DRUGO VELIKO IZNENAĐENJE U SKUPINI F: /

Čudesni Halldórsson, Bjarnason i Island šokirali Ronalda i društvo

Image
Foto: AFP, FRANCISCO LEONG

Novo veliko iznenađenje u skupini F!

14.6.2016.
20:47
AFP, FRANCISCO LEONG
VOYO logo

PORTUGAL - ISLAND 1:1

Portugal: Rui Patrício, Pepe, Raphael Guerreiro, Ricardo Carvalho, Ronaldo, João Moutinho, João Mário, Vieirinha, Danilo, André Gomes, Nani

Island: Halldórsson, B. Sævarsson, R. Sigurdsson, Gudmundsson, B. Bjarnason, Sigthórsson, G. Sigurdsson, Árnason, Bödvarsson, A. Gunnarsson (C), A. Skúlason

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 0-1 Nani (31.), 1-1 B. Bjarnason 1-1 (50.)

Da Island nije bezazlena momčad uvjerili smo se 2014. godine u dodatnim kvalifikacijama za SP u Brazilu. Hrvatska je u prvoj utakmici na Islandu odigrala 0-0, da bi u Zagrebu Vatreni pobijedili 2-o i izborili nastup na smotri najboljih reprezentacija svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Island protiv Hrvatske 2014. pokazao kvalitetu

Bila je to ona utakmica nakon koje je Joe Šimunić uzeo mikrofon u svoje ruke, poveo navijanje "Za dom spremni", sebi osigurao da više nikad ne zaigra za reprezentaciju, da ne nastupi na Mundijalu i da podijeli javnost.

Svi su očekivali pobjedu Portugala

Podijeljena javnost nije bila uoči utakmice Portugala i Islanda. Upravo suprotno. Svi su bili uvjereni da će Portugalci Euro otvoriti s pobjedom. Reprezentacija Portugala po imenima spada među reprezentacije koje bi mogle iznenaditi na turniru, ako ne i otići do samog njezinog kraja.

To im jamči Cristiano Ronaldo, iznimno u posljednjih 6 susreta gol raspoloženi Nani, neprelazni Pepe, iskusni Ricardo Carvalho, maštoviti João Moutinho, samopouzdani Danilo... Island je imao neke drugačije planove. Nisu se Skandinavci htjeli zadovoljiti samo velikom časti što igraju s takvim protivnikom, debijem na Euru kao niti najvećim danom za njihov nogomet u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://vid.me/BWT0

Vatreno odmah na početku

Island je mogao u samom otvaranju utakmice šokirati Portugal, njegov najbolji igrač Gylfi Sigurdsson odlično je prošao po lijevom krilu, ušao u kazneni prostor, no njegov jak udarac sa 10-ak metara golman Portugala Rui Patricio uspio je ukrotiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal je dosta usporeno krenuo u utakmicu, no sredinom prvog dijela probudile su se njegovi najbolji igrači. Cristiano Ronaldo je u 21. minuti lijepo izvrtio svog čuvara, te uputio odličan centaršut ravno na glavu službeno najboljeg igrača utakmice Nanija, no njegov udarac sa samo pet metara fantastično je obranio Hannes Thor Halldorsson, junak Islanda u ovoj utakmici.

Samo četiri minute potom odlični stoper Pepe je sjajnom dubinskom loptom u veliku priliku gurnuo je Ronalda, no najbolji strijelac Portugala u povijesti vrlo je loše reagirao i nije niti zaprijetio Halldorssonu. Nije to bio pravi Ronaldo, onaj koji je ove sezone za Los Blancose postigao 51 pogodak u svim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajni Nani

Portugalci su nastavili pritiskati uporne Islanđane i nagrada je došla u 31. minuti. Andre Gomes odigrao je dupli pas s Vieirinhom na desnoj strani i potom uputio upotrebljivu prizemnu loptu na peterac gdje je najbrže reagirao Nani i pospremio loptu u mrežu.

Ovo je bio Nanijev ukupno 4 pogodak u posljednjih 6 odigranih susreta za reprezentaciju. Podatak koji dočarava u kakvom sjajnoj formi igra Nani za Portugal. To vodstvo kao da je zadovoljilo Portugalce koji su ponovno usporili ritam utakmice, a takav pristup osvetio im se početkom nastavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birkir Bjarnason i akcija Islanda

Island je uspio izjednačiti u 50. minuti, Johan Gudmundsson uputio je centaršut s desne strane, a iza leđa neopreznih portugalskih stopera utrčao je Birkir Bjarnason i mirno pogodio mrežu nemoćnog Ruija Patricija.

Primljeni pogodak bio je znak za novi pritisak Portugala, ali kako je vrijeme odmicalo, a rezultat se nije mijenjao papirnati favoriti postajali su sve nervozniji. U 71. minuti Nani je pokušao udarcem tjemenom još jednom svladati Halldorssona, ali nije bio precizan, Quaresmi, koji je ušao u igru u 76. minuti, bile su potrebne samo dvije minute da zaprijeti islandskim vratima, ali Halldorsson je bio spreman i na taj pokušaj iako je lopta promijenila smjer pogodivši Skulasona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pamćenje

Ronaldo je u 85. minuti odlično pucao glavom, no islandski vratar se istaknuo još jednom bravuroznom obranom. Portugal je za sve te promašaje mogao biti kažnjen u 86. minuti kada je Finnbogason primio loptu u kaznenom prostoru, te potom odapeo pod gredu, no Rui Patricio je bio spreman. Halldorsson je u ovoj utakmici imao čak osam obrana, što je najviše na Euru još od Joe Harta i susreta protiv Italije 2012. na Europskom prvenstvu u Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2. kolu skupine F 18. lipnja igrat će Island - Mađarska u Marseilleu (18 sati) i Portugal - Austrija u Parizu (21 sat). Portugal će loviti pobjedu, nužnu za nastavak turnira. Mađarska je apsolutni pobjednik dana na Euru. Reprezentacija koja je bez ikakvih ambicija došla na Euro sad ima priliku izboriti drugi krug natjecanja.

POREDAK: 1. Mađarska 3, Portugal 1, Island 1, Austrija 0

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo