ANALIZA NET.HR-A / Dan poslije velike pobjede ipak donosi glavobolju: Ante Čačić ima razloga za nove brige, Petković je bio pogubljen, Livaković nesiguran

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Analiza odigrane utakmice u Bugarskoj

3.8.2022.
12:18
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Nogometaši Dinama u prvoj su utakmici 3. pretkola Lige prvaka u utorak navečer, kao gosti, svladali bugarski Ludogorec u Razgradu s 2-1 , a uzvrat je sljedećeg utorka u Zagrebu. Sad na red dolaze analize, što je bilo dobro, a što ne. Kako su pojedini igrači reagirali, što se treba pod hitno popraviti pred drugu utakmicu u Zagrebu?

Bez obzira na pobjedu, veliku na zahtjevnom gostovanju, dan poslije donosi glavobolju za Antu Čačića. Njegov stručni stožer zajedno s njim imat će pune ruke posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vedete još nisu na razini, Livaković nesiguran

Ruku na srce, ono što nije bilo dobro je traljav ulazak Plavih u utakmicu, ali sreća ih je u tom uvodnom periodu, kao i genijalnost Dine Perića, pomazila. No, više zabrinjavaju lošije forme Dominika Livakovića, ako ćemo suditi po nesigurnosti reprezentativne jedinice, kao i još nedovoljno kvalitetnog Mislava Oršića i Luke Ivanušeca. Bruno Petković je, pak, posebna priča... Dakle, vedete Dinama nisu na svojim nivoima.

Image
BULDOG GORI /

Jura detektirao Čačićevu varku: 'Malo me to iznenadilo. Svaka čast Periću na atipičnom golu, prvo nisam ni primijetio tko ga je zabio'

Image
BULDOG GORI /

Jura detektirao Čačićevu varku: 'Malo me to iznenadilo. Svaka čast Periću na atipičnom golu, prvo nisam ni primijetio tko ga je zabio'

Utakmica je, inače, krenula jako žustro, već u drugoj minuti Rasmus Lauritsen je spasio Dinamo od vodstva Bugarskog prvaka. Danski stoper je zaustavio par metara ispred gola pokušaj Pierosa Sotirioua, najboljeg igrača ciparske reprezentacije, u čije smo se kvalitete mogli uvjeriti kada je Hrvatska igrala na Cipru u listopadu 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto šoka na jednoj strani, neugodno su se igrači trenera Ante Šimundže u 6. minuti kada je na Oršićevu "svijeću" Dino Perić odgovorio maestralnim golom iz voleja. Utučeni Bugari su tri minute nakon toga opet morali po loptu u mrežu. Robert Ljubičić je u petercu tražio Luku Ivanušeca, a golman Ludogoreca Sergio Padt je pokušao spriječiti dodavanje, te nespretno reagirao i postigao autogol.

Drmićeva prilika

Dinamo je nastavio s presingom, kapetan Arijan Ademi je predvodio u želji da se što prije završi susret. Šansu za takav razvoj situacije je imao Josip Drmić kada je išao jedan na jedan protiv vratara, odlučio se za šut kroz noge, no Padt bilježi prvu obranu na utakmici. Od gola vjerojatno ne bi bilo ništa jer je bilo zaleđe…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj četvrtini utakmice djelovalo je kao da Ludogorec nije ravnopravan suparnik Modrima i da je samo pitanje s koliko će golova Dinamo pobijediti. Već sredinom drugog dijela Bugari prebacuju u brzinu više što je okrunjeno pogotkom Bernarda Tekpeteya u prvi kut gola Dominika Livakovića. Istina je da je inače prva stativa golmanova, no dojma smo da svi samo čekaju Livijevu pogrešku, Tekpetey je baš stisnuo loptu.

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Kako to obično biva tribine su se razbudile, a Ludogorec je držao ritam i sve više pritiskao. Vrhunac je bio u sudačkom dodatku prvog dijela kada je spomenuti Sotiriou opet prijetio,ali Dinamova obrana je i to očistila. Kao što je i nastavku jako često morala raditi…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnost pred uzvrat

U drugo poluvrijeme smo ušli s jednom izmjenom sa svake strane. Najvrjedniji igrač HNL-a prema Transfermarktu, Luka Ivanušec, napustio je travnjak. Umjesto njega je u igru ušao Dario Špikić. Kod Ludogoreca je naš Simon Sluga stao na vrata umjesto ozlijeđenog Padta.

Ludogorec je sve jače i jače stiskao, Dinamovi navijači su drhtali gotovo cijelo drugo poluvrijeme. Na samom početku druge dionice Livaković je mogao bolje intervenirati kod jednog udarca neugodnih Bugara, srećom sve je prošlo bez posljedica. Dinamo je bio prisiljen čekati kontranapade i imao je prilike za poentirati iz takvih situacija. Dva puta je mat situaciju imao Menalo, pokušali su i Špikić i Baturina nakon brzog izlaska u napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Rezultat je ostao povoljan za Dinamo, a u taboru hrvatskog prvaka moraju biti presretni. Nije ovo bio onaj rutinirani Dinamo koji je prošlih godina znao pobjeđivati u Europi na mišiće. Ludogorec je pokazao da može držati visok ritam i to je najveća opasnost pred uzvrat. Isto tako, ono što zabrinjava je Bruno Petković. On je u dvadesetak minuta na terenu napravio toliko pogrešaka, pogubio toliko lopti i bio toliko kontraproduktivan, da je ponovno zabrinuo sve, vjerojatno i Zlatka Dalića.

Petković je od ulaska u igru često griješio u dodavanjima i time samo dodavao gasa i ovako brzoj bugarskoj momčadi. Za takvu igru na kontre, što je Čačić trebao osjetiti, bolje bi možda bilo ostaviti Josipa Drmića u igri. On je igrač koji nas je prošle sezone u dresu Rijeke uvjerio koliko voli loptu u dubinu. Inače, Čačić je zaigrao u 4-2-3-1 formaciji, svojoj omiljenoj...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se Bruno, predugo ga se čeka da se vrati tamo gdje je bio, razini igranja nogometa koja ga je i dovela do nacionalnog dresa i statusa kojeg je imao kod izbornika.

Zatvaranje utakmice

Iako su Plavi zabili dva pogotka u prvih devet minuta, nisu pokazali neku napadačku raskoš u tom periodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome dovoljno govori činjenica da su već u 70. minuti van igre bile najjači Čačićevi aduti: Drmić, Ivanušec i Oršić… Zanimljivo je da je od početnih napadačkih vedeta strateg Dinama Ante Čačić u igri najduže ostavio samo Martina Baturinu, koji je bio zamijenjen u 86. minuti za Boška Šutala kako bi se završni presing Ludogoreca ublažio još jednim obrambenim igračem.

Mislav Oršić, jedan od najobožavanijih igrača Dinama od strane navijača nije se uspio nametnuti, on se još vraća. Prošle sezone je to također bio čest slučaj, najboljeg Dinamovog strijelca možda i dalje muči nerealizirani transfer iz siječnja. Luka Ivanušec nakon ozljede više nije onaj pravi, trebat će mu vremena da ponovi neku veliku partiju…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Još puno rezerve

Pozicija desnog krila je i dalje upitna, Ivanušec se nije snašao, veliko je iznenađenje što je Špikić ušao u igru prije Menala koji je u formi, možda je bilo zbog Lukine ozljede. Mišić i Ademi već dugo igraju u paru, a poznato je da im je najveći minus brzina. To bi se promijenilo da u veznoj liniji igra Ljubičić, koji pokriva drugu kritično poziciju u momčadi, lijevog beka.

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Od dolaska Robert se nametnuo u prvih 11, jedina utakmica koju je propustio bila je za vikend protiv Istre. Očito je karakterom kupio povjerenje Čačića koji mu je dozvolio da u svojoj prvoj službenoj utakmici u superkupu izvede penal u raspucavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trener Plavih ima širok kadar na raspolaganju i ti dečki imaju još puno rezerve. Velika je šteta što Mahir Emreli nije bio spreman, na utakmici protiv Istre je pokazao svoju klasu. To je igrač zbog kojeg se kupuje karta za utakmicu, navodno i on može pokriti poziciju desnog krila.

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Iz bliskih izvora možemo saznati da je Antonio Marin pravi na treninzima, ali jednostavno ne dobiva puno prilika. A što tek reći za Marka Tolića? Zagrebački španer je ove sezone dobio samo devet minuta i odmah upisao asistenciju… Obojica zaslužuju minute i bila bi šteta da napuste klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LUDOGOREC (4-3-3): Padt - Cicinho, Plastun, Verdon, Nedjeljkov - Jordanov, Piotrowski, Cauly Souza - Rick, Tekpetey, Sotiriou

DINAMO (4-2-3-1): Livaković - Ristovski, Lauritsen, Perić, Ljubičić - Mišić, Ademi - Baturina, Ivanušec, Oršić - Drmić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo