokovima u pick and rollu, kako bi se stvorio visak u napadu. Samo sto je ovo prilagodeno nogometu, naravno. Messi je to iskoristio, usao u kazneni prostor, i matirao golmana Eibara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//cdn.playwire.com/bolt/js/embed.min.js

Luis Enrique je imao veliku pomoc od Unzula, strucnjaka upravo za situacije ispred gola, i mnostvo vremena proveo trenirajuci svoje igrace kako se braniti i napadati kada je utakmica mrtva. I rezultati su bili izvanredni. Barcelona ovakvim kosarkaskim nacinom igre nije primila gol ovim nacinom jos od El Clasica odigranom na Santiago Bernabeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo