GOSPODIN NAJVEĆI: / Pele danas slavi 75. rođendan, prisjetite se njegovih čudesnih poteza

Image
Foto: AFP

Jedan od najvećih nogometaša svih vremena, a za mnoge i neupitno najveći, brazilski čarobnjak Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, danas slavi 75. rođendan.

23.10.2015.
11:06
AFP
VOYO logo

Velike se rasprave vode posljednjih godina oko toga je li današnji Barcelonin kralj Lionel Messi najveći nogometaš koji je ikada hodao planetom. Za neke je veći bio njegov argentinski sunarodnjak Diego Maradona, ali oni koji su gledali Pelea tvrde da se bolji od njega do danas nije pojavio.

Triput svjetski prvak

U velikoj anketi Međunarodnog saveza za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) 1999. godine je izabran za najboljeg nogometaša prošlog stoljeća. Iste je godine France Football proveo istraživanje među svim dotadašnjim dobitnicima Zlatne lopte i odgovor je bio isti - najveći je Pele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fantastični Brazilac nikad nije došao u Europu: karijeru je proveo u samo dva kluba - Santosu i New York Cosmosu. S brazilskom je reprezentacijom osvojio tri naslova svjetskog prvaka, 1958., 1962. i 1970. godine. Postigao je ukupno 1281 pogodak, iako to uključuje i golove na prijateljskim i raznim revijalnim utakmicama. Jedan od najpoznatijih svakako je onaj koji je postigao 1959. u pobjedi Santosa protiv Juventusa (4:2), a animaciju tog gola, kao i Peleove briljantne driblinge možete pogledati u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo