Prava pošast! Koliko je potrebno upozorenja?

Smrt na nogometnom terenu odavno više nije rijetka statistika. Nažalost, nogometaši doslovce ginu u doticaju s loptom.

22.6.2013.
14:03
VOYO logo

Nakon nedavne smrti u snu vratara Ivana Turine hrvatski nogomet dobio je tako najozbiljnije upozorenje o opasnosti bavljenjem vrhunskim sportom ljudi sa srčanim poteškoćama.

Svjetski nogomet se u zadnjih desetak godina suočava s pravom pošasću stradavanja na travnjacima. Prisjetimo se strašnih scena 2003. godine dok je na terenu umirao Kamerunac Marc-Vivien Foe, u dresu svoje reprezentacije zadobio je srčani udar u utakmici Kupa Konfederacija protiv Kameruna. Unatoč brzoj intervenciji liječnika i transportu u bolnicu nije mu bilo spasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana kasnije u dresu Benfice umro je mađarski internacionalac Miklos Feher. Koji se srušio za vrijeme dvoboja Benfice i Vitorije Setubal, priskočili su mu suigrači u pomoć, bio je tu i Hrvat Tomislav Šokota. Dok su liječnici stigli Feher je umro.

U dvoboju Seville i Getafea 2007. umro je Antonio Puerta, ovaj se 35-godišnjak srušio na terenu, no kako se obrzo pridigao i otišao u svlačionicu svi su pomislili da je s njime sve u redu. No, u svlačionici ga je zadesio još jedan, jači srčani udar. Prebačen je u bolnicu gdje je umro tri dana kasnije. Prije četiri godine isto je od srčanog udara umro nogometaš Espanyola Daniel Jarque, kad je bio na pripremama tijekom odmora doživio je srčani udar. Dok je pričao na telefon srušio se i umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je u utakmici Livorna i Pescare umro igrač Livorna Piermarini Morosini. Naknadno je obdukcijom utvrđeno da je imao urođenu srčanu manu. Sličan je slučaj i s nogometašom Hinckley Unitda Mattom Gadsbyjem koji je umro na terenu i tek je naknadno, nakon smrti, utvrđena naslijeđena srčana mana.

U Hrvatskoj je 2007. godine preminuo na terenu mladi, 13-godišnji igrač Varteksa Mateo Vajagić. Požalio se suigračima prije treninga da mu nije dobro, odlučio je ipak trenirati i usred vježbanja mu je pozlilo. Uzrok smrti bio je zastoj srca. U Širokom Brijegu umro je na treningu zbog srčanog 19-godišnji Ivo Karačić. Prije nekoliko dana umro je nogometaš Borca iz Bosanskog Šamca Stojan Tomić. Uzrok smrti je bio moždani udar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometna igra pamti i uspješne slučajeve reanimiranja nogometaša koji su doživjeli srčani udar na terenu. Spašen je bio tako igrač Boltona u dvoboju protiv Tottenhama Fabrice Muamba. Spašen je bio i Miguel Garcia igrač domaće Salamance protiv Betisa. Uz pomoć defibrilatora pomoć mu je pružena u zadnji trenutak. Na terenu je bio spašen i igrač nizozemskog Vitessea Evander Slo. Doživio je srčani udar na treningu. Život je spašen uz pomoć defibrilatora i Belgijancu Anthony Van Loou, članu Roeselarea u utakmici s Antwerpenom.

Oni su imali sreće preživjeti, mnogi nisu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo