BIVŠI KAPETAN VATRENIH PROŽIVLJAVA NOĆNU MORU: / Dariju Srni prijeti neslavni i naprasni završetak karijere

Image

Darijo Srna pao je na doping testu i time se našao u ozbiljnim problemima.

25.9.2017.
13:28
VOYO logo

Naime, iako Uefa još nije službeno potvrdila kako je uzorak Darija Srne bio pozitivan na nedopuštenu supstancu, Srna je sam priznao kako je pao na dopingu, ali ne nakon utakmice 1. kola Lige prvaka između Šahtara i Napolija, kako su bili objavili ukrajinski mediji, nego u ožujku ove godine i to izvan natjecanja.

LEGENDARNI ĆIRO SAMO ZA NET.HR O ‘SLUČAJU SRNA’: ‘Bila bi povijesna nepravda da Darijo bude suspendiran’

Srnino testiranje bilo je ciljano

Ono što se trenutno zna je to kako je Srnino testiranje bilo ciljano jer je urađeno izvan perioda natjecanja. To može značiti i kako je netko možda i imao dojavu da je Srna uzeo nešto nedopušteno, pa ga se htjelo uhvatiti na djelu. Upravo je takvih slučajeva, naime, bilo u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bilo, u ovoj situaciji kad su neke stvari još nejasne, ono što se da iscrtati je da Srni prijeti kazna Uefe, ako se dokaže krivnja na višoj razini.

Prema pravilima, Ukrajinski bi savez o rezultatima testiranja trebao izvijestiti WAD-u, koja u roku od deset dana obavještava igrača i klub o otvorenom postupku te ponavlja testiranje i slanja tzv. B uzorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, CHARLY TRIBALLEAU

SRNA PRIZNAO PAD NA DOPING-TESTU: ‘Sve u životu sam postigao teškim radom i poštenjem. Povlačim se iz svih natjecanja’

Ako bi se navodi ispostavili točnima, a B uzorci u 99 % slučajeva budu isti kao prvotni, Srnu bi sigurno čekala kazna. Čak i u slučaju najkraće moguće suspenzije od godinu dana, to bi vrlo vjerojatno značio kraj njegove karijere budući da mu je 35 godina.

Stroga antidopinška pravila Uefe

Prema strogim antidopinškim pravilima Uefe donesenim 2016. godine, svakom igraču koji padne na doping testu prijeti suspenzija od godinu dana, pa do čak četiri godine i doživotne zabrane bavljenja nogometom. Ovisno o okolnostima i situaciji u kojoj je nedopušteno sredstvo konzumirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjetimo se samo slučaja Arijana Ademija. Uefa je prije dvije godine drakonski kaznila veznjaka modrih na suspenziju od četiri godine, ali mu je Sportski arbitražni sud u Lausannei, nakon žalbe Dinama, smanjio prvotnu tešku kaznu na ipak manju od dvije godine, uz obrazloženje kako Ademi nije imao namjeru uzeti nedopuštenu tvar stanozolol na koju je bio pozitivan nakon susreta Lige prvaka protiv Arsenala u Maksimiru, kao i poslije na ponovljenom doping testu u obliku B uzorka.

Image

Dinamov igrač Arijan Ademi počeo je trenirati s četvrtoligašem NK Kustošija nakon što je zbog uzimanja dopinga suspendiran na četiri godine i ne može se profesionalno baviti nogometom.

Isto tako, kao putokaz kako bi sve moglo završiti za Srnu je i Fifina kazna njegovom suigraču Fredericu Rodriguesu Santosu poznatijem kao Fredu, koji je bio suspendiran na godinu dana nakon što je za vrijeme južnoameričkog prvenstva u Čileu 2015. godine pao na dopinškoj kontroli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko bi B uzorak potvrdio navode Ukrajinskog nogometnog saveza, nema sumnje kako bi time bila bačena mrlja na Darijevu gotovo bezgrešnu karijeru koja ga je dovela do statusa kapetana i lidera hrvatske reprezentacije te Šahtara, svojevrsne ikone i idola navijača.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo