BOLESNI UMOVI: / Navijače Liverpoola na ulazu u Manchester dočekala poruka koja ledi krv u žilama

Image
Foto: AFP, ANDREW YATES
17.3.2016.
20:36
AFP, ANDREW YATES
VOYO logo

Podsjetimo, datum 15.4. 1989. godine crnim je slovima upisan u nogometnu povijest. Dan je to koji svi skupa želimo zaboraviit, ne sjećati ga se. Ali, ne možemo. Ne možemo zbog svih onih poginulih. Tog 15. travnja život su izgubila 94 navijača Liverpoola u velikom metežu koji je nastao na utakmici polufinala FA Cupa između Liverpoola i Nottingham Foresta.

Ozljedama u bolnici nekoliko dana poslije podlegao je i jedan 14-godišnji dječak. Najmlađoj žrtvi Jon-Paulu Gilhooleyu bilo je samo 10 godina. Bio je godinu dana stariji rođak Stevena Gerrarda. Nevjerojatno, ali istinito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje koje je bilo mučno za sve

Za vrijeme suđenja u javnost je izašla verzija, po kojoj su Liverpoolovi pijani navijači krivi za smrt 96 svojih prijatelja po boji dresa. Britanski tabloid The Sun je tvrdio da su mrtvi pljačkani dok su bespomočno ležali i da se po njima mokrilo. Svaki navijač koji je bio na stadionu znao je da to nije istina. Zbog toga su ljutiti čitatelji u znak prosvjeda palili te novine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1991. porota je odlučila da je smrt navijača bila slučajna. Međutim, navijači Uniteda odlučili su svoje velike navijačke suparnike iz tabora Redsa počastiti morbidnim stihovima i skandiranjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sun je bio u pravu, vi ste ubojice'

Pa su tako za vrijeme prve utakmice osmine finala Europske lige između Liverpoola i Manchester Uniteda koja je odigrana prije sedam dana skandirali: "Sun je bio u pravu, vi ste ubojice", referirajući se na "otkriće" tabloida da su za tragediju u Sheffieldu krivi navijači Liverpoola, a ne jorkširska policija, za koju je službeno utvrđeno da je odgovorna za katastrofu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas uoči uzvrata na Old Traffordu, Unitedove pristalice odlučile su ponovno svojim velikim navijačkim rivalima staviti sol na ranu. Pa su tako na ulazu u Manchester, na nadvožnjaku, istaknuli poruku s natpisom "ubojice" i datumom koji označava tragediju na Hillsboroughou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je brzo regirala i uklonila spornu poruku.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo