dortmund unakazio tottenham / Liverpool remijem osigurao prolaz, Eduardo pogotkom u sudačkoj nadoknadi srušio Anderlecht

Image
Foto: AP Images

Nakon što je u prvom susretu slavio 3-1, Šahtar je u Bruxellesu pobijedio Anderlecht 1-0, a pogodak odluke zabio je Eduardo da Silva u sudačkoj nadoknadi

18.3.2016.
7:25
AP Images
VOYO logo

Nogometaši Liverpoola izborili su plasman u četvrtfinale Europske lige nakon što su u uzvratnom dvoboju osmine finala na Old Traffordu odigrali 1-1 protiv Manchester Uniteda i tako obranili 2-0 pobjedu iz prve utakmice.

Četvrtfinale su izborili i nogometaši Šahtara pobijedivši u Bruxellesu Anderlecht 1-0 golom Eduarda da Silve nakon što su u prvom susretu slavili 3-1. Dalje idu i Borussija Dortmund, Sevilla, Villarreal, Valencia, Sporting Braga i Sparta Prag.  Ždrijeb četvrtfinala je u petak u Nyonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liverpool je u 'kazalište snova' doputovao s dva gola prednosti i uspio je obraniti veliku prednost odigravši 1-1 protiv najvećeg suparnika. United je do ogleda protiv Liverpoola na Old Traffordu u Europi pet puta igrao protiv engleskih klubova i pet puta slavio - protiv Tottenhama (1963/64), Evertona (64/65), Chelsea (07/08, 10/11) i Arsenala (08/09) . Međutim, protiv Liverpoola nije išlo. 

Domaćin je poveo u 32. minuti golom Anthonyja Martiala koji je izborio kazneni udarac i sam ga realizirao. Liverpool je moga izjednačiti u 35. minuti kada je Daniel Sturridge iz slobodnog udarca uzdrmao vratnicu. U 40. minuti je zicer promašio Jordan Henderson. Ipak, 'redsi' su u 45. minuti izjednačili nakon Coutinhovog sjajnog prodora po krilu i još ljepše realizacije. U nastavku susreta vidjeli smo niz prilika na obje strane, no rezultat se više nije mijenjao. Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren odigrao je cijeli susret u redovima 'redsa'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelj naslova Sevilla je na Ramon Sanchez Pizjuanu pobijedio Basel 3-0 nakon što je prvi susret završio bez golova. Španjolci su pitanje pobjednika razriješili u posljednjih deset minuta prvog dijela postigavši tri gola. Dva je zabio Kevin Kameiro (44, 45), a jednog Adil Rami (35). Sevilla se tako u četvrtfinalu pridružila Villarrealu i Athletic Bilbaou pa će Španjolci imati tri predstavnika. Baš kao i u Ligi prvaka gdje su plasman među osam najboljih izborili Barcelona, Real Madrid i Atletico Madrid.

Nakon što je u prvom susretu slavio 3-1, Šahtar je u Bruxellesu pobijedio Anderlecht 1-0, a pogodak odluke zabio je Eduardo da Silva u sudačkoj nadoknadi. Eduardo je Belgijancima zabio i u prvom susretu. Bivši napadač zagrebačkog Dinama i Arsenala ušao je u igru u 90. minuti, a dvije minute kasnije zabio za pobjedu. Darijo Srna je odigrao cijeli susret. Oba sastava su utakmicu završili s igračem manje. Kod Šahtara je isključen Kučer u 84. minuti, a dvije minute kasnije 'pocrvenio' je i Mbodji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borussija Dortmund je rutinski odradila gostovanje u Londonu pobijedivši Tottenham 2-1 nakon što je u prvom susretu slavila 3-0. Oba gola za njemački sastav je zabio Pierre-Emerick Aubameyang (24, 71), dok je poraz 'Spursa' ublažio Son Heung-Min (74).

Sporting je u Bragi pobijedio Fenerbahče 4-1 nadoknadivši poraz 0-1 iz prve utakmice. Incidentnu utakmicu u Portugalu je sudio Ivan Bebek, na koncu pokazavši čak tri crvena kartona gostima i ukupno još 10 žutih kartona. Domaćin je poveo golom Ahmeda Hasana u 11. minuti, no u posljednjim trenucima prvog dijela izjednačio je Alper Potuk. Ključni trenutak utakmice dogodio se u 66. minuti kada je hrvatski sudac Ivan Bebek dosudio kazneni udarac za Bragu pritom isključivši gostujućeg stopera Mehmeta Topala zbog igranja rukom u kaznenom prostoru. Josue je bio uspješan i Portugalci su poveli 2-1. Pet minuta kasnije Nikola Stoiljković je zabio za 3-1, a sve dvojbe oko pitanja putnika u četvrtfinale razriješio je pogodak Rafe Silve u 83. minuti. Do konca utakmice Fener je ostao bez još dvojice igrača, a isključeni su Alper Potuk (87) i Volkan Sen (87)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ranije odigranim susretima plasman u četvrtfinale EL izborili su i Sparta Prag, Villarreal, te Valencija.

Sparta je priredila veliko iznenađenje pobijedivši u Rimu Lazio 3-0 nakon što je prvi susret završio 1-1. Česi su sav posao obavili u prvom poluvremenu postigavši tri gola, a strijelci su bili Borek Dočkal (10), Ladislav Krejči (12) i Lukaš Juliš (44). Lazio je ove sezone dobio sve četiri domaće utakmica u Europskoj ligi i u svakoj postigavši po tri gola, no protiv Sparte nije išlo. Česi niti na sedmom europskom gostovanju ove sezone nisu poraženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sparta je do sada samo jednom stigla do četvrtfinala Kupa Uefa i Europske lige, u sezoni 1983/84. što je njihov najveći uspjeh u ovom natjecanju.

U španjolskom okršaju Valencija je pobijedila Athletic Bilbao 2-1, no dalje ide baskijski sastav koji je u prvom susretu slavio 1-0. Valencija je vodila 2-0 golovima Santi Mine (13) i Santosa (37) i imala prolaz dalje, no Aritz Aduriz je u 76. minuti zabio pogodak odluke. Bio je to već osmi pogodak vodećeg strijelca ove sezone u Europskoj ligi. Domaćin je u 88. minuti imao zicer za 3-1, no Iago Herrerin je sjajno obranio udarac Paca Alcacera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prolaz u četvrtfinale izborio je i Villarrela koji je u Leverkusenu odigrao 0-0 protiv Bayera i sačuvao 2-0 iz prve utakmice. Najbliže golu domaćin je bio u 54. minuti kada je Kyriakos Papadopoulos uzdrmao okvir gola.

Bila je to deveta utakmica u zadnjih 12 u kojoj 'Žuta podmornica' nije primila pogodak. Tin Jedvaj nije imao pravo nastupa za Bayer zbog crvenog kartona, dok je Dario Krešić utakmicu pratio s klupe za pričuve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo