EUREKA / 'Bomba' iz Zagreba u javnom TV eteru; Vlada: 'Idemo u izgradnju stadiona i država će financirati projekt. Ono što su iščekivale mnoge generacije postaje realnost'

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Marko Milić iz Vlade RH plasirao je 'bombu'

10.10.2022.
22:57
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Glasnogovornik Vlade RH Marko Milić u ponedjeljak je navečer u HRT-ovoj emisiji Otvoreno otkrio:

Image
VLADA KREĆE U IZGRADNJU STADIONA /

Maksimirsko ruglo kultno je zdanje, gradilište i teatar snova u jednom; Nogometna rupa, ali i slavno mjesto

Image
VLADA KREĆE U IZGRADNJU STADIONA /

Maksimirsko ruglo kultno je zdanje, gradilište i teatar snova u jednom; Nogometna rupa, ali i slavno mjesto

"Ono što su iščekivale mnoge generacije navijača i sportaša uskoro bi trebala postati realnost. Idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu! Sudjelovat će država i financijski, uz druge dionike. Ali, idemo i u obnovu i rekonstrukciju sportskih građevina diljem Hrvatske", rekao je Marko Milić i naglasio kako će država dati i financijski okvir za izgradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Stadion u Maksimiru 2010. Katastrofalno stanje.

Novi Zakon o športu

"Temelje nam daje novi Zakon o športu, koji početkom iduće godine stupa na snagu, i uvodi novitet koji omogućuje da Vlada RH odredi sportske građevine od nacionalnog značaja. Uključit ćemo i ekspertizu HNS-a i drugih saveza, a jedan od glavnih kriterija je gdje igra reprezentacija", istaknuo je Marko Milić.

Bomba je, tako, došla iz Zagreba. Ovo izgleda kao čvrsta odluka, nekako prečvrsta samo tako odjednom samo. Ili ovo nije došlo odjednom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dinamo igra godinama u najelitnijem europskom natjecanju, ali svakako ćemo se pobrinuti i za Split i treba čestitati HNS-u i Marijanu Kustiću što su vratili reprezentaciju u Split. Očekivanja su od države uvijek velika, mi imamo razloga biti ponosni na uspjeh hrvatske reprezentacije, ali država ima i limite do kuda može ići pa očekujemo i financijsku pomoć HNS-a, Dinama i lokalne zajednice", izjavio je predstavnik Vlade RH.

'Dinamo je samostalno napravio studiju isplativosti'

Koliko će novca država izdvojiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ha, to ćemo ipak ostaviti još neko vrijeme, dok ne utvrde Ministarstvo financija i Ministarstvo turizma", izdvojio je glasnogovornik Vlade RH Marko Milić.

Član uprave GNK Dinamo Krešimir Antolić rekao je kako su to sjajne vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi smo stavili u javnost preko predsjednika Barišića još prije nekoliko godina želju i potrebu da se u Maksimiru izgradi novi stadion. Dinamo cijelo vrijeme radi na tome da napravimo uvjete da taj stadion i zaživi. Tako smo napravili i materijal koji je napravljen za natječaj koji je preduvjet za urbanistički i arhitektonski natječaj za novi stadion na Maksimiru. Napravljena je i studija isplativosti i to je Dinamo radio samostalno", kazao je Antolić.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić izjavio je, pak, da Hrvatska ima najlošiju infrastrukturu kad su u pitanju stadioni i da se mora poraditi na tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kustić: 'Od 2018. godine svi zagovaramo nakon svjetskog srebra izgradnju stadiona'

"Rezultati su odlični. Od 2018. godine svi zagovaramo nakon svjetskog srebra izgradnju stadiona, da će se uložiti u infrastrukturu. Duboko se nadam da ćemo 2023. napokon krenuti s tim. S Čeferinom sam puno puta razgovarao, kao i sa Zvonimirom Bobanom koji je velika spona u razgovorima i dogovorima. Naš cilj je da se pokrene priča izgradnje stadiona u Zagrebu, ali i obnova kao što je Poljud, Varaždin, Koprivnica, Šibenik i ostali stadioni. Gdje god bude igrala hrvatska nogometna reprezentacija nazivat ćemo nacionalni stadion. Sigurno da Grad Zagreb zaslužuje novi stadion. Duboko se nadam da će se to na koncu i realizirati".

No, gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da postoji problem sa zemljištem, koje je dijelom u vlasništvu Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Grad je intenzivirao razgovore o stadionu'

"Grad je intenzivirao razgovore o stadionu, prije mjesec i pol dana poslali smo službenu molbu prema Zagrebačkoj nadbiskupiji za sporazum i suglasnost da krenemo u dalje korake realizacije izgradnje stadiona. 25 godina nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi zemljišta na kojem je stadion. Čekamo odgovor, ali vjerujemo u dogovor jer nitko ne može dočekati dok sudovi to riješe. Grad Zagreb uknjižen je na cijeli stadion, ali tu je postupak povrata oduzete imovine i Vatikanski ugovori, pa je pod zahtjevom 40-50 posto zemljišta. A ono mora biti potpuno čisto, ne smije biti nikakvih sporova", objasnio je Željko Matijašec, pomoćnik pročelnika ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Na tu se temu vezao i Antolić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Stadion 2010. Godinama Dinamov stadion izgleda kao ruglo.

"Prije više od 100 godina Crkva je darovala građanima Zagreba to zemljište, pa je ono do 1991. bilo u vlasništvu Dinama."

Kustić je pohvalio Dinamo, Vladu RH i Grad na dobroj volji da se riješi pitanje stadiona:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'HNS je u četiri godine uložio više od 110 milijuna kuna u nogometnu infrastrukturu'

"HNS je u četiri godine uložio više od 110 milijuna kuna u nogometnu infrastrukturu kroz terene i razne pomoći klubovima. Veseli nas smjer u kojem idemo."

Potom je Milić otišao i korak dalje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država čeka projekte koje će kandidirati klubovi. Hrvatska kao turistička zemlja i doprvak svijeta zaslužuje stadione i mogla bi se kandidirati za različita europska natjecanja, bilo za mlađe ili za seniore, ili finala nekih europskih kupova. Imamo sve preduvjete i država je spremna sudjelovati u tome."

To bi bila velika stvar za HNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obnova Poljuda je potrebna, Rujevica će ići u natkrivanje tribina, bit će tu projekata. I onda s 5-6 stadiona možemo se kandidirati za neko europsko natjecanje ili finale," naglasio je Kustić.

Image
Foto: Željko Hladika/Pixsell

Konkretnije o stadionu u Maksimiru govorio je arhitekt Otto Barić jr:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Stadion bi stajao 60-70 milijuna eura, zajedno s rušenjem postojećeg. Imao bi 30.000 do 35.000 mjesta'

"Stajao bi 60-70 milijuna eura, zajedno s rušenjem postojećeg. Imao bi 30.000 do 35.000 mjesta, od čega 1500 VIP, i zadovoljavao bi sve Uefine kriterije. Ako će se igdje graditi stadion, to može biti jedino u Maksimiru, koji je prometno povezan. Ima ljudi koji žele odmah financirati taj projekt, zajedno s Dinamom.

Antolić je otkrio još detalja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio bi ondje trgovački centar, uredski prostori i hotel s 4 zvjezdice sa 100 soba, to su elementi povrata investicije. Za pravo građenja Dinamova je molba na 50 godina (koncesije, nap. a.). No, dakako, investitor ne želi razgovarati dok nije sve imovinsko-pravno čisto."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo