NAKON VIŠE OD PET SATI ZAVRŠIO SASTANAK NA POLJUDU: / Brbić i Kustić stali pred novinare: 'Vatreni se vraćaju u Split!'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/RTL

Gotov je važan sastanak u Splitu između Grada, Hajduka i HNS-a na čelu s Marijanom Kustićem.

24.6.2019.
15:32
Ivo Cagalj/PIXSELL/RTL
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija 10. listopada će kvalifikacijsku utakmicu za EP protiv Mađarske ipak odigrati na splitskom Poljudu, ali Hajduk zasad neće biti uključen u organizaciju, zaključak je to sastanka danas održanog u Splitu između predstavnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), HNK Hajduk i grada Splita koji je trajao više od pet sati, a održan je pod jakim policijskim osiguranjem.

Na sastanku je HNS predstavljao izvršni direktor Marijan Kustić i dopredsjednici Ante Kulušić i Damir Mišković, u ime Hajduka tamo je bio predsjednik uprave Marin Brbić, dok je delegacija grada bila najbrojnija jer su osim gradonačelnika Andre Krstulovića Opare na Poljud stigli i predsjednik gradskog vijeća Igor Stanišić, kao i Domagoj Maroević, Mate Omazić, Duje Sučić, te Josip Župić. Davor Šuker se u Splitu nije pojavio jer je u to vrijeme bio na službenom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitne su volja i želja

"Za sve velike stvari treba vremena. Ne može se preko noći riješiti sve, ali ono što je bitno je da volja i želja postoje, idemo u tom smjeru i veseli me podrška Grada i organizacija utakmice protiv Mađarske. Mi u nogometu moramo napraviti sve što je moguće i da dignemo suradnju na jednu višu razinu, drago mi je da smo nakon niza godina imali ovakav sastanak", kazao je Kustić.

Gradonačelnik Krstulović Opara je nakon sastanka zahvalio svima koji su sudjelovali u razgovorima i počeli rješavati probleme, kao i da se veseli nastavku dobre suradnje i igranju reprezentacije na najljepšem stadionu. Da je sastanak bio kvalitetan i dobar medijima je nakon pet sati čekanja izjavio Marijan Kustić koji je dodao da za sve stvari treba vremena da se riješe, no bitna je da volja i želja postoje. Rekao je da ga veseli što grad podržava održavanje utakmice Hrvatska - Mađarska u Splitu, te će se potruditi da se u organizaciju uključi i HNK Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Brbić je podsjetio da problemi između HNS- a i Hajduka nisu od jučer, ali se počelo o njima razgovarati. Dodao je da će pratiti razvoj situacije i uključiti se kada vide da se njihovi problemi rješavaju. Tu bi se nešto moglo mijenjati, nastavio je Brbić, kazavši da Hajduk nema drugog saveza nego HNS.

Korjenite promjene

"Svi problemi koju su već komunicirani danas su bili na tapetu i očekujem da će biti riješeni na naše zadovoljstvo. Prije svega Udruga prvoligaša. Hajduk ne sudjeluje u organizaciji utakmice, uključit će se kada se uvjerimo da se problemi rješavaju", kazao je Brbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentacija Hrvatske u posljednje je 22 godine tek dva puta igrala u Splitu od čega jednom na stadionu nije bilo publike. Gradsko vijeće grada Splita je prije pet dana na sjednici istaknulo da žele dolazak hrvatske nogometne reprezentacije, ali su istovremeno zatražili ispriku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zbog dugogodišnjeg neprimjerenog i neprihvatljivog odnosa prema Splitu i Hajduku.

Vijećnici su medijima dali zajedničku izjavu u kojoj su istaknuli kako žele da se u Splitu odigra službena kvalifikacijska utakmica protiv reprezentacije Mađarske, no istovremeno su zatražili korjenite promjene dosadašnjeg odnosa HNS- a prema Splitu i Hajduku. Tražili su i žuran dogovor oko zajedničkog sastanka uz nazočnost predstavnika grada Splita jer im je cilj da se postigne rješenje devijacija i problema koji opterećuju hrvatski nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO

15.58 - Prvi se novinarima obratio Brbić.

"Hajduk ostaje pratiti razvoj situacije i uključiti se u onom trenutku kada vidimo da se stvari rješavaju. Danas smo osjetili nagovještaj da bi se tu nešto moglo mijenjati. Hajduk nema drugog saveza nego HNS. Hajduk ne sudjeluje u organizaciji utakmice, uključit će se kad vidi da se problemi rješavaju", rekao je šef Hajduka. Nakon njega novinarima se obratio Kustić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

"Imali smo dobar, kvalitetan sastanak. za sve stvari treba vremena da se riješe, ali bitno je da volja i želja postoje. Veseli i podrška Grada glede utakmice Hrvatska - Mađarska u Splitu. Veselim se dolasku Mađarske u Split u suradnji s Gradom, a potrudit ćemo se da se u organizaciju uključi i HNK Hajduk", poručio je.

"Veselim se utakmici reprezentacije na našem najljepšem stadionu", riječi su gradonačelnika Krstulović Opare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15.53 - Sastanak je završio. Marin Brbić i Marijan Kustić daju izjave novinarima. Potvrdili su da će Mađari gostovati u Splitu.

"Veselim se dolasku Mađarske u Split", izjavio je Kustić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15.30 - Prema javljanju Dalmatinskog portala, "nakon nešto manje od tri sata završen je sastanak predstavnika HNS-a, Hajduka i Grada Splita. Ili je barem s njega otišao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji na odlasku nije davao izjave. Izašao je i Duje Sučić koji je bio među predstavnicima Grada Splita. Prošlo je već pet sati od kada je počeo razgovor, a čini se najizglednijim da se danas ništa neće potvrditi. Nakon što ga dva sata nije bilo, Krstulović Opara se vratio", stoji u tekstu spomenutog regionalnog portala.

15.27 - Još uvijek čekamo prve informacije iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15.08 - Još uvijek čekamo prve informacije, sve se ovo pretvara u pravu dramu. Izvršni odbor HNS-a na sjednici 12. lipnja jednoglasno je odlučio da će se utakmica igrati na Poljudu, ali u međuvremenu se u Splitu diglo puno bure zbog te odluke i još nije sasvim jasno hoće li do utakmice na Poljudu doista i doći. Sastanak je započeo u 10 i 30, završio je iza 13 sati, ali još nitko ništa ne govori o dogovoru, nitko još nikakve informacije nije dao okupljenim novinarima na Poljudu. Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
IZBORNIK OTVORENO O PROBLEMU KOJI JE ESKALIRAO U REPKI: /

'To nam se sada događa prečesto. Moramo pronaći rješenje'

Image
IZBORNIK OTVORENO O PROBLEMU KOJI JE ESKALIRAO U REPKI: /

'To nam se sada događa prečesto. Moramo pronaći rješenje'

14.27 - "Iako su novinarima poručili kako je sastanak završio nakon više od dva i pol sata iza 13 sati, sudionici još nisu izašli s izjavama. Doduše, izašao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, što bi moglo značiti da su Hajduk i HNS prepušteni sami sebi da se dogovore, bez posrednika", javlja 24sata.

14.23 - Što se događa na Poljudu? Sad sve to traje malo previše, više od 4 sata. Nema još nikakvih informacija, nitko se okupljenim novinarima na Poljudu nije obratio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.54 - Sve to skupa traje sad više od tri i pol sata. Hajduk je na sastanku navodno bio samo promatrač. Očito da se sudionici još ne mogu dogovoriti oko obraćanja medijima.

13.35 - Svakog trenutka doznat ćemo i prve informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.22 - Gotov je sastanak u Splitu.

12.59 - Još uvijek traje sastanak u Splitu između HNS-a s jedne i Hajduka i Grada s druge strane. Iako je, prema prvotnim očekivanjima, stajalo kako će sastanak trajati do sat i pol, čini se kako se vode dugi i "žestoki" pregovori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.32 - U press salonu novinarska svita još uvijek strpljivo iščekuje ishode ovog sastanka, te da im netko što prije dođe pred mikrofone i kamere kazati što su se i jesu li se uopće dogovorili oko utakmice Vatrenih na Poljudu.

12.00 - Još uvijek traje sastanak u Splitu. Još čekamo prve informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.21 - Inače, utakmica se na Poljudu može organizirati bez suglasnosti Hajduka koji je najsporniji u čitavoj ovoj priči, no pitanje je kakve će to reperkusije imati na odnos s Gradom pa su čelnici Grada Splita poprilično zatvoreni što se tiče toga. U svakom slučaju, dodatni rokovi Uefe oko grada i stadiona domaćina pritišću pa bismo danas mogli znati konačnu odluku. Sastanak bi Trebao potrajati oko sat i pol.

11.08 - "Oko Poljuda se može zamijetiti više policijskih vozila, a novinari u press-salonu iščekuju zaključke razgovora glede domaćinstva utakmice između Hrvatske i Mađarske i Hajdukovih zahtjeva prema HNS-u", javlja Dalmatinski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.30 - Na Poljudu je u tijeku sastanak predstavnika Grada Splita, Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza koji je započeo u 10.30. Prvi su stigli predstavnici HNS-a koja je brojna, a u njoj je, među ostalima, i Damir Mišković. Stigla su osmorica predstavnika Saveza, među kojima su još i Ante Kulušić, ali ne i prvi čovjek saveza Davor Šuker koji je na službenom putu. Ponovno...

Automobilom su ušli u krug stadiona prije novinara, a na stadion su ušli sa zapadne strane. Potom su stigli hajdukovci, predvođeni Marinom Brbićem, predsjednikom Uprave kluba. Splitski gradonačelnik Andro Krstulović-Opara stigao je sam. Također, HNS-ovci su dakle prošli, kako doznaje RTL, na drugi ulaz. Opara je istaknuo da su na sastanak "stigli pomoći da se razriješe neka pitanja i da tu politika ne bi smjela biti"... Uz Oparu će na sastanku u ime Grada biti još i Igor Stanišić, Domagoj Maroević, Mate Omazić, Duje Sučić i Josip Župić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem dogovor! Poslije niza godina HNS i Hajduk počinju razgovarati i to je izvrsna stvar. Šteta što nisu do sada. I napravili su cijeli niz godina političko pitanje od nečega što ne smije biti politička stvar. Mi smo danas došli im pomoći da se dogovore i počnu rješavati probleme koji opterećuju odnose u hrvatskom nogometu, ali i društvu u cjelini", kazao je splitski gradonačelnik okupljenim novinarima prilikom dolaska na Poljud, prenosi Dalmatinski portal.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak će se u Splitu napokon dogoditi toliko potrebni i nužni sastanak između HNS-a, Grada Splita i Hajduka. Glavna je tema dolazak Mađara na Poljud i povratak Vatrenih u Split nakon više od četiri i pol godine i one nesretne svastike na praznom stadionu protiv Italije. Izvršni odbor HNS-a jednoglasno je digao ruke za Poljud jer su Splićani, a za to postoji i dokumentacija, sami istaknuli želju za domaćinstvo Mađarske.

Traže ispriku HNS-a

Što se tiče Gradske skupštine, u Splitu je 25 od 26 gradskih vijećnika također bilo za (jedan je bio suzdržan). Doduše, uz opasku da traže ispriku HNS-a zbog toga što je Hajduk trpio određene nepravde zadnjih godina. No, nastao je opći cirkus oko dolaska Vatrenih na Poljud. Naime, na Poljudu je došlo do obrata i sporan u čitavoj priči je - Hajduk!

Image
Image

31.05.2019., Sibenik - Stadion Subicevac - Kvalifikacije za ulazak u 1.HNL HNK Sibenik - NK Istra. Marijan Kustic Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Splićani su u svojem zadnjem priopćenju rekli da će sjesti za stol s predstavnicima Saveza, ali da će sudjelovati u organizaciji utakmice na Poljudu samo ako HNS prihvati uvjete koje mu je Hajduk još u prosincu stavio na stol. Ne treba sumnjati da će izvršni direktor HNS-a i glavni operativac Saveza Marijan Kustić pokazati puno dobre volje, ali teško će HNS biti spreman prihvatiti svih sedam točaka.

HNS spreman odmah prihvatiti povratak Udruge prvoligaških klubova?

Sportske Novosti neslužbeno doznaju da je HNS spreman odmah prihvatiti povratak Udruge prvoligaških klubova, ukinute prije pet godina. "Šuker i Savez tada su tvrdili da će oni bolje skrbiti o interesima klubova i da će izravno lakše doći do sponzora nego što je to bio slučaj dok je Udruga postojala. Naravno, Šuker i Savez proteklih pet godina nisu uspjeli u ligu uvesti nijednog novog sponzora"...

"Potvrdili su to i predstavnici nekoliko klubova s kojima smo komunicirali. Zanimljivo, jedini klub koji je čvrsto protiv povratka Udruge prvoligaša jest - Dinamo", stoji u pisanju SN-a.

Javnost u Splitu duboko je podijeljena oko utakmice Hrvatske i Mađarske na Poljudu, iako je većina da se utakmica odigra. Torcida i dio branitelja koji su uz splitsku navijačku skupinu, kao i dio ostalih pratitelja (ne)nogometnih zbivanja, ne slažu se s radom Saveza, dok su braniteljske udruge prošlog tjedna u svom priopćenju...

Image
Image

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Davor Suker. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Tko, zašto i u čije ime uskraćuje pravo hrvatskom Splitu da uživa u Vatrenima?

"Tko, zašto i u čije ime uskraćuje pravo hrvatskom Splitu da uživa u igri hrvatske nogometne reprezentacije? Sve hrvatske reprezentacije su snažno bilo hrvatskog naroda. Nikakve nesuglasice ne smiju biti razlog onemogućavanja organizacije nacionalnih utakmica na gradskim stadionima, pa tako ni na Gradskom stadionu Poljud.

Moderna Republika Hrvatska stvorena je velikim i neupitnim zajedništvom, krvlju i žrtvom hrvatskih ratnika, uz snažnu potporu hrvatskog naroda. Zahtijevamo i ne prihvaćamo nikakve razloge da se ova, kao ni sljedeće utakmice nacionalnih vrsta ne igraju u Splitu.

Tako je glasilo priopćenje kojim se oglasila Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita i stradalničke udruge Domovinskog rata grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije kojim se uključila u rasprave oko odigravanja utakmice Vatrenih na Poljudu. Više o tome možete pročitati - OVDJE.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Na travnjaku Poljuda iscrtan je kukasti kriz. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kustić za Net.hr: 'Naš potez nije bio ishitren, isforsiran'

Mi smo prošlog tjedna, nakon što se zakomplicirala čitava ova priča, razgovarali s Marijanom Kustićem, ključnim operativcem Saveza koji vodi "operaciju" povratka Vatrenih na Poljud, koji nam je naglasio:

“Naravno da naš potez nije bio ishitren, isforsiran… Mi smo donijeli odluku, raspravljali smo o svemu, o svim mogućnostima, smatramo kako bi ovo bilo dobro. Prvo, postoji kandidatura. Nakon toga se donosi odluka, a onda se sijeda s ljudima za stol i razgovara. Što se tiče samih razgovora glede poboljšanja odnosa HNK Hajduk i HNS-a, to nije upitno. Naravno da ćemo sjesti i dalje, razgovarati…

Image
Image

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic, Domagoj Vida, Ivica Olic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ali definitivno, pregovori ne bi trebali biti između odnosa Hajduka i Saveza, nikakav uvjet ili bilo kakvih ultimatuma oko dolaska reprezentacije u Split ne bi trebalo biti. Kad je u pitanju dolazak reprezentacije, on se ne smije uvjetovati s ničim jer je reprezentacija naša svetinja. A s druge strane, što se tiče daljnjih razgovora i otvorenih pitanja, mi smo otvoreni i apsolutno smo za. Rekli smo to na prvom sastanku, naravno da ćemo i dalje raditi na tome da se problemi riješavaju”, objasnio nam je Marijan Kustić i na pitanje o mogućem otkazivanju Splićana reprezentaciji za Mađarsku, kazao:

'Nadam se kako neće odustati od domaćinstva'

"Ja se nadam da neće odustati, ma evo ne želim uopće niti pomišljati na takvo što. Niti ne želim misliti o tome… To je ipak na Hajduku i Gradu. Naravno da će do utakmice doći. To je korektno i prema navijačima i prema Dalmaciji, kao i u konačnici prema čitavoj Hrvatskoj. Izbornik Dalić više je puta naglašavao što je želja i njegova i želja igrača, kao i čitavog HNS-a. Želimo da reprezentacija igra u Splitu zato ne želim ništa prejudicirati. Nakon što smo se odlučili za Poljud, odmah smo dobili stotine zahtjeva za ulaznicama i brojne čestitke. Svi mi u Savezu uistinu želimo na Poljud, žele to igrači, kao i tisuće navijača iz Splita i Dalmacije", objasnio nam je ključni HNS-ovac.

MARIJAN KUSTIĆ ZA NET.HR: HNS-ov direktor za natjecanje progovorio o mogućem raspuštanju sudačke komisije i uvođenju VAR-a

Image
Image

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo