Presjek HNL-a / Skok Lokomotive i Hajduka obilježio prvenstvo! Pogledajte tko su najveći gubitnici u odnosu na prošlu sezonu

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Minus su zabilježile i dvije prvoplasirane ekipe iz prošle sezone – Dinamo i Osijek. Njihov deficit bodova je identičan odnosno i jednim i drugima manjka šest bodova u odnosu na godinu prije

11.5.2022.
11:49
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

HNL se polako približava svome kraju, a dva kola prije kraja u trci za naslov uz Dinamo je još samo Hajduk. Osijek je iz bitke za tron ispao u nedjelju nakon što je teško stradao od Zagrepčana na Maksimiru dok se Rijeka lošim nizom tijekom travnja oprostila od tog trofeja nešto ranije.

Činjenica da su pred posljednja dva susreta u bitki za naslov Dinamo i Hajduk, klubovi koje je u sezoni 2020/21. dijelilo čak 25 bodova u 34. kolu sugerira da u HNL-u pušu neki novi vjetrovi. Upravo zbog toga smo odlučili usporediti tablice iz ove i prošle sezone kako bismo provjerili tko je najveći dobitnik, a tko gubitnik sezone koja se polako privodi kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U Splitu i na Kajzerici trljaju ruke

Stavimo li dvije tablice jednu pored druge vrlo brzo postaje jasno da su najveći dobitnici ove sezone Lokomotiva i već spomenuti Hajduk. Lokosi su se prošle godine grčevito borili za ostanak u ligi sve do zadnjeg kola u kojem su im drugi rezultati išli na ruku usprkos porazu od Hajduka u zadnjoj utakmici. Ove sezone, pak, drže čvrsto peto mjesto. Momčad s Kajzerice je u 34. kola osvojila 46 bodova što je čak 16 više no što su imali u istoj fazi prvenstva prošle godine.

Image
Odluka o prvaku /

Dejan Računica za RTL o utakmici koja lomi prvenstvo: 'Dat ćemo sve da Dinamo prolongiramo borbu za titulu do zadnjeg kola'

Hajduk bilježi plus od 15 bodova. Bili su prošle sezone nakon 34 kola imali svega 54 boda dok im ove godine na kontu stoji njih 69. Pozitivan trend Hajduka dokazuje još nekoliko detalja. Tako Splićani nakon puno godina nisu u tri utakmice poraženi od Dinama, a da stvar bude bolja za njih od najvećih rivala ove sezone nisu primili niti jedan gol. Također, nakon 2018. godine prvi su se put plasirali u finale kupa i jedina su momčad koja ima kakve-takve šanse za duplu krunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U plusu u odnosu na prošlu sezonu su završila još tri kluba – Rijeka, Slaven Belupo i Istra. Riječani su ubilježili šest bodova više nego prošle sezone u istom periodu no zadržali su se na četvrtom mjestu koje su držali u tom trenutku. Usprkos turbulentnoj godini, Slaven Belupo je naposljetku ostvario bolji rezultat nego u sezoni 2020./21. upisavši četiri boda više. Posljednja momčad koja nije u minusu je Istra. Momčad s Alda Drosine osigurala je ostanak u ligi i ostvarila 28 bodova što su dva boda više nego u sezoni prije.

Pad Turopoljaca se nastavlja, minus upisali i Osijek i Dinamo

Ako o Lokomotivi i Hajduku govorimo kao o neprikosnovenim dobitnicima ovog izdanja HNL-a, najveći gubitnik je svakako Gorica. Turopoljci su ubilježili čak 18 bodova manje nego u prošloj sezoni te se može reći da se njihov pad nakon odlaska Valdasa Dambrauskasa nastavio. Prvo su prokockali golemu prednost u drugoj polusezoni 2020./21., a potom s promjenjivom formom odigrali i novo prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minus su zabilježile i dvije prvoplasirane ekipe iz prošle sezone – Dinamo i Osijek. Njihov deficit bodova je identičan odnosno i jednim i drugima manjka šest bodova u odnosu na godinu prije. Dok Dinamovci i dalje drže ključeve najvažnijeg trofeja u svojim rukama, Osječanima ovaj minus puno teže pada. Uložili su ogromna sredstva u momčad, a trofeji su i dalje daleki san. Uz njih su nešto slabiji rezultat nego lani ostvarili i Šibenčani koji imaju minus od tri boda no kao i prošle godine, momčad sa Šubićevca nije strahovala za opstanak ni u jednom trenutku.

Image
Foto: Screenshot SofaScore

Na kraju zanimljivo je usporediti i rezultat ekipa koje su ispale iz lige ove i prošle sezone. Hrvatski dragovoljac je već na polusezoni bio otpisan, a usprkos boljim igrama na proljeće nisu se uspjeli izvući iz rupe u kojoj su bili. Tako je momčad iz Sigeta do sada upisala skromnih 19 bodova što je čak devet bodova manje od onog što je osvojio Varaždin nakon 34. kola u sezoni 2020./21.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedba sezona 2020./21 i 2021./22.

  1. Lokomotiva +16 (30/46)
  2. Hajduk +15 (54/69)
  3. Rijeka +6 (55/61)
  4. Slaven Belupo +4 (31/35)
  5. Istra +2 (26/28)
  6. Šibenik -3 (35/32)
  7. Dinamo -6 (79/73)
  8. Osijek -6 (71/65)
  9. Gorica -18 (59/41)

Varaždin 28 - Dragovoljac 19

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo