POUČAK IZ DRAŠKOVIĆEVE: / Kad je Dinamo u pitanju, uvijek može biti gore

Image

Sedamnaest je godina prošlo otkad su nogometaši Olympiacosa posljednji put gostovali u Maksimiru.

29.10.2015.
17:00
VOYO logo

Prošlog smo tjedna ponovno mogli gledati Olympiacos u Zagrebu. Nije bilo ni približno hladno kao 1998., a ni klub protiv kojeg su Grci igrali više se ne zove Croatia nego Dinamo. Ostalo se, međutim, i nije previše promijenilo u posljednjih 17 godina. Maksimirski stadion je i dalje u stanju permanentne obnove i nikako da dočekamo njegovo davno obećano supermoderno izdanje pokraj kojeg će Santiago Bernabeu izgledati kao seosko igralište. Svi u klubu i oko njega i dalje sanjaju o proljeću u Europi, a redovito se bude na dobrom starom brdovitom Balkanu. A navijači? Oni su i dalje nezadovoljni čovjekom koji vodi najdraži im klub iako to više nije isti čovjek koji je prošli put dočekao Olympiacos.

Image
KRAJ: /

POTPUNI ŠOK NA MAKSIMIRU! Grci zabili nemoguće, sudac oštetio Dinamo!

Image
KRAJ: /

POTPUNI ŠOK NA MAKSIMIRU! Grci zabili nemoguće, sudac oštetio Dinamo!

Samo čemer i jad

Prije 17 je godina persona non grata za navijače bio Zlatko Canjuga, a glavna se borba vodila oko povratka imena Dinamo. 'Sveto ime' danas ponovno stanuje u Maksimiru, omraženi Canjuga je abdicirao, ali većina pristalica Plavih opet osjeća samo čemer i jad. Njihov Dinamo opet nije njihov, danas je u rukama čovjeka koji je od ponosa grada napravio svoj obiteljski projekt, čovjeka koji je klub u gradskom vlasništvu malo po malo pretvorio u privatni, a cijeli hrvatski nogomet u svoju igračku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Borba protiv načina na koji se vodi klub značajno se promijenila od prošlog gostovanja Olympiacosa. Tih godina, koliko god nisu mogli smisliti klupske čelnike i tadašnje ime kluba, navijači nisu zaobilazili stadion. Za ulaznice se nerijetko čekalo u redovima, a atmosfera na europskim utakmicama je bila nezaboravna. I to ne samo na onoj famoznoj protiv Partizana nego i protiv Newcastlea, Atletico Madrida, Celtica, Ajaxa... Danas se stadion ne napuni ni protiv velikog Arsenala i pritom je samo kod dijela navijača riječ o organiziranom bojkotu. Ostali su jednostavno postali ravnodušni, sve što se događa u Dinamu i hrvatskom nogometu ubilo im je volju za odlaskom na utakmice i na stadion ih se ne može natjerati ni puškom.

"Canjuga, vrati se"

U vrijeme prošlog gostovanja Olympiacosa, u Draškovićevoj ulici u Zagrebu je stajao grafit s porukom 'Da je sloboda i demokracija, bio bi Dinamo, a ne Croatia'. Danas u istoj ulici kao vrhunac cinizma u oči bode novi grafit: 'Canjuga, vrati se'. Nitko, naravno, ne žali za nekadašnjim predsjednikom i ne priželjkuje njegov povratak, ali poanta je i više nego jasna - kad je Dinamo u pitanju, situacija uvijek može biti gora. Tko zna što nas čeka za novih 17 godina. Valjda u Draškovićevoj neće svijetliti grafit 'Mamiću, vrati se'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Komentar je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama od 24. listopada)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo