Uoči velikog derbija / Prisjetite se najkontroverznijeg derbija u povijesti: Dan kad su BBB pokazali zube sistemu, a Pletikosa postao heroj Dalmacije

Image
Foto: screenshot YouTube

Derbi iz proljeća 1999. ostao je upamćen i u Splitu i u Zagrebu iako su od njega prošle 23 godine

11.3.2022.
13:45
screenshot YouTube
VOYO logo

Hajduk i Dinamo u subotu u sklopu 27. kola Prve HNL igraju najveći hrvatski derbi na Poljudu. S obzirom na to da su i Bili i Plavi još uvijek ozbiljni kandidati za naslov možemo konstatirati da već godinama nije bilo većeg uzbuđenja oko ogleda ove dvije momčadi.

Ipak, mi smo se odlučili prisjetiti jednog derbija koji ne samo da je nosio rezultatski imperativ za obje ekipe već je bio i početak kraja jedne ere u hrvatskom nogometu, ali i društvu. Riječ je naravno od derbiju koji se 19. svibnja 1999. godine igrao na Maksimiru u sklopu 8. kola Lige za prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki prosvjed Boysa oko Maksimira

Dvoboj su Hajduk i Dinamo odnosno tadašnja Croatia dočekali poravnati na vrhu, a rame uz rame s njima za naslov se borila i Rijeka. Croatia je bila favorit u tom dvoboju u kojem ih je predvodio iskusni Robert Prosinečki. S druge strane Hajduk je bio odlučan prekinuti trogodišnji šampionski post s momčadi koja je kombinirala iskustvo i mladost.

Prije početka dvoboja bilo je jasno da Bad Blue Boysi neće biti na stadionu. Oni su taj dan oko Maksimira prosvjedovali i tražili povratak imena Dinamo. Bio je to otvoreni pokret otpora upućen prema glavnom zagovaratelju promjene imena velikog zagrebačkog kluba, predsjedniku Franji Tuđmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Navijačke igrice /

Otkrivena luda akcija Boysa kojom su obojali rivu u plavo: 'Dijelili su letke, čak su i hostese doveli...'

Image
Navijačke igrice /

Otkrivena luda akcija Boysa kojom su obojali rivu u plavo: 'Dijelili su letke, čak su i hostese doveli...'

"Žao mi je što ne mogu biti na stadionu i navijati za svoj klub, ali ovo je jedini način da ispravimo ono što ne valja u Hrvatskoj", poručio je tada jedan ogorčeni navijač zagrebačkog kluba pred televizijskim kamerama. BBB su se tom prilikom sukobili i s policijom, a epilog je bio - preko šezdeset navijača, dvadesetak vozila od čega devet policijskih.

Pletikosina predstava iz snova

Na stadionu je bilo mirnije. Torcida je uslijed izostanka rivala s druge strane dominirala navijanjem, a na terenu se odvijao spektakl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićani su bučno prosvjedovali kad je sudac Novak odlučio ne pokazati na bijelu točku nakon što je Ladić srušio Baturinu pred svojim vratima, a onda su Modri došli i u vodstvo preko Josipa Šimića. Već u 28. minuti je izgledalo kao da je derbi gotov, jer je vratar Hajduka Tonći Gabrić isključen zbog igranja rukom izvan kaznenog prostora no jedan mladić je imao drugačije planove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: screenshot YouTube

Stipe Pletikosa je tada bio golobradi, talentirani mladić iz Hajdukove Akademije. Potpuno neočekivano staje na vrata i postaje heroj Dalmacije. Croatia je s igračem više napadala cijelu utakmicu, a Pletikosa je izluđivao napadače u plavom. Bila je to jedna od njegovih najboljih predstava u karijeri.

Video utakmice pogledajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vuković donio bod Hajduku

Da stvari budu gore za Croatia, u 56. minuti je Hrvoje Vuković iskoristio konfuziji u obrani Plavih i zabija za 1:1. Do kraja susreta Pletikosa je radio čuda i Hajduku spasio bod koji naposljetku nije pomogao Splićanima u pohodu na titulu. Hajduk je u idućem kolu posrnuo protiv Rijeke i ispao iz utrke za naslov.

Prvenstvo je osvojila Croatia s bodom prednosti pred Rijekom, a sezona 1998/1999. ostala je upamćena kao najkontroverznija u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime, Rijeka je remizirala s Osijekom u zadnjem kolu nakon što joj je poništen regularan pogodak u posljednjim trenucima utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedice derbija promijenile stanje u hrvatskom nogometu

Krajem 1999. godine preminuo je Franjo Tuđman, a u veljači 2000. Croatia ponovno postaje Dinamo. Sezona 1999./2000. bila je posljednja u nizu od pet titula koje je plavi klub osvojio i prva u neovisnoj Hrvatskoj do koje je došao pod imenom Dinamo.

Narednih pet sezona prošlo je u dominaciji Hajduka koji je uzeo tri naslova prvaka, a Dinamo i Zagreb su podijelili preostale dvije. Derbi iz proljeća 1999. ostao je upamćen i u Splitu i u Zagrebu iako su od njega prošle 23 godine. Hajdukovci i dan danas tvrde da su brutalno pokradeni na Maksimiru i pamte uspon Stipe Pletikose kao novog idola Dalmacije, a Dinamovi navijači vjeruju da su događaji tog dana pridonijeli vraćanju 'svetog imena' klubu koji vole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo