JAVIO NAM SE ĆIRO NA DAN POVIJESNOG USPJEHA: / 'Nažalost, pričam prijateljima i o fatalnoj pogrešci zbog koje nismo bili prvaci svijeta'

Image
Foto: PIXSELL/AFP

Hrvatska nogometna reprezentacija prije točno je 19 godina stigla do najvećeg uspjeha u svojoj povijesti.

11.7.2017.
13:55
PIXSELL/AFP
VOYO logo

Vatreni su toga dana, 11. srpnja 1998. godine, svladali Nizozemsku 2-1 i stigli do brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. I do dan danas, jedine hrvatske medalje na velikim natjecanjima. Što godine prolaze taj domet izgleda sve većim.

DAN KAD JE CIJELA NACIJA PLAKALA OD SREĆE: Prije 19 godina dogodio se najveći trenutak u povijesti hrvatskog nogometa

Tim povodom, zamolili smo legendarnog hrvatskog trenera i bivšeg izbornika brončanih Vatrenih Miroslava Ćire Blaževića da nam prokomentira dane "ponosa i slave". Uhvatili smo Ćiru na druženju s prijateljima. Ipak je ovo poseban dan za njega. Dan koji ćemo svi skupa zajedno pamtiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imam prijatelje oko sebe jer evociram sve one divne uspomene'

"Upravo sam sad u jednom stanju u kojem ne bih izdržao da dugo traje. Ali sva sreća, evo, imam prijatelje oko sebe jer evociram sve one divne uspomene koje su se dogodile", kazao nam je "trener svih trenera" Miroslav Ćiro Blažević i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost i sve greške sam napravio da nismo bili prvaci svijeta. A bili bi. Rasturili bi Brazil u finalu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćiro je tu mislio i na pogrešku zvanu Robert Prosinečki, kojeg je u polufinalnom susretu na Stade de France protiv Francuske ostavio na klupi, kao i u nekim ranijim susretima na turniru u kojima se to i nije toliko primjećivalo jer su Vatreni pobjeđivali. Tako se nije našao u sastavu protiv Francuske.

Blažević otjerao ozlijeđenog Bobana na teren

I nedostajao je do bola. U toj utakmici nastupao je ozlijeđeni Zvonimir Boban, čak je tražio izmjenu na poluvremenu. Blažević ga je doslovce otjerao na teren, bez njega nije htio igrati. U sljedeće dvije minute slijedili su urnebesni događaji, u 46. minuti Hrvatska je povela golom DavoraŠukera na sjajnu asistenciju Aljoše Asanovića koji je maestralno uposlio najboljeg strijelca turnira, a samo nekoliko desetaka sekundi kasnije Francuska je izjednačila preko Thurama koji je oteo loptu baš Bobanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek u 65. minuti Zvone je zamijenjen, no umjesto njega nije ušao Prosinečki nego Silvio Marić. No, nije nam ništa glede toga htio kazati. Nije htio niti razgovarati na tu temu. Jer, kako nam je rekao, ipak je danas preposeban dan da bi ga kvario onim poznatim "što bi bilo, kad bi bilo" ili "gdje sam pogriješio?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim o tome, ne želim se sje*avati time. Ne, nisam sve dobro napravio. Ku*ac sam dobro napravio. Napravio sam fatalnu grešku. Jesam. No, kad se sve zbroji o oduzme, to je jedan povijesni uspjeh, povijesna priča koju sad slavimo i koje se sjećamo. Pozdravlja vas sve i ljubi vaš Ćiro", zaključio je legendarni hrvatski trener.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo