Odbrojavanje do Mundijala / Elf sanja ponoviti Maracanu, neuništivi Rafa Marquez izjednačuje rekord

Image
Foto: Pixsell

Njemačka brani naslov, Švedska je bez Ibrahimovića, Meksiko i Južna Koreja s novim i starim adutima. Predstavljamo skupinu F Svjetskog prvenstva u Rusiji

10.6.2018.
17:11
Pixsell
VOYO logo

Raspored skupine F 17. lipnja, Moskva (Lužnjiki) 19.00 Njemačka - Meksiko 18. lipnja, Nižnji Novgorod 16.00 Švedska - Južna Koreja 23. lipnja, Rostov na Donu 19.00 Južna Koreja - Meksiko 23. lipnja, Soči 22.00 Njemačka - Švedska 27. lipnja, Kazanj 18.00 Južna Koreja - Njemačka 27. lipnja, Jekaterinbug 18.00 Meksiko - Švedska

SKUPINA F (Njemačka, Meksiko, Švedska, Južna Koreja)

Njemačka

Izbornik: Joachim Löw.
Prvih 11 (4-2-3-1): Neuer - Hector, Hummels, Boateng, Kimmich - Khedira, Kroos, Draxler, Özil, Müller - Werner.
Najviše nastupa: Lothar Matthäus (150).
Najviše golova: Miroslav Klose (71).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponoviti Maracanu, Elf sanja u Rusiji. Aktualnog prvaka, koji je u Brazilu prije četiri godine osvojio četvrtu titulu pobijedivši u produžetku Argentinu golom Götzea, i dalje vodi Joachim Löw. 

Njemačka ima tri vratara iz vrhuške europskih klubova, no, Bayernov Neuer propustio je velik dio sezone zbog ozljede stopala. Prema zadnjim informacijama, trenira i bit će spreman za Svjetsko prvenstvo. Ukoliko zatreba, tu su još Kevin Trapp iz PSG-a i 
Marc-André ter Stegen iz Barcelone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lahma nasljeđuje Joshua Kimmich, sjajni mladić iz Bayerna. U obrani ima najviše promjena u odnosu na prošli Mundijal. Pored Boatenga Hummerlsa kao stožernog stoperskog para, tu su još Rüdiger, Süle, Ginter, Hector i Platternhardt. Njemačka je, dakle, u pomlađivanju najviše napravila po pitanju obrane.

Fantastična niska veznih igrača, od Kroosa, Özila i Draxlera do Reusa, Gündogana i Khedire daje pregršt izbora Löwu. Budući da mu je vezna linija iznimno bogata, a dio igrača vrlo napadački orijentiran, pozvao je samo trojicu napadača: Gomeza, Müllera i Wernera. Za potonjeg njemački mediji spekuliraju da će biti prvi izbor za klasičnu devetku. 22-godišnjak iz Leipziga startao je u prvih 11 na zadnjoj prijateljskoj utakmici, protiv Saudijske Arabije (2:1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elf nije bio uvjerljiv u pripremnim utakmicama. Pored spomenutog susreta, izgubili su od Austrije 2:1.

Ne i najmanje važno, Njemačka je osvojila Kup Konfederacija, generalnu probu za Svjetsko prvenstvo. U polufinalu su svladali Meksiko, u finalu Čile. Rusiju, očito, već dobro poznaju. Potencijalna opasnost je nedostatak lidera momčadi. Više nema Lahma ni Schweinsteigera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meksiko

Izbornik: Juan Carlos Osorio.
Prvih 11 (4-3-3): Ochoa - Gallardo Vasconcelos, Salcedo, Ayala, Moreno - J. dos Santos, Guardado, Herrera - G. dos Santos, Peralta, Corona.
Najviše nastupa: Claudio Suárez (177).
Najviše golova: Javier Hernández (49).

Meksikanci su triput na zadnjih šest Mundijala prošli skupinu. Velika srednjoamerička nacija očekuje isto u Rusiji. Javier Hernández Chicharito i dalje je glavna snaga reprezentacije koja je u Brazilu skupinu prošla preko Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značajna prijetnja protivnicima bit će krilo PSV-a Hirving Lozano. Na vratima je jedan od junaka Brazila 2014. Guillermo Ochoa, čovjek koji je nevjerojatno branio iako je tada imao katastrofalnu u Ajjaciou. Nije se očito snašao u Europi do tada, ne i nakon toga. Danas je u Standardu iz Liegea.

U meksičkom kadru je i "Kralj Azteka" Rafael Marquez, strijelac protiv Hrvatske u Brazilu, kao i na prethodna dva prvenstva. u Rusiji će igrati na petom Mundijalu, čime će izjednačiti rekord Lothara Matthäusa, Gianluigija Buffona i sunarodnjaka Antonija Carbajala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meksički napad uz Chicharita predvode Benficin Raul Jimenez, Carlos Vela, danas igrač Los Angelesa, te Oribe Peralta, devetka iz meksičke lige koji su dobrim pokazao u Brazilu.

Prolazak skupine realan je meksički cilj, no, realnu šansu ima i Švedska. U pripremnim utakmicama skromni: minimalna pobjeda protiv Škotske i 0:2 poraz od Danske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska

Izbornik: Janne Andersson.
Prvih 11 (4-4-2): Olsen - Augustinsson, Granqvist, Lindelof, Lustig - Forsberg, Ekdal, Larsson, Claesson - Berg, Toivonen.
Najviše nastupa: Anders Svensson (148).
Najviše golova: Zlatan Ibrahimović (62).

Prvi put nakon 2000. Švedska na veliko natjecanje u sastavu neće imati Zlatana Ibrahimovića. Bit će on, doduše, u Rusiji. Jer jedna od velikih korporacija nije propustila priliku povesti ga ondje pod vlastitim sponzorstvom. Velik je Ibrahimović mamac za pozornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod izbornikom Janneom Anderssonom igraju vrlo organizirano, u standardnoj formaciji 4-4-2. Osjetile su to Nizozemska i Italija u kvalifikacijama. Prvonavedene su izbacili u regularnom dijelu kvalifikacija, Azzure u baražu. Dobre reference za Svjetsko prvenstvo.

Emil Forsberg je vrlo opasan igrač, no, njihove druge perjanice igrale su sezonu izvan elitnih utakmica. Marcus Berg igra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ola Toivonen je ispao iz prve momčadi Toulusea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripremnim utakmicama igrali su 0:0 protiv Perua, kao i protiv Danske. Otvaraju s Južnom Korejom - pobjeda je imperativ.

Južna Koreja

Izbornik: Shin Tae-yong.
Prvih 11 (4-4-2): Kim Seung-Gyu - Park Joo-Ho, Kim Y. J., Jang Hyun-Soo, Lee Yong - Lee Seung-Woo, Jung Woo-Young, Ki Sung-Yong, Moon Seon-Min - Kim Shin-Wook, Hwang Hee-Chan.
Najviše nastupa: Cha Bum-kun (138).
Najviše golova: Cha Bum-kun (59).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon četvrtog mjesta na domaćem Mundijalu 2002., pod vodstvom Guusa Hiddinka, nismo vidjeli puno od Južne Koreje na globalnom planu. U Aziji su, naravno, i dalje među najboljima.

Son Heung-min je prvo ime južnokorejske reprezentacije. Čovjek koji može zamijeniti fantastičnog Harryja Kanea. Pokazao je to s 18 golova u ovoj sezoni za Tottenham. U Europu je stigao još 2010. (HSV) kao 17-godišnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ozljeda Lee Keun-hoa i Kwon Chang-hoona, na njemu će biti velik pritisak jer je ostao jedini koji čini razliku. Napadačko rješenje je i Hwang Hee-chan, talentirani igrač Red Bull Salzburga.

Sve je, dakle, podređeno Son Heung-minu. Vezna i napadačka linija mogla bi pružiti dobru podršku spomenutom napadaču s obzirom na južnokorejsku brzinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neugodni su kao i uvijek, no pitanje je mogu li u ovako zahtjevnoj grupi napraviti više od iznenađenja u jednoj utakmici.

U jedinom pripremnom susretu igrali su 0:0 protiv Bolivije, koju je primjerice Srbija uvjerljivo porazila koji dan kasnije. U ponedjeljak još igraju protiv Senegala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo