POČIVAO U MIRU /

Preminuo je Vladimir Premuš: Jedini je imao pozitivan omjer protiv najvećeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća

Image
Foto: HRvatski boksački savez

Posljednji ispraćaj Vlade Premuša bit će u četvrtak, 29. kolovoza 2024. u 14.10 sati na osječkom groblju Sv. Ane

28.8.2024.
12:07
HRvatski boksački savez
VOYO logo

U Osijeku je u 82. godini, nakon kratke i teške bolesti preminuo veliki hrvatski boksač, legenda slavonskog i osječkog boksa i sporta Vladimir Premuš, objavio je Hrvatski boksački savez.

Image
POČIVAO U MIRU /

Šok: Srušio se na terenu, vjerovali su u oporavak, a pet dana kasnije je preminuo

Image
POČIVAO U MIRU /

Šok: Srušio se na terenu, vjerovali su u oporavak, a pet dana kasnije je preminuo

Vladimir Premuš, rođen 1943. godine u Daruvaru, cijeli je životni vijek proveo u Osijeku, a boksom se aktivno bavio od 1962. do 1974. godine i u tom vremenu nanizao brojne pobjede i pothvate zbog kojih je opravdano tituliran kao boksačka legenda Slavonije i Grada na Dravi. U karijeri je imao 250 mečeva, a boksao je u BK Mladosti, pa najviše u BK Slavoniji, te potkraj karijere za BK Borovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srednjoj kategoriji bio je višestruki prvak Hrvatske i bivše Jugoslavije, a najveće uspjehe postigao je na tada vrlo kvalitetnim i prestižnim Balkanskim prvenstvima – 1966. godine donio je u svoj Osijek zlatnu, a godinu kasnije i srebrnu medalju.

Vladimir Premuš nadaleko je ostao zapamćen kao jedini boksač koji je imao pozitivan omjer pobjeda i poraza (5:4) protiv legendarnog Mate Parlova, našeg najvećeg boksača i službeno najvećeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća. Tih pet pobjeda u devet žestokih mečeva s tada mladom pulskom zvijezdom Parlovom koji je kasnije osvojio sve titule u olimpijskom i profesionalnom boksu, Premuš je objasnio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam iskusniji i afirmiraniji boksač kad smo se Mate i ja sučeljavali u ringu, njegova je zvijezda tek bila u usponu, ali, gospodo, kako sam baš ja, Vlado iz Osijeka, bio i ostao jedini s pozitivnim skorom protiv takvog velikana?! Štoviše, taj jezičac na vagi, dogodio se u našem devetom okršaju, na otvorenom ringu u Puli, kad se tada 21-ogodišnji Parlov tek vratio s EP-a u Bukureštu u Rumunjskoj 1969. godine kao viceprvak Europe u srednjoj kategoriji, što je bila njegova prva velika europska medalja, ali se, ipak, i tada našao na koljenima."

Kad je to bilo najpotrebnije, u ratnim danima agresije na Osijek 1991. godine, Vladimir Premuš dao je velik doprinos u obrani grada jer je neumorno, svakodnevno Slobodinim kamionom razvozio kruh braniteljima na prvoj crti bojišnice, koji se i iz tih povijesnih mjeseci itekako dobro sjećaju neporecive hrabrosti njihova ljubimca 'plemenite vještine'.

Za sve što je dao Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, Vladimir Premuš primio je 2022. godine Nagradu za životno djelo Osječko-baranjske županije.

"Hrvatski boksački savez i predsjednik Bono Bošnjak u ime svih naših boksača i trenera izražavaju iskrenu sućut obitelji Premuš, sinu Zoranu, te cijeloj tugujućoj rodbini i prijateljima", objavio je HBS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji ispraćaj Vlade Premuša bit će u četvrtak, 29. kolovoza 2024. u 14.10 sati na osječkom groblju Sv. Ane.

Image
Foto: Hrvatski boksački savez
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo