NULA ZA PET / Remi o kojem će se pričati. Caktaš promašio penal, VAR poništio kazneni udarac Hajduku i crveni karton Lovriću. Dinamo profitirao

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Osijek i Hajduk odigrali nulu u Gradskom vrtu. Bio je to zanimljiv derbi

3.4.2022.
21:34
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

29. kolo HNL-a

Osijek: Gradski vrt

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OSIJEK - HAJDUK 0-0

OSIJEK: Ivušić - Grgić, Lončar, Čeberko, Jurčević - Žaper, Nejašmić - Kleinheisler, Caktaš, Lovrić - Mierez

HAJDUK: L. Kalinić - Mikanović, Elez, Ferro, Melnjak - Fossati - Grgić, Krovinović, Sahiti - Livaja. N.Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nula za pet! Tako bi smo opisali današnju utakmicu Osijeka i Hajduka u 29. kolu HNL-a. Dinamo sad bježi Osijeku dva boda uz utakmicu manje, ali moglo je biti i drugačije...

Dinamo profitirao

Osijek i Hajduk su pred 8.500 gledatelja ponudili uzbuđenje, a ovim rezultatom najviše mogu biti zadovoljni u Dinamu nakon što su povećali bodovnu prednost pred najvećim konkurentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PAJDO, STAVI KAKO SPADA /

Fran Jović u akciji. Poznati sudac zasjenio sve aktere derbija u Gradskom vrtu

Image
PAJDO, STAVI KAKO SPADA /

Fran Jović u akciji. Poznati sudac zasjenio sve aktere derbija u Gradskom vrtu

Bila je to zanimljiva utakmica, posebno prvo poluvrijeme, u kojoj smo vidjeli sve, osim golova. Osijek je bio bolji, domaćin je imao i jedanaesterac, no mreže su večeras u Gradskom vrtu mirovale.

Počelo je sjajnom prilikom Osijeka u trećoj minuti. Idealno je centrirao Čeberko s lijevog krila, loptu je na drugoj vratnici dočekao Mierez, odmah je pucao, no Kalinić je bio spreman. Pet minuta kasnije zaprijetio je Kleinheislera s ruba kaznenog prostora, no Kalinić je odbio loptu u korner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šou s promjenama sudačkih odluka

Samo minutu kasnije uslijedila je još jedna dobra prilika za Osijek. Lovrić je ubacio iz kornera, a Kleinheisler pucao glavom sa 7-8 metara. No, nije bio precizan. Prvo uzbuđenje pred domaćim vratima vidjeli smo u 18. minuti, Krovinović je pao u duelu sa Žaperom, a sudac Jović pokazao na bijelu točku. Međutim, nakon asistencije VAR-a promijenio je odluku.

VAR je bio u glavnoj ulozi i u 30. minuti. Jović je prvo pokazao Lovriću drugi žuti karton zbog simuliranja u kaznenom prostoru poslavši ga u svlačionicu. No, VAR se opet uključio, Jović je otišao provjeriti situaciju i još jednom promijenio odluku. Prvo je poništio Lovriću drugi žuti, a potom pokazao na bijelu točku za Osijek. Caktaš je preuzeo odgovornost, pucao, ali i prebacio cijeli gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo uzbuđenje u nastavku vidjeli smo u 55. minuti, no Caktaš je s ruba kaznenog prostora još jednom pucao preko suparničkog gola. U 61. minuti je pucao Livaja, lopta se odbila od osječkog bloka do Krovinovića, ali niti on nije bio precizan.

Osijek dominirao

Osijek je bio blizu vodstva i u 69. minuti nakon što je Lovrić ubacio, Kaliniću je lopta ispala, no Mierez to nije uspio iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda i najbolju priliku u drugom dijelu Hajduk je imao u 84. minuti. Biuk je probio po krilu, te ubacio do Livaje koji je pridužio do Melnjaka, no ovaj je loše pucao s ruba kaznenog prostora.

U prvom nedjeljnom susretu Dinamo je na stadionu Maksimir pobijedio Hrvatski dragovoljac sa 2-0, a oba gola "Modri" su postigli u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ljestvici vodi Dinamo sa 60 bodova, dva više od Osijeka koji ima i utakmicu više. Rijeka je treća sa 55 bodova, a Hajduk ima 53 na četvrtoj poziciji, ali i susret manje.

Dragovoljac je na začelju sa 14 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva HNL - 29. kolo
Dinamo - Hr. dragovoljac 2-0 (Andrić 46, Smolčić 81-ag)
Osijek - Hajduk 0-0
U subotu:
Šibenik - Gorica 0-1 (Stojanovski 40)
Istra 1961 - Rijeka 0-2 (Vučkić 28, 87)
Lokomotiva - Slaven B. (pon, 18.00)

Ljestvica

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Dinamo 28 18 6 4 53-18 60
  2. Osijek 29 16 10 3 41-19 58
  3. Rijeka 29 17 4 8 58-38 55
  4. Hajduk 28 15 8 5 51-25 53
  5. Gorica 29 11 6 12 35-41 39
  6. Lokomotiva 28 9 9 10 41-39 36
  7. Slaven Belupo 28 8 6 14 27-41 30
  8. Šibenik 29 7 5 17 36-59 26
  9. Istra 1961 29 6 7 16 32-53 25
  10. Hrvatski dragovoljac 29 3 5 21 24-65 14

94' - Gotova je utakmica.

90' - Igrat će se najmanje još 4 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

85' - Bohar je skoro uzvratio na drugoj strani. Fiolić je odigrao, a Bohar tukao pokraj gola.

83' - Dario Melnjak je promašio udarac na gol. Nakon dugo dugo vremena, tamo 69., nešto opasniji pokušaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

69' - Kakva šansa Osijeka, svega je ovdje bilo. Pokušao je ući s loptom u gol Mierez, ali Lovre Kalinić to uzima.

65' - Sad se dvoboj malo umrtvio. Kao da je neko zatišje pred buru...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

55' - Jao, kako je ovo bilo blizu. Mijo Caktaš odlično je tukao s 23 metra, vrlo dobar udarac je to bio, ali nedovoljno precizan. Osijek ima osam udaraca, samo jedan Hajduk.

51' - Počeo je sad vatromet u Gradskom vrtu, Kohorta je zapalila i baklje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

48' - Gotovo je prvo poluvrijeme, dugo prvo poluvrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' - Livaja je dobio žuti zbog igranja rukom.

45' - Livaja je napadao Bralića, išao na udarac i lopta je blokirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45' - Igrat će se sudačka nadoknada još najmanje 8 minuta. Bilo je prekida, promjena odluka, Joviću je isto oprema zakazala pa zbog toga isto je bio prekid.

42' - Opet je prekid, čini se kako je Joviću VAR oprema otkazala, nema komunikaciju s VAR sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

34' - Nema gola, nema penala, Caktaš je promašio, poslao loptu iznad gola. Kakva luda utakmica. Nevjerojatno što se sve dosad dogodilo.

32' - Penal je, nema žutog i Lovrić je nazad u igri. Što se sve dogpdilo u prvih 32 minute. Sad Torcida časti suca s cigane, cigane... Kakva situacija, nismo ovako nešto vidjeli ove sezone.

30' - Lovrić zbog simuliranja dobiva drugi žuti i crveni. Ne vjeruje što se događa, grmi s tribina cigane, cigane. Dojam je da je kontakt bio, ali sumnjivo je to. Žaper je kod suca, protestira. On je kapetan u odsustvu Škorića koji je ozlijeđen. Mogao bi Jović poništiti odluku? Ide pogledati na snimku, VAR će odlučiti.

26' - Lovrić je iznudio korner. 4-0 je u kornerima za Osijek.

26' - Caktaš je spustio glavom Kleinheisleru koji odmah puca s lijeve strane s nekih 12 metara, ali daleko.

21' - Jović poništava svoju odluku. Nema penala. VAR je presudio!

17' - Pada tamo nogometaš Hajduka, gužva je, što će Jović dosuditi? Sudac s VAR sobom provjerava hoće li biti penal za Hajduk. Livaja je spreman pucati s bijele točke, sad kako se čini bit će penal. Naime, u dvoboju s Mihaelom Žaperom, Krovinović je pao zbog čega je Jović odlučio pokazati na 11 metara. Provjera još uvijek traje...

16' - Sjajnim driblingom Sahiti se riješio svog čuvara, dobro je opalio, ali lopta se odbila od bloka. Pljesak Torcide za pokušaj.

8' - Osijek je odlično otvorio utakmicu.

6' - Osječani napadaju, Lovrić je iznudio faul na 23 metra od gola. Fossati ga je pokupio po nogama. Ne, korner je ipak. Ide lopta u gužvu na pet metara, ali ništa od toga. Lovrić je dobio žuti zbog prigovora. Rušio je Sahitija, oštro ga je povlačio.

3' - Odlična prilika za domaće na samom početku, navijači su na nogama. Osijek je došao u posjed lopte. Sjajno su krenuli prema naprijed te je nakon ubačaj opasnog Čeberka s otprilike pet metara opalio Mierez i zaprijetio mreži Kalinića, ali golman Hajduka je bio siguran. 

2' - Odmah se igra oštro. Livaja ide na ubacivanje na pet metara, ali nema opasnosti.

1' - Počela je utakmica na Gradskom vrtu. Fran Jović glavni je sudac utakmice.

19.26 - Igrači su spremni za početak utakmice.

18.15 - Poznati su sastavi za veliki derbi u Osijeku. Evo za koga su se odlučili treneri momčadi Nenad Bjelica, odnosno Valdas Dambrauskas.

OSIJEK: Ivušić - Grgić, Lončar, Čeberko, Jurčević - Žaper, Nejašmić - Kleinheisler, Caktaš, Lovrić - Mierez

HAJDUK: L. Kalinić - Mikanović, Elez, Ferro, Melnjak - Fossati - Grgić, Krovinović, Sahiti - Livaja. N.Kalinić.

Nogometaši Osijeka i Hajduka danas od 19.30 u Gradskom vrtu igraju derbi utakmicu 29. kola HNL-a, bitnu i za Osijek i za Hajduk u nastojanjima da se dokopaju vrha ljestvice.

Ovim derbijem bit će zatvoreno tekuće prvoligaško kolo, a na tribinama osječkog nogometnog zdanja se očekuje rekordna posjeta, u kontekstu Osijeka čak i povijesno velik broj ljudi na stadionu. Nešto je posebno u zraku u gradu na Dravi, vlada veliki interes za ovu utakmicu, stoga ne sumnjamo da će Gradski vrt biti ispunjen. Možda i rekordno...

Očekuje se rekordna posjeta

Ako svi pretplatnici kojih ima oko 3200, naime, dođu na utakmicu i budu na tribinama, derbi s Hajdukom pratit će uživo 8564 gledatelja. To će biti najveći broj gledatelja ne samo u Gradskom vrtu ove sezone, nego i najveći na nekoj prvoligaškoj utakmici Osijeka u posljednjih 13 godina.

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Posljednji put je Osijek imao takvu posjetu 2009. godine kada je protivnik također bio Hajduk, a igralo se pred čak 15 tisuća gledatelja. Osijek je pobijedio golom Josipa Barišića, a za Bijele su i tada igrali Nikola Kalinić i Danijel Subašić.

Trener Osijeka Nenad Bjelica najavio je u petak na pressici ovaj bitan derbi. Zanimljiv je bio dio konferencije za medije na kojem se našlo pitanje o načinu na koji Bjeličin Osijek igra te kritikama koje zbog toga dobivaju. Iste su najglasnije bile nakon poraza u polufinalu Kupa na Rujevici pa se postavlja pitanje hoće li Osijek ovog puta, kad je pobjeda imperativ, zaigrati na gol više ili će igrati obrambeno, s blokom...

'Nisam baš neki pobornik takvog nogometa i rezultata 5:5'

"Nisam baš neki pobornik takvog nogometa i rezultata 5:5. Nisam hazarder ni u životu, to me ne zanima. Ne vjerujem da ćemo gledati takav nogomet, ali ne samo na utakmicama Osijeka. Imali smo Dinamo i Hajduk pa je bila čvrsta i kontrolirana utakmica. Naše utakmice s Rijekom i Dinamom u Gradskom vrtu su bile tvrde. Kad ti stručnjaci postanu treneri onda neka pokušaju tako igrati, svatko ima pravo na svoju filozofiju i viziju igre. Ja znam kako ćemo mi igrati, samo ćemo se prilagoditi protivniku na terenu. Igrat ćemo kao i uvijek, čvrsto, agresivno, disciplinirano i s visokim pritiskom", otkrio je pomalo već iziritiran sličnim komentarima.

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Nenad Bjelica je u 12 od 13 susreta ostavio splitski klub bez pobjede, ali Dambrauskas je isto tako strateg s kojim ni Bjelici ne ide lako. Triput su se, naime, dosad susreli Dambrauskas i Bjelica, a tek jednom je slavio Bjelko. Stoga, očekujemo jedno taktičko nadmetanje...

"Osijek je momčad koja se pokušava prilagoditi protivniku i naći slabe točke. Moramo biti spremni na to, ali ne možemo kontrolirati Osijek. Oni su dobro organizirani u obrani, a mi postajemo sve moćniji u napadačkom dijelu. Mogu obećati da se ne idemo braniti, već preuzeti rizik i igrati napadački nogomet. Vjerujem da igrači shvaćaju važnost utakmice", istaknuo je Dambrauskas u petak na konferenciji za medije.

Hajduk 4., Osijek 2. u HNL-u

Za spomenuti kako uoči derbija Hajduk zauzima četvrtu poziciju na HNL tablici s 52 osvojena boda u 27 odigranih utakmica, a Osijek je drugi s 57 osvojenih bodova u 28 odigranih susreta. 

Inače, Osijek i Hajduk tri puta su odmjerili snage u aktualnoj sezoni. U prvoj utakmici odigranoj u srpnju na Poljudu slavio je Osijek s 2:1 nakon preokreta. Druga utakmica odigrana je u listopadu u Gradskom vrtu i završila je rezultatom 1:1, a treći susret odigran u prosincu na Poljudu završio je bez pogodaka. 

Za spomenuti kako derbi između Osijeka i Hajduka od 18.30 možete gledati na Arena Sport, dok na portalu Net.hr možete pratiti UŽIVO u tekstualnom prijenosu.

Pregled rezultata utakmica 29. kola Prve HNL i trenutačnog stanja na ljestvici.

Prva HNL - 29. kolo
Šibenik - Gorica 0-1 (Stojanovski 40)
Istra 1961 - Rijeka 0-2 (Vučkić 28, 87)

Dinamo - Hr. dragovoljac (ned, 17.00)
Osijek - Hajduk (ned, 19.30)
Lokomotiva - Slaven B. (pon, 18.00)

Ljestvica

  1. Dinamo 27 17 6 4 51-18 57
  2. Osijek 28 16 9 3 41-19 57
  3. Rijeka 29 17 4 8 58-38 55
  4. Hajduk 27 15 7 5 51-25 52
  5. Gorica 29 11 6 12 35-41 39
  6. Lokomotiva 28 9 9 10 41-39 36
  7. Slaven Belupo 28 8 6 14 27-41 30
  8. Šibenik 29 7 5 17 36-59 26
  9. Istra 1961 29 6 7 16 32-53 25
  10. Hrvatski dragovoljac 28 3 5 20 24-63 14
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo