POČIVAO U MIRU /

Preminuo je najstariji nogometaš Hajduka: Karijeru je morao završiti sa samo 28 godina

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Nositelj je brojnih priznanja i nagrada

28.8.2024.
14:29
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Jutros je u 95. godine života preminuo Tonći Baranović, najstariji nogometaš Hajduka, objavio je splitski klub.

Image
POČIVAO U MIRU /

Preminuo je Vladimir Premuš: Jedini je imao pozitivan omjer protiv najvećeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća

Image
POČIVAO U MIRU /

Preminuo je Vladimir Premuš: Jedini je imao pozitivan omjer protiv najvećeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća

"Antun Tonći Baranović rođen je u Splitu 4. prosinca 1929. godine. Godine 1940. upisuje Mušku realnu gimnaziju, u kojoj dočekuje II. svjetski rat. Iako još uvijek mladić, aktivno sudjeluje u antifašističkom pokretu. Po oslobođenju Splita nastavlja srednjoškolsko školovanje, a uskoro počinje igrati za RNK Split. Izuzetno talentiran, Tonći Baranović vrlo brzo postaje igrač NK Hajduk i igra u momčadi koja je 1948. godine postala prvi nogometni juniorski prvak Narodne Republike Hrvatske, u generaciji u kojoj su još igrali Vladimir Šenauer, Stane Krstulović, Ante Mladinić, Zdravko Juričko i brojni drugi pod vodstvom legendarnog trenera Luke Kaliterne. Istovremeno je i maturirao na Brodostrojarskom odsjeku srednje Tehničke škole, kada se 1948. godine zapošljava u splitskom brodogradilištu 'Vicko Krstulović' u kojem je ostao raditi do 1951. godine", pišu o njemu službene stranice splitskog kluba pa dodaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Baranović je bio nećak legendarnog nogometaša Hajduka tridesetih godina prošlog stoljeća prerano preminulog Ivana Radovnikovića – Težora. Za prvu momčad Hajduka odigrao je 22 utakmice i postigao jedan pogodak. Bijeli Hajdukov dres nosio je 5 godina, do 1953. godine, kada se ponovno vraća u RNK Split u kojem dočekuje neželjeni kraj igračke karijere koja je završila 1957. godine na utakmici Split — Vojvodina teškom ozljedom koljena. Imao je svega 28 godina, otišlo je koljeno, više povratka na teren nije bilo. Probalo se sve, pod svoje ga je uzeo a tko drugi nego legendarni Hajdukov maser Božidar Soldo, ali meniskus je teška ozljeda uvijek bila pa i danas."

Po vlastitim riječima Hajduk je napustio i vratio se u svoj matični RNK Split, zbog Luke Kaliterne, koji je napustio Hajduk, i postao trener Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pored igračke karijere Tonći Baranović je nastavio i svoje školovanje upisom u Višu pedagošku školu — Odsjek matematike, te je 1957. godine položio stručni ispit za zvanje nastavnika. Školovao se također, za nogometnog trenera te je završio Visoku školu za fizičku kulturu. Međutim trenerski posao morao je napustiti 1965. godine nakon ponovljene nesreće s već prije ozlijeđenim koljenom. Bio je to njegov konačni kraj aktivnog sportskog djelovanja na igralištu. Diplomirao je 1975. godine na Fakultetu industrijske pedagogije i stekao zvanje profesora industrijske pedagogije. Pored svoje igračke i trenerske karijere, Tonći Baranović je ostavio značajan trag u pedagoškom radu u kojem je proveo preko trideset i pet godina odgajajući i obrazujući na stotine naših sugrađana radeći kao profesor matematike i fizike u školama: OŠ Solin, OŠ Dobri, Srednjoj obrtničkoj školi, Centru za odgoj i obrazovanje te prosvjetno pedagoškoj službi Zajednice općina Split i Ministarstvu prosvjete RH. U mirovini je od 1991. godine", istaknuo je Hajduk pa zaključio tekst:

"Nositelj je brojnih priznanja i nagrada. Za osobite zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava hrvatskog naroda odlikovan je od strane predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović odličjem Red Stjepana Radića, dobitnik je nagrade za životno djelo 2022. godine Županije splitsko — dalmatinske, i Grada Splita 2023. godine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo