suđenje mamićima / Modrić svjedočio u Osijeku, u raspravu se uključio i Mamić: 'Meni visi 10 godina zatvora!'

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Njih se tereti da su Dinamo oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna te državni proračun za 12 milijuna kuna

13.6.2017.
8:05
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Nakon mjesec dana stanke, na Županijskom sudu u Osijeku nastavlja se suđenje Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru.

PROČITAJTE JOŠ:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Modrića ovaj tjedan očekuje veliko svjedočenje: 'Zdravku sam toliko vjerovao da sam sve potpisivao bez gledanja'

Image

Luka Modrić svjedočio na suđenju braći Mamić i ostalima

Image

Luka Modrić svjedočio na suđenju braći Mamić i ostalima

Njih se tereti da su Dinamo oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna te državni proračun za 12 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je na klupu za svjedoke sjeo kapetan hrvatske reprezentacije i član Real Madrida Luka Modrić, koji je svjedočio o svom transferu iz Dinama u engleski klub Tottenham te o aneksu ugovora, o čemu je bilo riječi i na prethodnoj raspravi.

Sutra se, pak, također kao svjedok treba pojaviti i igrač Liverpoola Dejan Lovren, a vezi s aneksom ugovora iz 2008. godine te transferom u francuski Lyon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO:

Počela je rasprava i Modrićevo svjedočenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Modrić je došao na sud. Prošao je pored novinara bez riječi.

"U Dinamo sam došao kad sam imao 14 godina. Bio sam ovdje do svoje 22. godine. U međuvremenu sam bio na dvije posudbe, u Zrinjskom iz Mostara i u Inter Zaprešiću. U Tottenham Hotspur sam prešao za otprilike 21 milijun eura. Dio novca je isplaćen meni temeljem aneksa ugovora koji sam potpisao s Dinamom u omjeru 50:50. S time sam razgovarao s gospodinom Mamićem, to sam potpisao kad sam sklopio prvi profesionalni ugovor. Prisutni su bili još jedino moji roditelji. Ne sjećam se kad je to bilo, no uvijek sam potpisivao anekse, svaki put kad bih produživao ugovor."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava se nastavila u vezi novca koji je završio i u Modrićevim rukama.

"Vesna Jurajić bila je knjigovotkinja, radila je u Dinamu kao knjigovođa i u računovodstvu. Ne mogu se sjetiti kako je došlo do priče i poticanja o podjeli transfernog obeštećenja. U Aneksu stoji kako u slučaju transfera podjela ide pola pola između kluba i mene. Mislim da nisam dobio primjerak tog aneksa kojeg je vjerojatno potpisao Zdravko Mamić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelj Tonči Jurajić je Modriću predočio i potpisani aneks s datumom 15.05.2005., a on je potvrdio da je na njemu njegov potpis.

"Mislim da sam ga potpisao kad sam odlazio iz Dinama 2008."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je na aneksu bio potpis iz 2004. godine, Modrić je objasnio kako je odlazio u inozemstvo 2008. te je tada inzistirao da taj novac bude u Hrvatskoj, a ne u inozemstvu i zato je tada potpisan.

"Aneks je, rekli ste, ponovno potpisan 2008., je li Vam poznato što je bilo s originalnim, prvim aneksom ugovora iz 2004?", pitao je dalje Petković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu se sjetiti što je s njim bilo".  

U jednom trenutku u raspravu oko aneksa ugovora uključio se i Zdravko Mamić, no sudac ga je opomenuo i zaprijetio mu novčanom kaznom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste li potpisivali još koji aneks ugovora o transfernom obeštećenju - zanimalo je tužitelja. "Dva puta je, gospodine predsjedniče, rekao da je potpisao dva ugovora o profesionalnom igranju i dva pripadajuća aneksa", reagirao je Zdravko Mamić.

''Još jednom se ustanite, a da niste dobili riječ, kaznit ću vas novčano. Ometate raspravu, zbunjujete svjedoka, pravite nered", rekao mu je sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne zbunjujem ga ja, nego tužitelj. Meni visi 10 godina zatvora" - nastavio je Mamić.

Nakon Mamića, oglasila se i odvjetnica Jadranka Sloković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doista ni mi više ne shvaćamo što se svjedoka pita. Rekao je da je za drugi aneks postupljeno jednako kao i kod izmjene prvoga aneksa."

Kako je došlo do sastavljanja ugovora o isplati novca na vaš račun nakon transfera iz Dinama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Potpisali smo građanski ugovora, njime je regulirano kome što pripada, pri čemu sam ja inzistirao da nakon toga on više nema nikakva potraživanja od mene i da raskinemo taj građanski ugovor te da se Mamić odrekne budućih potraživanja koja bi mu pripadala po građanskom ugovoru."

Petković je potom Modriću predočio dijelove iskaza danog u USKOK-u, kada je rekao da je u više navrata razgovarao s Mamićem, gdje mu je on obećao da će dobiti određeni novčani iznos od transfera, ne spominjući točno koliko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić je 2015. izjavio kako se tu radilo o usmenom dogovoru.

"Nikada to nismo stavili u pisanu formu, nego je to bilo dio usmenog dogovora između Mamića i mene." Danas je pak tvrdio kako je tad vjerojatno pogriješio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislio sam da je riječ o podjeli novca između Mamića i mene temeljem građanskog ugovora kojeg smo imali, a ne o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i mene. Ispričavam se. Bio sam dugo u USKOK-u i vjerojatno sam pogriješio. U vrijeme kada sam s Mamićem razgovarao nije postojao pisani ugovor između Mamića i mene."

Petković mu je tada predočio da je na ispitivanju u USKOK-u izjavio da je nakon transfera u Tottenham sačinjen aneks između Dinama i njega o podjeli transfera, jer mu je Mamić rekao da je nužno potpisati taj aneks kako bi dobio svoj dio novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada nisam rekao da je aneks sačinjen i potpisan nakon mog odlaska u Tottenham. Rekao sam vam tada da se ne mogu sjetiti. Govorio sam tada o tome da mi je bio cilj razriješiti građanski ugovor između Mamića i mene i razgovarali smo isključivo o podjeli transfera između nas dvojice. To vi vrlo dobro znate."

Na upit o tome kada je potpisao građanski ugovor odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građanski ugovor s Mamićem potpisao sam po dolasku u Dinamo. Prvo s Agencijom, a kada sam napunio 18 godina s Mamićem. Ne mogu se sjetiti što je u njemu pisalo. Nisam se ni s kime o tome konzultirao kada sam napunio 18 godina. Mislim da nisam dobio primjerak tog građanskog ugovora. Potpisali smo ga negdje u Sesvetama, kod javnog bilježnika. Zdravko Mamić je tada, mislim, imao neku funkciju u klubu, ali ne znam koju. No, to se može lako provjeriti. U realizaciji transfera isplata novca išla je tako da bi nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovica tog dijela sjela bi na moj privatni račun, a onda bih sukladno građanskom ugovoru kojeg sam imao s Mamićem slijedile uplate Mamiću. Podizao sam novac sa svog računa i u poslovnici Hypo banke predavao njegovom bratu Zoranu ili sinu Mariju - rekao je Modrić.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo