MODRI SU PRAVA SILA / Nećete vjerovati u kakvom je društvu Dinamo: Hrvatski prvak jedan je od najuspješnijih klubova od 1955., iza njega su velikani

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Dinamo je jedan od najuspješnijih klubova u Europi

11.8.2022.
20:07
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Dinamo je već godinama najuspješniji hrvatski klub, ne samo u granicama Lijepe naše, nego i van njih. Od 2005. godine Dinamo samo jednom nije bio prvak HNL-a, a to se dogodilo u sezoni 2016./2017. kada je hrvatski prvak postala Rijeka.

Image
NEŠTO SE KUHA /

Talijani plasirali bombu, odriče li se Hajduk svoje budućnosti? Evo koliko Splićani traže za najvećeg dragulja

Image
NEŠTO SE KUHA /

Talijani plasirali bombu, odriče li se Hajduk svoje budućnosti? Evo koliko Splićani traže za najvećeg dragulja

No, Modri nisu samo sila u Hrvatskoj. Gotovo svake godine se natječu i u elitnim europskim natjecanjima, bilo da je riječ o Ligi prvaka ili Europa ligi. Prošle sezone prošli su skupinu, ali ih je u nokaut fazi izbacila Sevilla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog su tjedna svladali Ludogorec, čime su osigurali nastup u Europa ligi, ali i play-off utakmice protiv Boldo/Glimta, protiv kojeg će pokušati izboriti mjesto u Ligi prvaka.

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska s dva predstavnika

A s obzirom na to da su uspješni na svim poljima, ne čudi i da su na listi 100 najuspješnijih europskih klubova od 1955. godine. Naime, Swiss Football Data je na svojem Twitter profilu podijelio listu najbolji, ali bazirajući se isključivo na temelju osvojenih klupskih bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, na popisu se bodovi ne dijele s brojem momčadi koji sudjeluju u određenoj sezoni. A na toj listi našla su se dva hrvatska kluba. Dinamo je na 35. mjestu, dok je Hajduk na 75. poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barcelona je najuspješnija momčad s čak 997 tisuća bodova, a prati ih Real Madrid s 994 tisuća bodova. Treći je Bayern, a slijede Juventus, Manchester United, Liverpool, Benfica, Inter, Milan, dok Porto zatvara top deset najuspješnijih.

Dinamo je na svojoj poziciji s 325 tisuća bodova, dok je Manchester City, zanimljivo, samo razinu iznad Dinama s 328 tisuća bodova. Modri su iza sebe ostavili i mnoge europske velikane, poput Galatasaraya, Marseillea, Napolija, Schalkea, Lazija, Villarreala, Monaca i mnogih drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Hajduk je na 75. mjestu sa 189 500 bodova. Od balkanskih klubova ipak je najuspješnija Crvena zvezda, koja je s 376 tisuća bodova na 27. mjestu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo