POLICIJA NA STUPU SRAMA: / 'Koliko puta ste vidjeli kriminalce ili ubojice da leže na podu?!'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
8.12.2015.
6:45
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Hajdukovi navijači ponovno su bili jaka podrška svom klubu na derbiju. U subotu ih je oko 2000 tisuće doputovalo u Zagreb, kako bi svojim Bijelima pružili dostojnu podršku protiv mrskog rivala, a poslali su i poruku izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću skandirajući "robija, robija".

Jedna skupina Torcide, nih oko dvadesetak, stigla je u Zagreb vlakom i kod Glavnog kolodovora izazvala manji incident.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ležali na hladnom podu poput najgorih kriminalaca

Prilikom izlaska iz vlaka zapalili su jednu baklju. Naravno, kako je na Glavnom kolodvoru bilo puno policije, interventni pripadnici MUP-a odmah su ih okružili i onda ih polegli na pod. Hajdukovi navijači dugo vremena su ležali na hladnom betonu usred prosinca, prije nego što su došla policijska vozila i odvela ih u pritvor i na sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slika Hajdukovih navijača kako leže na podu okruženi policijskim snagama ubrzo je završila u svim hrvatskim medijima, a znatiželjni prolaznici svjedočili su ružnim scenama, neljudskim, rekli bi smo. Na to se osvrnuo i savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Andro Krstulović Opara na svom Facebook profilu, koji je napisao sljedeće.

Andro Krstulović Opara bez dlake na jeziku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko puta ste na središnjem Dnevniku vidjeli uhićenje "huligana"? Koliko puta ste vidjeli kriminalce, ubojice ili teroriste koji uhićeni leže na podu? Postavljate li si pitanje kako to da je HRT baš u pravo vrijeme na mjestu uhićenja "huligana"? Zašto su "huligani" baš uhićeni u srcu Zagreba a ne npr. kao i do sada, na autocesti ili pred stadionom daleko od TV kamera?", napisao je Andro Krstulović Opara, čovjek koji je prošle godine podržao prosvjed Hajdukovih navijača na splitskoj Rivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je za Slobodnu Dalmaciju rekao:

'Zar to nije poticanje antagonizma između hrvatskog juga i sjevera?!'

"Ne mogu shvatiti zbog čega se tom incidentu daje prime-time na javnoj televiziji? Ako netko remeti javni red i mir, privede ga se u stanicu, koliko znamo, što prije, a ne prisiljava ga se da leži potrbuške nasred trga dok ga snimaju kamere. I onda se s tim momcima u pozadini anketiraju ogorčene gospođe koje se skanjuju nad "zločincima s juga"? Zar to nije poticanje antagonizma između hrvatskog juga i sjevera, kome to treba?", pitao se Krstulović Opara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, to nije prvi puta da se policija prema navijačima odnosi kao prema građanima drugog, a ponekad i trećeg reda. No, veliki broj puta sve se jako dobro zakamuflira u celafan zvan borba protiv hulganizma, ali znamo i sami da kriminalci u Lijepoj našoj prolaze puno bolje, odnosno, prema njima se policija ophodi puno bolje nego prema navijačima, koji očito imaju poseban tretman u ovoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sramotno policijsko postupanje na zagrebačkom Glavnom kolodvoru osvrnuo se i Hrvatski helsinški odbor koji je vrlo kritičan prema navijačima i navijačkoj subkulturi kao takvoj.

I HHO osudio policijsko postupanje

"Još prije početka susreta počeli su navijački neredi. Svjedočili smo nemilim scenama na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Policija je zaokružila navijače, koji su aktivirali baklje i detonirali 1 topovski udar. Pedesetak navijača policija je polegla na hladan asfalt. Tako polegnuti na podu ležali su oko pola sata, kao da se radi o teroristima. Policija je kasnije izjavila da su pronađene različite vrste hladnog oružja, bejzbol palice, bokseri i slično, ali nije pokazala niti jedan rekvizit niti je o tome dala službenu izjavu. Svojim energičnim postupkom policija je pokazala da neće trpjeti nikakve ekstremne navijačke ispade. Ipak sa stajališta ljudskih prava postavlja se pitanje je li policija trebala na pod poleći slabo obučene navijače iz Splita i držati ih tako dugo vremena do dolaska policijskih vozila. Ovaj postupak policije o rigoroznim kritetijima međunarodnih institucija mogao bi se smatrati prekoračenjem službenih ovlasti", stoji u dijelu priopćenja HHO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo