TAKO JE IGRALA HRVATSKA: / Šukerov lob Schmeichelu, Bilić boyse sekunde dijelile od polufinala

Image

Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj iduće godine bit će peto na kojem će nastupiti i hrvatska nogometna vrsta.

12.12.2015.
13:10
VOYO logo

Na prvom velikom natjecanju na kojem se Hrvatska predstavila svijetu naši su nogometaši igrali u skupini s Portugalom, Danskom i Turskom, dok smo na zadnjem EP-u u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine u skupini odmjerili snage protiv Španjolske, Italije i Irske.

Nezaboravni Šukerov lob

Zanimljivo, hrvatska vrsta je na dosadašnja četiri EP-a čak tri puta u grupi igrala protiv tada aktualnih europskih prvaka. U Engleskoj 1996. protiv Danske koja je četiri godine ranije senzacionalno pobijedila na turniru u Švedskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska, koju je tada vodio MiroslavBlažević, je 'razbila' Dance 3:0, a sadašnji predsjednik HNS-a DavorŠuker na toj je utakmici zabio jedan od ljepših golova u povijesti EP-a. Hrvatska je u Engleskoj prošla skupinu i ispala u četvrtfinalu od Njemačke 1:2. Tu utakmicu obilježile su sudačke pogreške "švedskog zločinca" suca Sundella.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Portugalu 2004. odmjerili smo snage protiv tadašnji europskih prvaka Francuza. Bio je to odličan susret koji je na koncu završio 2:2. Za hrvatskim kormilom je sjedio OttoBarić, a 'kockasti' su ispali u skupini. Najveći prigovor Bariću bilo je to što je poveo previše stopera u momčadi.

Nesretna Turska

Pamtit ćemo nastup Hrvatske na Euru 2008. i suze naših igrača nakon ispadanja u četvrtfinalu od Turske. Vatreni, koje je tada vodio Slaven Bilić, poveli su golom Ivana Klasnića u 119. minuti, ali je Turska došla do penala, nakon što su sekunde dijelile Hrvatsku od povijesnog uspjeha. No, zabio je Semih u 121. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propustili Belgiju i Nizozemsku

I na posljednjem EP-u u Poljskoj i Švicarskoj u skupini smo imali aktualne europske prvake Španjolce. Susret u Gdanjsku završio je pobjedom 'furije' 1:0 i našim ispadanjem u prvom krugu natjecanja. 'Vatrene' je predvodio SlavenBilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od proglašenja hrvatske neovisnosti jedino EP na kojem nismo nastupili bilo je 2000. u Belgiji i Nizozemskoj. Na dosadašnja četiri EP-a hrvatska reprezentacija je dva puta prošla skupinu i potom ispala u četvrtfinalu, te dva puta zapela u skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska na Europskim prvenstvima

EURO 1996. Engleska Skupina D: 1. Portugal (7), 2. HRVATSKA (6), 3. Danska (4), 4. Turska (0) Hrvatska je ispala u četvrtfinalu od Njemačke (1-2)

EP 2004. Portugal Skupina B: 1. Francuska (7), 2. Engleska (6), 3. HRVATSKA (2), 4. Švicarska (1)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EP 2008. Austrija i Švicarska Skupina B: 1. HRVATSKA (9), 2. Njemačka (6), 3. Austrija (1), 4. Poljska (1) Hrvatska je ispala u četvrtfinalu od Turske (1-3 11m, 1-1)

EP 2012. Poljska i Ukrajina Skupina C: 1. Španjolska (7), 2. Italija (5), 3. HRVATSKA (4), 4. Irska (0)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo