PRIJE DEVET GODINA SRBIJA JE PALA NA MAKSIMIRU / Kovačić debitirao, a zaprepastit ćete se kad vidite tko je sve bio u sastavu

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska je prije točno devet godina svladala Srbiju na prepunom Maksimiru

22.3.2022.
15:05
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija od svojeg postojanja ispisala je povijest nogometa osvojivši treće i drugo mjesto na svjetskoj smotri. Zemlja od, sada niti četiri milijuna stanovnika, postala je svjetska nogometna sila te je ispisavala povijesne rezultate i pobjede.

Image
RASPAD SISTEMA /

Potpuni krah PSG-a, ugledni novinar tvrdi: 'Neymar na treninge dolazi na rubu pijanstva, on uništava klub!'

Image
RASPAD SISTEMA /

Potpuni krah PSG-a, ugledni novinar tvrdi: 'Neymar na treninge dolazi na rubu pijanstva, on uništava klub!'

Jedna od takvih dogodila se na današnji dan prije točno 2013. godine. kada su Vatreni pod vodstvom Igora Štimca svladali Srbiju na Maksimiru s 2:0. Bilo je to u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Svima je bilo jasno da je to susret koji je bio veći od nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimir je ispunilo preko 35 tisuća gledatelja, a Vatreni su protiv Srbije ušli s deset bodova iz četiri utakmice. Slavljem nad velikim rivalima praktički smo zabili čavao u lijes njihovim nadanjima da zaigraju u Brazilu.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Igor Štimac

Štimac je na teren izveo zanimljivu momčad, a zanimljivo za reprezentaciju je debitirao tada 18-godišnji Mateo Kovačić. Na vratima je krenuo Pletikosa, obranu su činili Srna, Šimunić, Ćorluka i Strinić, dok su moćnu veznu liniju činili Modrić, Rakitić, Kovačić i Kranjčar. Najistureniji dvojac bili su Olić i Mandžukić, koji su ujedno bili strijelci na tom susretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrena atmosfera

Hrvatsku je u vodstvo doveo Mandžukić nakon proigravanja Olića u 23. minuti. Rakitić je uzeo jednu loptu neopreznoj obrani Srbije, nakon čega je Đilkoš zabio za 1:0. U 36. minutai konačan rezultat postavio je Olić nakon slobodnog udarca koji je izveo Srna i krasno ubacio. Štimac je nakon velike pobjede govorio da je "ova momčad bolja od Vatrenih iz Francuske te kako idu po naslov prvaka svijeta".

A nećete vjerovati tko je sve tada nastupao u kockastom dresu. Osim što je svoj debij upisao Mateo Kovačić, na klupi su se našli i Eduardo da Silva, Vida, Petrić, Badelj, Nikola Kalinić, Jelavić, Vukojević, Lovren, dok su dva zamjenska vratara bil Subašić i pomalo zaboravljeni Dario Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešić je u karijeri nastupao za nekoliko njemačkih klubova, a najveći trag je ostavio u grčkom Panioniosu. Nastupao je i za Lokomotiv iz Moskve, Bayer Leverkusen, Mainz, PAOK i Omoniju, ali nigdje nije ostavio dubljeg traga. Zanimljivo, na popisu Igora Štimca našli su se i legendarni Sammir te Gordon Schildenfeld.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Sammiru ne treba trošiti puno riječi. Mnogi su se protivili njegovom pozivanju u reprezentaciju, a rođeni Brazilac na kraju se našao i na popisu igrača koji su putovali u Brazil. Za Hrvatsku je skupio sedam nastupa te pritom nije postigao niti jedan pogodak. Najbolje dane proveo je u Dinamu za koji je skupio 263 nastupa te je pritom postigao 60 pogodaka i podijelio 59 asistencija.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Schifo je tada predstavljao Dinamo iz Moskve, ali se tamo nije snašao te je proveo vrijeme na posudvama u PAOK-u i Panathinaikosu. Za Hrvatsku je nastušio u 29 navrata te je postigao jedan pogodak. Danas, s 37 godina još uvijek igra nogomet na Cipru gdje predstavlja Aris Limassol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo