AKO NEĆE HNS, IMA TKO ĆE: / Hrvatska europarlamentarka 'izribala' Platinija i UEFA-u!

Image
Foto: AFP

Hrvatski nogometni savez ostao je nijem na skandaloznu odluku UEFA-a koja je 5. kolovoza, na obljetnicu Oluje, dozvolila Partizanu minutu šutnje uoči dvoboja protiv Steaue u 3. pretkolu Lige prvaka.

13.8.2015.
17:33
AFP
VOYO logo

Tomašić se pismom obratila Michelu Platiniju, predsjedniku UEFA-e, organizacije koja je dozvolila da se na Partizanovom stadionu održi minuta šutnje posvećena svim žrtvama vojno-redarstvene akcije Oluja i stanovništvu koje je napustilo područje tzv. Krajine.

Dvostruki Uefini kriteriji

Zanimljivo, UEFA je to s jedne strane dozvolila, iako se oštro, barem na papiru, protivi politizaciji sporta. S druge, Hajduk je zbog transparenta posvećenog Oluji kažnjen od iste organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Petar Glebov

"Kao zastupnica u Europskom parlamentu najoštrije osuđujem ovakvu politizaciju sporta. Također, smatram da je moja dužnost reagirati i na neujednačene kriterije koje primjenjuje Vaša kontinentalna organizacija u odnosu na krovnu svjetsku organizaciju FIFA-u.

Na utakmici 19. studenog 2013., u dodatnim kvalifikacija za SP u Brazilu između Hrvatske i Islanda na stadionu Maksimir transparent sadržaja 'Zapamtite Vukovar' morao je biti uklonjen, a hrvatski reprezentativac Josip Šimunić drastično je kažnjen s deset utakmica suspenzije zbog skandiranja političkih poruka nakon završetka iste te utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uefa se ogriješila o pravomoćne presude'

Iako Vam je, vjerujem, minuta šutnje na utakmici Partizan - Steaua predstavljena kao humani čin odavanja pijeteta ljudskoj patnji, riječ je eklatantnom primjeru korištenja sporta u političke i propagandne svrhe. Naime, svi međunarodni sudovi koji su presuđivali o vojno-redarstvenoj operaciji 'Oluja' utvrdili su kako nije bilo organiziranog protjerivanja srpskih civila u sklopu ili nakon operacije, već se radilo o organiziranoj evakuaciji koju je zamislilo i sprovelo vodstvo tzv. Republike Srpske Krajine.

UEFA se odobrenjem te minute šutnje ne samo ogriješila o politiku krovne nogometne organizacije FIFA-e, već i oglušila o pravomoćne presude međunarodnih sudova. Ovim putem od Vas tražim unutrašnju istragu ovog slučaja te Vaše službeno očitovanje o njezinom ishodu. Ako odlučite da za tim nema potrebe i time podržite politizaciju i dvostruke kriterije u europskom nogometu, bit ću prisiljena potegnuti ovo pitanje u Europskom parlamentu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot/Youtube
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo