Kapetan igra za povijest / Pravda za Ademija: Nakon dvije godine pauze zbog afere s dopingom vodi Dinamo u europsko proljeće

Image
Foto: Pixsell

'Nakon dvije teške godine koje sam prošao, sad prolazim nešto najbolje', rekao je Ademi za RTL uoči utakmice sa Spartakom iz Trnave

7.11.2018.
13:35
Pixsell
VOYO logo

Da je trnovit i dug put do zvijezda zna svatko, no nitko nije rekao Arijanu Ademiju da će njegov biti ovako težak. Kapetan Dinama u svojih je 27 godina života i deset godina profesionalne nogometne karijere prošao sito i rešeto, s vrha padao na dno, da bi s trakicom u bojama hrvatske zastave na lijevoj ruci do prvog europskog proljeća nakon 49 godina vodio zagrebački Dinamo.

Vidio je nešto u mladom Šibenčaninu makedonskog porijekla trener Ivica Katalinić, kad ga je s nepunih 17 godina uveo u igru prvi put u profesionalnoj karijeri u dresu Šibenika. Sudbina se poigrala Ademijem pa je klub protiv kojeg je debitirao bio upravo onaj koji će ga proslaviti – zagrebački Dinamo. Inače, utakmicu je Dinamo pobijedio s 5:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeće dvije sezone Ademi je postao standardan član Šibenika te najmlađi kapetan momčadi sa Šubićevca. Njegovi nastupi bili su dovoljno dobri da mu osiguraju transfer u najjaču momčad Prve HNL – Dinamo.

Nije dugo trebalo ni da se nametne na Maksimiru. Ademi je u sezoni 2010./2011. zaigrao u Europskoj ligi, gdje se Dinamo nadmetao s Villarealom, PAOK-om i Club Bruggeom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Od zvijezda do trnja i natrag: Arijan Ademi nakon afere s dopingom vodi Dinamo u europsko proljeće

Image

Od zvijezda do trnja i natrag: Arijan Ademi nakon afere s dopingom vodi Dinamo u europsko proljeće

Sljedeća sezona bila je godina Ademijevog prvog pada. Većinu utakmica propustio je zbog teške ozljede, zbog čega je nakratko posuđen i Lokomotivi. No, borac kao što je Ademi nije odustao tako lako. Ubrzo se vratio i postao nezamjenjiv kotačić Dinamovog stroja. Toliko bitan da je odlaskom Joea Šimunića dobio čast nositi kapetansku trakicu s kojom je predvodio Dinamo do dvostruke krune.

Ne samo to, doveo je Dinamo i Ligu prvaka na Maksimir. Gostovali su u Zagrebu Arsenal, Bayern i Olympiakos, a Junior Fernandes i Josip Pivarić pobrinuli su se da Topnicima to gostovanje ne bude ugodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je ta utakmica bila kobna za Ademija, a ono što je uslijedilo izgledalo je kao neka nogometna verzija Iskupljenja u Shawshanku. Nakon utakmice bio je pozitivan na doping, a klub i on nisu se mogli načuditi rezultatima testiranja. UEFA mu je najprije odredila četverogodišnju suspenziju, da bi ga arbitražni sud nakon toga proglasio nevinim i dopustio mu da ponovo igra profesionalni nogomet.

"U obrazloženju CAS-a postoji jedna rečenica koja me čini sretnim i koja mi vraća nadu. To je ono za što sam se borio: napisali su da Ademi nije varalica, Ademi je nevin", rekao je tada Arijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije godine bez profesionalnog nogometa kratio je trenirajući sa zagrebačkim klubom Kustošijom i igrajući padel. Na Maksimir se vratio prošle sezone i nastavio tamo gdje je stao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamova europska jesen zasad je sjajna, a samo ih bod dijeli od prezimljavanja u Europi.

"Pobjedimo li tu utakmicu, siguran sam da će to biti vrhunac moje karijere. Nakon dvije teške godine koje sam prošao sad prolazim nešto najbolje", rekao je Ademi za RTL uoči utakmice sa Spartakom iz Trnave na Maksimiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion je rasprodan, atmosfera oko Dinama već dugo nije bila ovako pozitivna. Vrijeme je da Modri pokažu da su uistinu europski klub i da Ademi uđe u povijest kao kapetan koji ih je nakon gotovo pola stoljeća odveo u europsko proljeće.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo