HNL SHOW /

Dolaskom Kalinića kreće HNL predstava, može li nekadašnji vatreni pomoći Hajduku?

Image

HNL predstava tek sada kreće.

7.2.2022.
10:13
VOYO logo

Bombastično je sinoć nešto prije ponoći odjeknula vijest kako se Nikola Kalinić vratio u Hajduk. Dugo se po kuloarima spominjala ta priča o povratku ovog nekadašnjeg vatrenog, no ipak kada se ona i ostvarila malo tko je mogao ostati ravnodušan. Hajduk je ovim transferom više nego ikada u posljednjih nekoliko godina bacio Dinamu i ostaloj dvojci konkurenata rukavicu u lice.

Nikola Kalinić nemjerljivo je najveće pojačanje ovog prijelaznog roka u HNL-u. Niti jedan transfer ne može se mjeriti s ovim kapitalcem jer ipak je riječ o igraču kojeg je nekada htjelo pola talijanske nogometne lige, a i šire. On će sada u Hajduku činiti ubojiti tandem s Markom Livajom i Hajduk, ako dobije od Kalinića ono što se od njega očekuje, ima dva najbolja igrača u HNL-u. Ipak dolazak Nikole ne znači nužno da će Hajduk biti dominantniji nad ostatkom lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinić je iz Hajduka otišao 2009. godine u engleski Blackburn Rovers za nešto više od sedam milijuna eura. To je do Nikole Vlašića bio najveći transfer Hajduka. Nikola je u Blackburnu odigrao 44 utakmice u dvije godine i postigao sedam golova. Iz Engleske odlazi u ukrajinski Dnjipro u kojem je proveo četiri godine. U 86 nastupa u Ukrajini postigao je 37 golova te se 2015. godine otisnuo u Italiju gdje je igrao najbolji nogomet svoje karijere.

U Fiorentini je proveo tri godine te bio njihov ponajbolji igrač. U te tri godine za Nikolom je uzdisala cijela talijanska liga jer je njegov učinak bio sjajan. U 69 utakmica u Fiorentini postigao je 27 golova te otišao na posudbu u Milan. Zatim je slijedio odlazak u Atletico Madrid, te posudba u Romu gdje se nije baš naigrao, a prije dvije godine potpisao je za Veronu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola će javnosti osim sjajnih predstava u Italiji ostati zapamćen po nekoliko neugodnih situacija. Kada je igrao u Dnjipru Nikola Kalinić imao je neugodan okršaj s Darijom Srnom tadašnjim kapetanom reprezentacije. Srna je tada bio lider Šahtara, a Kalinić je te godine igrao finale Europske lige. Sukob je vrlo neugodno izgledao, a dva reprezentativca su na kraju potvrdili kako su sve riješili na prijateljski način.

Druga situacija s Nikolom je ona malo zvučnija i nekako neugodnija za njega. Naime godinama je Kale u reprezentaciji bio druga opcija na poziciji napadača. Uvijek je ispred bio Mario Mandžukić čak i kada je Nikola dominirao Italijom. Nikola je za reprezentaciju skupio 41 nastup i postigao 15 golova. Ovo uopće ne zvuči kao loša statistika, no u tom 41. nastupu Nikola je na terenu proveo svih 90 minuta proveo tek četiri puta. To je sve eskaliralo 2018. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji kada je Nikola otišao iz reprezentacije pod izlikom da ima problema s leđima. Kružile su priče da je Nikola odbio ući u igru u prvoj utakmici te da ga je Zlatko Dalić izbacio iz reprezentacije.

Image

Vjerujemo da je Nikola požalio svoju odluku što nije ostao dio ekipe koja je došla do povijesnog rezultata za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola ima priliku postati nova stara Hajdukova legenda. Doveden je u Hajduk s razlogom, no mora ga opravdati. Naime ono što se može gledati kao problem je to da Nikola nije imao preveliku minutažu u posljednjim sezonama. Puno to znači za igrača pogotovo u njegovim godinama. On može puno pomoći Hajduku ako Splićani shvate gdje im on točno može pomoći. Ispravno bi bilo razmišljati da je Nikola doveden kako bi radio razliku u utakmicama protiv Dinama, Rijeke i Osijeka. On je igrač poteza kojeg će teško čuvati bilo koji branič u HNL-u. No pitanje je koliko Nikola može biti konstantan. Odigrao je ove sezone tek 399. minuta, a zadnji put je više od deset golova u sezoni postigao u dresu Fiorentine. 

Nikola nema minutažu i nema konstantu igre. Pitanje je mogu li Splićani na njega računati u svim utakmicama u ovoj polusezoni ili će ga Dambrauskas koristiti u određenim trenutcima kada će biti potrebno rješavati utakmicu. Najvjerojatnije je za vjerovati kako će Nikola igrati napadača, dok će mu Marko Livaja biti iza leđa. Kalinićeva zadaća će zasigurno biti i skinuti dio tereta s Livajinih Leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kale je naime potpisom za Hajduk izgubio gotovo milijun eura. To znači da je izrazito motiviran pomoći Hajduku i da je došao s razlogom. Igrati će tamo gdje želi, ima dobre suigrače, te nikada euforičniju atmosferu. Još jedan razlog Kalinićevog dolaska je i podizanje atmosfere, no pitanje je koliko može igrač koji je otišao usred turnira biti zadužen za podzanje atmosfere.

Hajduk je ovim transferom postao prvi konkurent Dinamu za naslov. Trenutno ima poimenice najbolju momčad lige, a potrebno je vidjeti hoće li Dambrauskas znati posložiti kockice. 

HNL show tek kreće. Hajduk je ovim transferom još više zapaprio ovogodišnju ligu. Mislav Oršić izgleda nikada motiviranije, a Pero Bočkaj došao mu je kao zakašnjeli poklon za Božić. Murić i Drmić izgledaju kao igrači za nešto više od HNL-a, a Osijek je dobio novu dimenziju s fantastičnim Mijom Caktašem koji je na stopostotnoj realizaciji u dvije utakmice. Do kraja sezone gledat ćemo fantastičnu predstavu u režiji velike četvorke,a tek trebamo vidjeti koji će od ovih vrhunskih igrača ponijeti titulu glavnog glumca. Smjestimo se i uživajmo.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo