teško zamislivo / Liga prvaka više nikad neće biti ista: UEFA ukida pravilo koje se primjenjuje preko pola stoljeća?!

Image
Foto: AP

Čelnici UEFA-e sutra će u Rimu raspravljati o pravilu čija bi promjena mogla zauvijek promijeniti budućnost Lige prvaka

5.2.2019.
17:17
AP
VOYO logo

UEFA će sutra održati radni sastanak na kojem će raspravljati o budućnosti najelitnijeg europskog klupskog nogometnog natjecanja.

Iako će se prolaziti niz točaka, u centru pozornosti će biti ona koja bi mogla zauvijek promijeniti budućnost omiljenog nam natjecanja. Radi se o pravilu gola u gostima, koje je uvedeno 1965., davno prije no što je Liga prvaka bila u sadašnjem formatu kakvog ga svi znamo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju njemačkog Kickera, čelnici UEFA-e smatraju kako je spomenuto pravilo u to doba imalo mnogo više smisla nego danas. Putovanja su bila duža, domaći tereni bili su veća prednost nego danas, a dimenzije terena i lopte nisu bile standardizirane, smatraju iz UEFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas standardne dimenzije travnjake iznose 105 metara dužine i 68 metara širine i primjenjuju ih sve momčadi koje žele nastupati u Ligi prvaka, lopte su iste bez obzira na teren, tako da je jedina prednost domaćeg terena ostaju navijači. 

Prema pisanju njemačkog sportskog lista, ukidanjem gola u gostima UEFA se nada stati na kraj pretjeranom taktiziranju i porastu atraktivne i napadačke igre. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine u rujnu o istoj su se temi oglasili i iz Udruženja europskih trenera koje također smatra da bi ukidanje gola u gostima bilo dobar potez. Gol u gostima dosad je ukinut u doigravanju za prvu englesku ligu, a u južnoameričkoj inačici Lige prvaka Copa Libertadoresu do ove godine nije vrijedio samo u finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo