građanima na otkup /

Akcija mladih: pet posto gradskih udjela u HNK Rijeka ponuditi navijačima

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Prema ugovoru o preuzimanju HNK Rijeke iz 2012. godine, zaklada Social Sport se obvezala ponuditi svoje dionice u temeljnom kapitalu najprije Gradu Rijeci, ako se odluči prodavati svoj udjel

7.12.2017.
16:57
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Politička stranka Akcija mladih na konferenciji za medije u četvrtak je izvijestila kako podržava prijedlog predsjednika HNK Rijeka Damira Miškovića da preuzme vlasnički dio kluba od zaklade Social Sport, ali i predložila da pet posto dionica iz svog suvlasničkog dijela Grad Rijeka ponudi navijačima, odnosno građanima na otkup.

Prema ugovoru o preuzimanju HNK Rijeke iz 2012. godine, zaklada Social Sport se obvezala ponuditi svoje dionice u temeljnom kapitalu najprije Gradu Rijeci, ako se odluči prodavati svoj udjel. O tome treba odluku donijeti Gradsko vijeće. Prema iskazanom stavu gradonačelnika Vojka Obersnela, Grad Rijeka nije spreman sada otkupljivati suvlasnički dio Social Sporta pa je otvorena mogućnost da Mišković to učini, ako se s gradonačelnikovim stavom suglasi i vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija mladih predlaže da se na Gradskom vijeću razmotri mogućnost da Grad Rijeka od svojih 30 posto dionica HNK Rijeka pet posto ponudi građanima. Tako bi Gradu Rijeci i dalje ostao kontrolni paket od 25 posto dionica, a novac dobijen prodajom tih pet posto trebalo bi uložiti u amaterski sport i poboljšati uvjete za bavljenje sportom u Rijeci, ističe Akcija mladih.

U sadašnjoj vlasničkoj strukturi 70 posto ili 580.000 dionica ima zaklada Social Sport, a 30 posto, ili 248.606 ima Grad Rijeka. Prema informacijama iznijetim na konferenciji za medije, svaka dionica vrijedi 100 kuna, a prodajom pet posto uprihodovalo bi se 2,9 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Republika Hrvatska je 2012. godine prenijela sva svoja potraživanja na ime poreza od HNK Rijeka na Grad Rijeku, koji je to pretvorio u svoj udio u klubu. Uvjet države je bio da Grad Rijeka, ako ikada prodaje svoj udio u klubu, 30 posto od kupoprodajne cijene uplati u državni proračun. Tako bi pet posto dionica vrijedilo 4,14 milijuna kuna, a nakon uplate 30 posto u Državni proračun ostalo bi 2,9 milijuna, navodi Akcija mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo