NEZABORAVNA ISTANBULSKA NOĆ: / Na današnji dan prije jedanaest godina svjedočili smo trećem sportskom čudu

Image
Foto: AFP, FILIPPO MONTEFORTE
25.5.2016.
15:06
AFP, FILIPPO MONTEFORTE
VOYO logo

Postoje neki događaji koji su svojim značajem postali dio sportske povijesti. To su događaji koji su svima duboko urezani u sjećanje i dio su kolektivne sportske memorije. Svatko ih se sjeća. Povijest sporta poznaje ''tri čuda''. Jedno je ono u Bernu kad su Zapadni Nijemci u finalu Svjetskog prvenstva 1954. pobijedili godinama nedodirljivu Puškaševu mađarsku ''Laku konjicu'' koja je u to vrijeme doslovno harala Europom.

Image
Foto: AFP, FILIPPO MONTEFORTE

Drugo je ''Čudo na ledu'', kad su na Zimskim OI u Lake Placidu 1980. američki sveučilištarci šokirali svijet pobijedivši tad nepobjedivi Sovjetski Savez, a treće je ono u Istanbulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesni trenuci

Tog 25. svibnja 2005. godine olimpijski stadion Atatürk svjedočio je povijesti! Liverpoola i Milan odigrali su čudesan dvoboja u kojem je Milan vodio 3-0, ali se Liverpool u drugom poluvremenu uspio vratiti i izboriti produžetke.

Liverpool je već tada imao četiri naslova Lige prvaka. Ovo istanbulsko finale mu je ujedno bilo i šesto, te prvo nakon Heyselske tragedije koja se dogodila u finalu 1985. Milanu, koji je do tada tri puta osvojio ovo prestižno natjecanje, ovo je finale bilo drugo u tri godine, te deseto ukupno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan je od početka bio favorit utakmice i poveo je već u prvoj minuti susreta pogotkom kapetana Paola Maldinija. Hernán Crespo je postigao još dva pogotka do kraja poluvremena i bilo je 3:0. Steven Gerrad i društvo nisu znali što ih je snašlo.

Image
Foto: AFP, FILIPPO MONTEFORTE

Rossoneri slavili na poluvremenu, a onda je nastupio - šok!

Više od 30 tisuća navijača Liverpoola na Atatürku nije vjerovalo što se događa s njihovim junacima. Legenda kaže da su igrači Milana počeli slaviti već u svlačionici na poluvremenu. Međutim, igrači Liverpoola su na teren u drugom dijelu ušli uz pjesmu svojih navijača "You 'll never walk alone" i u samo šest minuta napravili su spektakl. Čudo. Kreirali povijest i dokazali da se i tim specijalistima defenzivne igre Talijanima može zabiti tri gola u kratkom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Steven Gerrard, Vladimír Šmicer i Xabi Alonsosu postigli tri pogotka u šest minuta i vratili se u igru, bilo je 3:3. Rezultat je ostao isti i u produžecima, pa je se moralo odlučivati na jedanaesterce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat jedanaesteraca na kraju je bio 3:2 za Liverpool, kada je jedanaesterac Andrij Ševčenka obranio Liverpoolov vratar Jerzy Dudek. To je bio peti Liverpoolov trofej Kupa/UEFA Lige prvaka u povijesti. Utakmica je nazvana "Čudo u Istanbulu" zbog sjajne i neviđene utakmice na Atatürku.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo