'TRAŽILI SU ZABRANJENO' / Eurokamen odgovorio na prozivke Osijeka nakon otpadanja betona na Opus Areni

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U incidentu nitko nije ozlijeđen, a iz Osijeka su najavili hitan pregled stadiona radi utvrđivanja uzroka nemilog događaja, kao i odgovornosti za isti

4.3.2024.
17:24
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom nedjeljne prvenstvene utakmice između nogometaša Osijeka Dinama, s dijela istočne tribine Opus Arene otpao je jedan komad betona. Video pogledajte ovdje.

Image
NEMA OZLIJEĐENIH /

Nakon otpadanja betona na Opus Areni, Osijek se oglasio priopćenjem

Image
NEMA OZLIJEĐENIH /

Nakon otpadanja betona na Opus Areni, Osijek se oglasio priopćenjem

U incidentu nitko nije ozlijeđen, a iz Osijeka su najavili hitan pregled stadiona radi utvrđivanja uzroka nemilog događaja, kao i odgovornosti za isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah po saznanju o spomenutom događaju, izvršen je inicijalni pregled istočne tribine te je utvrđeno da je došlo do odvajanja zaštitnog sloja betona, a ti su radovi izvođeni u prvoj fazi izgradnje stadiona Opus Arena, tijekom 2020., kada je radove izvodila tvrtka Eurokamen d.o.o. Uočena su oštećenja na nekonstruktivnom dobetoniranom dijelu, odnosno nisu zamijećena nikakva vidljiva konstruktivna oštećenja same konstrukcije tribine", priopćili su iz osječkog nogometnog prvoligaša, a ubrzo nakon toga oglasili su se iz tvrtke Eurokamen:

"EUROKAMEN je bio izvođač konstruktivnog dijela novog stadiona NK Osijek, radovi tzv. 1. faze, sve radove je izveo bez ikakvih, dakle niti najmanjih nedostataka sa svojom vlastitom operativom i stručnim kadrom. Sudskim osiguranjem dokaza i Potvrdama samog Naručitelja radova potvrđena je kvaliteta i opseg radova EUROKAMENA. Radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije NIJE IZVODIO EUROKAMEN. Te radove su izvodili izvođači narednih faza radova koji su uslijedili poslije naših konstruktivnih radova. EUROKAMEN je izvodio radove montažne i monolitne konstrukcije, konstruktivne radove. U svom priopćenju NK Osijek i sam navodi, a što je razvidno i iz snimke, da se ne radi o konstrukcijskim oštećenjima već oštećenjima , citat: „na nekonstruktivnom dobetoniranom dijelu stadiona."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naručitelj je u fazama nakon naše izvodio radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije s drugim izvođačima i to na način na koji smo ga unaprijed upozorili da je neispravan. Naime, postupajući kao savjestan i stručan Izvođač radova, a o čemu je bilješku sastavio stručni nadzor i tadašnji voditelj projekta, upozorili smo Naručitelja da „dobetoniranje“ nije prihvatljivo rješenje za spoj konstrukcija i da ga nikako ne preporučujemo Naručitelju. Voditelji projekta su tada, nakon našeg upozorenja, isto tako preporučili Naručitelju drugačija rješenja koja su primjenjivana na drugim stadionima."

"U drugoj fazi radova, Naručitelj je radio spojeve montažne i monolitne konstrukcije ¨dobetoniranjem¨ što je i razlog aktualnog otpadanja betona sa stadiona. Dobetoniranje je zabranjena metoda za izvedbu na čiju neprikladnost smo na vrijeme upozorili Naručitelja. Drugi objekti slične namjene su riješili spojeve podkonstrukcijom čiju metodu je prezentirao i tada aktualni nadzor ZDL i voditelj projekta kao prijedlog za drugu fazu radova. Zbog čega se je Naručitelj ipak odlučio za „dobetoniranje“ i koji Izvođači su pristali izvoditi takve radove na spoju konstrukcija to morate pitati Naručitelja radova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Eurokamen

"Prilažemo Vam i fotografije iz kojih je razvidno kako je EUROKAMEN izveo konstrukcijske elemente istočne tribine prema pravilima struke kontinuiranom betonažom bez prekida elemenata montažne i monolitne konstrukcije. Montažni elementi su se montirali na monolitnu konstrukciju. Svi elementi su izvedeni u kontinuitetu, ovjereni kvalitetom i ispitivanjima. Naša stručna upozorenja su se nažalost pokazala ispravnima. EUROKAMEN je ponosan na kvalitetu konstrukcijske izvedbe stadiona, a čemu su sastavljena sva mjerodavna izvješća. Eurokamen ne može odgovarati za radove koje su uslijedili nakon završetka naše faze radova. Svoja potraživanja koja imamo zbog toga što nam Naručitelj nije platio radove koje smo izveli u zadnjih šest mjeseci rada na stadionu, naplaćujemo sudskim putem", stoji u propćenju koje je potpisao vlasnik i direktor Eurokamena Zvonimir Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spektakularnu FNC 15 priredbu iz Ljubljane možete gledati u prijenosu UŽIVO 30. ožujka na Voyo platformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo