KOVAČIĆ JE TRENUTNO JEDAN OD NAJBOLJIH NA SVIJETU: / Ne vjerujete? Pogledajte ovaj, gotovo nevjerojatan, detalj

Image
Foto: Profimedia

Koliko je Kovačić zaista dobar, pa eto čak i najbolji, govori statistika

16.1.2020.
10:00
Profimedia
VOYO logo

Da vam je netko prošloga ljeta rekao da će za pola godine hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić biti među najboljim i najraspoloženijim veznjacima svijeta, vjerojatno biste mu se smijali. Nažalost, Kovačić se predugo mučio s pronalaskom forme, idealne pozicije i predugo je čekao na trenera koji će znati iskoristiti njegove prednosti, no na koncu ga je, na svu sreću, dočekao i to u najboljim nogometnim godinama, pa eto, nije sve izgubljeno.

Uzlet

U ovoj sezoni Kovačić je ostvario gotovo nevjerojatan uzlet. Dakako za sve je to "kriv" trener Frank Lampard. Legendarni Englez preuzeo je Chelsea i preporodio ga, ne toliko rezultatski, koliko kvalitetom igre, idejama i ponešto drugačijom filozofijom. E sada, Lampard je Kovačiću namjenio nešto defenzivniju, ali opet organizacijsku ulogu u kojoj ovaj uglavnom u paru s Jorginhom čini jedan od najboljih tandema u europskom nogometu trenutno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

single club/league/player publications/services.

Mateo Kovacic of Chelsea and Dele Alli of Tottenham Hotspur square up in the 1st half Tottenham Hotspur v Chelsea, Football, Premier League, Tottenham Hotspur Stadium, London, UK - 22/12/2019, Image: 489436781, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY No use with unauthorised audio, video, data, fixture lists (outside the EU), club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images (+15 in extra time). No use to emulate moving images. No use in betting, games or, Model Release: no, Credit line: Matthew Impey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kovačić je postavljen daleko od protivničkih vrata i samim time, sve i da dolazi iz drugog plana, a dolazi često, njegova uloga nisu golovi pa čak niti asistencije. On i partner mu Jorginho moraju odraditi sav onaj posao da bi se ofenzivni igrači našli u što boljoj poziciji. E, a taj posao Kovačić odrađuje izvanserijski. Em u fazi organizacije i upijanju pressinga, što rade zaista izvanserijski, em u fazi obrane u kojoj Kovačić vrlo efikasno odrađuje pritisak na protivnika. Ključ cijele stvari je forsiranje igre jedan na jedan. Tu je Kovačić doktor i u obrani i u napadu, a tek sada to kod Lamparda dolazi do izražaja, no, valja odmah reći kako je to produkt cijelog sistema, koji se polako, ali uspješno implementira u momčad londonskih plavaca.

Jedan od najboljih

Koliko je Kovačić zaista dobar, pa eto čak i najbolji, govori statistika. Naime, nije Mateo neki golgeter, zabio je samo dva gola, nije niti top asistent ima tek tri na svom kontu, ali zato gazi u driblingu. Naime, među igračima s najamanje 50 pokušanih driblinga Kovačić ima čak 84..1 posto uspješnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegova sposobnost, to kako igra s Jorginhom i onda ta mogućnost da povuče loptu kroz sredinu terena - to nije normalno. Kao veznom igraču najgora noćna mora ti je kad igraš protiv takvog tipa igrača koji može igrati, predriblati te i pretrčati gotovo ni iz čega. Protiv Watforda je to radio gotovo savršeno. Jako sam zadovoljan svime što je pokazao", izjavio je to nedavno Lampard o Kovačiću.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Chelsea's Antonio Rudiger celebrates his goal with Willian and Mateo Kovacic, Image: 391986638, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mark Pain / PA Images / Profimedia

Iako se to možda ne vidi na dvjema, većini publike, najvažnijim statističkim mjerenjima, golovima i asistencijama, vidi se i na ostalima. Recimo, Kovačić ostvaruje u prosjeku 75.2 dodira po utakmici, točna dodavanja su mu na visokih 90 posto, a na svojoj polovici odakle uglavnom ordinira ima čak 95 posto točnosti. Brojke ne lažu i s obzirom na to da igra u najjačoj ligi svijeta ovako dobro, Kovačića moramo uvrstiti među, trenutno, najbolje veznjake svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo