SPASILI GA U ZADNJI ČAS / Uhićeni Boys bio na rubu smrti: 'Ako četiri dana ne uzimate terapiju, vi ste mrtav čovjek'

Image

Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske su predani vrhunski senzori koji će već u ponedjeljak hitno krenuti put Grčke u Veleposlanstvo Republike Hrvatske

26.8.2023.
15:29
Play logo

U dva Grčka zatvora su pritvorene dvije osobe s tip 1 dijabetesom, a kao i ostalim pritvorenim navijačima, još im nije priopćeno što im se točno stavlja na teret. Iako je jasno, iako se zna kako nitko od uhićenih navijača Dinama nije usmrtio huligana AEK-a. Međutim, aljkavost Grka očito je došla do te mjere da je dvojici mladih Boysa zdravstveno stanje bilo ugroženo.

Problemi s pristupom inzulinu

Oba mladića, od kojih je jedan tek navršio 18 godina, imala su problema sa pristupom inzulinu zbog čega su trpjeli zdravstvene posljedice. No, u međuvremenu im je osiguran nesmetan pristup ovom lijeku za što vjeruju da će se i nastaviti, javlja portal  nainzulinu.com i Davor Skeledžija, urednik portala nainzulinu.com i aktivist. On je uskočio u pomoć...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tučnjavi u Ateni su, naime, dvojica pripadnika Bad Blue Boysa ostali bez senzora koji im mjeri razinu glukoze u krvi. Zbog toga je uhićeni navijač Dinama ubrzo nakon uhićenja imao, kako 24sata saznaju i dijabetičku ketoacidozu, koja je opasna po život te su mu grčki liječnici u zadnji tren pružili terapiju te mu spasili život. 

"Danas se pod minimalnim standardom za liječenje tip 1 dijabetesa smatraju i senzori za kontinuirano mjerenje glukoze koje pritvoreni mladići sada nemaju. Uz pomoć senzora i malog uređaja, osoba s dijabetesom prati kolika mu je trenutna razina glukoze i kada se ona približi opasnim granicama, može reagirati. Injekciju inzulina uzima u slučaju da je glukoza visoka, a nešto slatko ako glukoza padne. Senzori posjeduju i alarme kako bi zvučnim signalom upozorile osobu s dijabetesom ako je glukoza iznad dozvoljenih granica", navodi se u pisanom izvješću Skeledžije.

Image
'JAVNOST MORA ZNATI JEDNU STVAR' /

Hrvatski odvjetnik detektirao najvećeg krivca, a nisu Boysi: 'Da istresete cijelu Torcidu i BBB-e naopako, neće ispasti ni jedan nož'

Image
'JAVNOST MORA ZNATI JEDNU STVAR' /

Hrvatski odvjetnik detektirao najvećeg krivca, a nisu Boysi: 'Da istresete cijelu Torcidu i BBB-e naopako, neće ispasti ni jedan nož'

Predani senzori

Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske su predani vrhunski senzori koji će već u ponedjeljak hitno krenuti put Grčke u Veleposlanstvo Republike Hrvatske. Potom će biti isporučeni u udaljeni zatvor Nigrita na granici s Bugarskom te Avlona blizu Atene u koje su smještene naše osobe s dijabetesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od srca se zahvaljujemo na empatiji i podršci od Ministarstva Vanjskih poslova prema pritvorenim osobama s dijabetesom i drugima zatečenima u sličnoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako četiri dana ne uzimate terapiju, vi ste mrtav čovjek'

Također zahvaljujemo Grčkoj dijabetičkoj federaciji na ogromnom angažmanu u prikupljanju informacija o zatočenim osobama s dijabetesom kao i senzibilizaciji uprava obaju zatvora na specifičnosti dijabetesa tip 1", stoji u mailu kojeg smo dobili.

Davor Skeledžija je za 24sata rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako četiri dana ne uzimate terapiju, vi ste mrtav čovjek. Odlučio sam ovo napraviti jer svakom bolesnom čovjeku treba pomoći, bez obzira na situaciju. O takvim stvarima neka odlučuju nadležna tijela, ali svi moraju imati adekvatnu medicinsku pomoć. Stupio sam u kontakt s potpredsjednicom Grčke dijabetičke federacije, koja je studirala u Sarajevu pa govori naš jezik. Ona ima kontakte po grčkim zatvorima pa nam je tako pomogla u cjelokupnoj organizaciji", govori dalje Skeledžija.

Stanje dvojca koji boluju od dijabetesa je sad, kaže Skeledžija, dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

FNC 12 iz pulske Arene ekskluzivno ćete 2. rujna moći gledati na streaming platformi Voyo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo