PRVI PUT NA POLJUDU /

Gattuso otkrio tko je bio ključna osoba zbog koje je završio u Hajduku: Poručio i gdje vidi Livaju

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tijek konferencije za medije na kojoj će Hajduk predstaviti Gennara Gattusa mogli ste pratiti na portalu Net.hr

18.6.2024.
14:17
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Talijanski trener Gennaro Gattuso u utorak je službeno predstavljen kao novi trener nogometaša Hajduka.

Image
GATTUSO NA POLJUDU /

Protrest će svlačionicu: 'Hajduku treba strog trener koji ne ferma nikog i ništa'

Image
GATTUSO NA POLJUDU /

Protrest će svlačionicu: 'Hajduku treba strog trener koji ne ferma nikog i ništa'

Ovaj legendarni veznjak s Bijelima je potpisao ugovor do ljeta 2026. Danas se prvi put obraća javnosti kao trener Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak je riječ dobio predsjednik splitskog kluba Ivan Bilić.

"Zadovoljstvo mi što vam možemo predstaviti jedno ogromno trenersko ime Jako nam je drago što smo uspjeli potpisati ugovor s njim, on će doći s još pet članova svog tima. Proces je trajao otprilike dva mjeseca, jedan dio procesa je bio i odabir sportskog direktora. Mediji su dosta nagađali o imenima. Kao klub nismo izlazili s imenima i mislimo da je to bilo ispravno. Jako velik dio procesa bio je i sam Nikola (op.a. Kalinić, sportski direktor) pa bih mu prepustio riječ"; rekao je Bilić, da bi potom riječ dobio Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika mi je čast i zadovoljstvo da je s nama legenda i moj bivši trener. Želim mu sve najbolje i da klubu pomogne što je više moguće. Inszistirao sam na njemu, htio sam rad i disciplinu, to smo s njim dobili."

Image

Obratio se nakon njih i Gattuso.

"Hvala vam što ste došli na ovu presicu. Hvala predsjedniku Hajduka i gospodinu Nikoli. Pružena mi je velika mogućnost da radim ovdje i da pokažem svoje nogometna znanje. Između ostaloga, volim i izazove, a Hajduk je izazov."

"Imam više od 400 utakmica u trenerskoj karijeri. Najviše volim igrati 4-3-3 ili 4-2-3-1. Dosta je to varijabilna situacija jer igramo četiri puta sa svim momčadima u prvenstvu. Najbitnije je da dođemo do pobjedničkog mentaliteta. Tko će igrati, vidjet ćemo tijekom prvenstva. Moramo poštivati budžet koji klub ima", nastavio je talijanski trener.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog Eura nam fale tri igrača, oni će dobiti desetak dana više da se odmore. Jedna je stvar vidjeti igrače u videu, a druga je uživo. Na meni je da u idućih nekoliko dana i tijekom priprema odlučim tko će sve igrati.

Kalinić je dobio pitanje ima li Gattuso tri mjeseca da nauči hrvatski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što sam tada rekao? Nisam rekao da stranac trener mora pričati hrvatski, pogledajte još jednom konferenciju."

Image

Potom se sportski direktor dotaknuo potencijalnih pojačanja.

"Ne bih o imenima, tražit ćemo pojačanja, vidjet ćemo koliko je to moguće. Imam popis igrača koje želim."

Dobio je Gattuso pitanje zna li da Hajduk nije bio prvak 19 godina, a potom odmah i je li razgovaroa s Livajom i Perišićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treniram već 11 godina, osvojio sam jedan Kup Italije i promociju s Pisom. Moramo sagraditi pobjednički mentalitet. Igrači moraju imati poštovanja prema grbu koji nose majici. To ću pokušati sagraditi i natjerati igrače da bude takve. Razgovarao sam s nekim igračima, nije na meni da otkrijem s kim. Neke stvari moraju ostati između nas. Nikola je bio moj igrač, imali smo nekad problema i nekad je išao ranije na tuširanje, ali odmah smo to riješili oči u oči. Nogomet je ozbiljna djelatnost, mora se graditi na disciplini. Igrači moraju imati respekta prema radu, a ne da se boje mene."

Atmosfera na Poljudu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je bilo doći ovdje, uvijek sam radio u nekim užarenim atmosferama, Marseilleu, Napulju. Bila mi je želja ovdje doći, imao sam bogatijih ponuda iz Saudijske Arabije i Italije, ali htio sam ovdje doći. Svaka utakmica ovdje ima 25 - 30 tisuća gledatelja, ali treba se s time moći nositi."

Dobio je pitanje što može naučiti igrače.

"Morate shvatiti u kakvom se ambijentu nalazimo. Ovo je posebni okoliš u kojima se nalazi posebni mentalitet. Igrači ponekad osjećaju kao da dres i lopta imaju po 100 kilograma. To se mora promijeniti. Moramo pronaći karakteristike lidera, to će se vidjeti tijekom narednih dana i tijekom sezone.

Image

Morao je Talijan odgovoriti i na pitanje koliko vremena će mu trebati da stvori moćni Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volim posjed kao trener, volim moderan nogomet, volimo se uspostaviti kao velika obitelj. To ne znači samo 25 igrača, nego svi. Oružari, doktori, fizioterapeuti... Svi moramo težiti uspjehu. Volim i cijenim rad. Ne treba tražiti alibije. Za dobiti na igri, treba vremena, ali vremena je malo, uskoro nam stiže europska utakmica."

Otkrio je Gattuso i na kojim pozicijama se želi pojačati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti svjesni da je u ovom trenutku prioritet prema naprijed. To su krila, lijevo i desno krilo. Moramo vidjeti situaciju s Perišićem. Što se Brekala tiče, moramo biti svjesni da je on igrač Fiorentine, vidjet ćemo hoće li on ostati. Volim igrati 4-2-3-1, Livaju vidim kao desetku. To su stvari na kojima ćemo poraditi."

U Split je stigao u ponedjeljak, koliko je stigao upoznati grad?

"Svaki zid ovdje ima mural, zastavice su posvuda, to mi je isto bio jedan od razloga zašto sam odabrao ovaj grad. Ovo mi je veliki izazov, a ovdje mi fali infrastruktura i to mi je dodatni izazov. Ja sam rođen u jednom ribarskom naselju i bilo mi je logično doći ovdje, u grad na moru."

Italija i Hrvatska igraju u ponedjeljak u Leipzigu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka bolja pobijedi."

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSEL

Kalinić je dobio pitanje je normalno danas pričati o disciplini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi trebali, rad i disciplina su u svakom normalnom klubu. Moraš poštovati klub koji te plaća, da si sto posto na svakom treningu i da živiš za pobjedu. Neupitno je, o tome ne bi trebali razgovarati. Gattuso kao trener? On je totalno drugačiji kao trener, gaji igru prema naprijed. Karakteran je, voli neustrašive igrače. On će dati sve igraču, a ovaj mu mora vratiti jer ako ne vrati, završit će kako će završiti", rekao je sportski direktor koji se potom osvrnuo na prijelazni rok.

"Mi živimo od prodaje, morat ćemo prodati da bi dovodili. Uglavnom će se sve događati iza Eura, prijelazni rok je dug. Veliki klubovi kreću s pripremama sredinom sprnja. Nama se žuri zbog Europe, ali nećemo srljati i dovoditi igrače koje kasnije moramo rješavati."

Dobio je potom Gattuso i pitanje je li se čuo s kim od talijanskih trenera koji su radili u Italiji, ili možda s nekim hrvatskim koji su radili na Čizmi.

"Čuo sam se s Igorom Tudorom, a ključna osoba bio je Anthony Šerić koji je igrao u Italiji. Znam situaciju s kojom su se susretali drugi kolege ovdje u Hrvatskoj. Ne zna se jezik, treba vam prevoditelj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da mi je nadimak Željezni narednik. Kakav Željezni narednik? To sam bio kao igrač, ali cijenim rad. Ovo nije tenis, već nogomet i to je momčadski sport i mora se znati red u momčadi, tko sjedi na klupi, da se s tim pomiri. Ako netko želi igrati mali nogomet negdje, nema šanse. Mi smo profesionalci i tako se moramo ponašati."

Stručni stožer?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj stručni stožer sastoji se od pet mojih kolega. Imamo i tri lokalca. Počevši od moje desne ruke, Luigi Ricco. Skupa smo 11 godina. Promijenili smo oko osam do devet momčadi. Trener vratara je Roberto Perrone, skupa smo od Napolja. Njegov pomoćnik je Darko Franić, lokalac. Kondicijski treneri su Bruno Dominici i Dino Tenderini. Za rehabilitaciju je zadužen Antonio Plenča. Video-analitičar je Marco Sangermani i lokalac Bruno Baćina. To što je moj stručni stožer prihvatio doći sa mnom ovdje mi daje dodatan vjetar leđa."

Kalinić je dobio pitanje koje je ciljeve postavio pred Gattusa.

"U nogometu se ništa ne može obećati. Prvi cilj je rad i probati ući u Konferencijsku ligu, ali trebat će vremena da dođemo do toga. Igranje za Hajduk, velik klub nosi sa sobom borbu za visoke ciljeve. Gattuso je bio prvi izbor jer smo se čuli prije mjesec dana. Bila je borba, bilo je teško i bilo je drugih, ali drago mi je da je tu."

Gattuso je dobio pitanje po čemu bi volio da ga navijače pamte za 15, 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo odmah pričati o tome što će biti za 15 godina. Nisam ni došao, a postavljate mi to pitanje. Avantura tek treba početi."

Video kojim je Hajduk najavio konferenciju za medije Gattusa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk kreće s pripremama

Hajdukovci ovog tjedna kreću s pripremama. Plan je da početni dio priprema odrade na Poljudu, a zatim slijedi središnji dio priprema koji će trajati od 1. do 10. srpnja i odvijat će u slovenskom Bledu.

Hajduk će tijekom središnjeg dijela priprema odigrati i četiri prijateljske utakmice. Bijeli će tako odmjeriti snage s našim klubom partnerom Kalcer Radomljem, zatim s ukrajinskim Šahtarom, pa ukrajinskim Ruh Lvivom te na posljetku s turskim Fenerbahčeom.

Raspored pripremnih utakmica:

Radomlje - Hajduk (3. srpnja)
Šahtar - Hajduk (6. srpnja)
Ruh Lavov - Hajduk (9. srpnja)
Fenerbahče - Hajduk (10. srpnja)

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo