Afrički kup nacija / Najuspješnije afričke sile u borbi za finale, momčad bivšeg Dinamovog trenera pala u produžetku

Image
Foto: profimedia.hr

U polufinalnim utakmicama susrest će se Burkina Faso i Senegal te Kamerun i Egipat

31.1.2022.
8:30
profimedia.hr
VOYO logo

Nogometaši Senegala posljednji su putnici u polufinale afričkog Kupa nacija koji se održava u Kamerunu.

Senegal je mjesto među četiri najbolje afričke reprezentacije izborio pobjedom protiv Ekvatorijalne Gvineje sa 3-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci za Senegal bili su Famara Diedhiou (28), Cheikhou Kouyate (68) i Bouna Sarr (79), dok je pogodak u poraženoj ekipi zabio Jannick Buyla (57).

Image
Dobar posao u Maroku /

Bivši trener Dinama preokretom i bez najboljeg igrača prošao u četvrtfinale Afričkog kupa nacija

Image
Dobar posao u Maroku /

Bivši trener Dinama preokretom i bez najboljeg igrača prošao u četvrtfinale Afričkog kupa nacija

Senegal, koji je na posljednjem Kupu nacija 2019. stigao do finala u kojem je izgubio od Alžira, će novo finale loviti 2. veljače protiv Burkine Faso koja je u subotu porazila Tunis sa 1-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti Senegal niti Burkina Faso nemaju niti jedan afrički naslov. Senegal je dva puta poražen u finalima (2002, 2019), a Burkina Faso jednom (2013).

Egipat juriša na naslov na Salahov pogon

U drugom polufinalu dan kasnije snage će odmjeriti domaćin Kamerun i Egipat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipat je u nedjelju nakon produžetaka pobijedio Maroko sa 2-1, dok je domaćin kontinentalnog prvenstva u subotu pobijedio Gambiju sa 2-0.

Junak egipatske pobjede bio je napadač Liverpoola Mohamed Salah koji je postigao pogodak i upisao asistenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maroko, kojeg vodi BiH stručnjak Vahid Halilhodžić, je poveo već u šestoj minuti golom Sofianea Boufala iz jedanaesterca. Do kraja poluvremena obranili su prednost, no u 53. minuti je Salah izjednačio.

Maroko je u 82. minuti imao sjajnu priliku za novu prednost, Nayef Aguerd je pucao glavom, no golman Gabaski je bio spremena odbivši loptu u okvir gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halilhodžićevi momci pali u produžetku

U regularnom dijelu više nije bilo golova, odluka o pobjedniku pala je u produžetku, a strijelac odlučujućeg pogotka bio je veznjak Aston Ville Trezeguet u 100. minuti na Salahovu asistenciju.

U posljednjim trenucima susreta Egipat je mogao potvrditi pobjedu, no odabranici izbornika Carlosa Queiroza nisu iskoristili kontru tri na jedan i to u trenucima dok marokanskog golmana Bone nije bilo među vratnicama jer je ostao pred egipatskim vratima nakon kornera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznati svi polufinalisti

U polufinalnim utakmicama susrest će se Burkina Faso i Senegal te Kamerun i Egipat. Senegal je do sada dva puta igrao finale na Afričkom kupu nacija no nikad nisu uspjeli doći do titule. Poraženi su 2002. godine od Kamerune nakon izvođenja jedanaesteraca, a na posljednjem Kupu izgubili su tijesno u finalu od Alžira. Burkina Faso je također bez titule, a imaju jedno izgubljeno finale, ono iz 2012. kada su poraženi od Nigerije.

Drugi polufinalni par je ogled dvije najuspješnije afričke reprezentacije u povijesti. Egipat i Kamerun kombinirano imaju 12 kontinentalnih titula s tim da je Egipat nešto uspješniji sa sedam osvojenih naslova. Egipćani i Kamerunci su se često susretali na Afričkom kupu nacija, a 2008. godine su se našli u finalu u kojem su Faraoni bili uspješniji s 1-0. Kamerun je ove godine domaćin Kupa te jedan od favorita natjecanja, a Egipat svoje nade polaže u iznimno raspoloženog Mohameda Salaha. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polufinalne utakmice su na rasporedu u srijedu i četvrtak. Finale se igra slijedeću nedjelju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo