KUĆA SLAVNIH: / Fjodorov i Lidstrom predvode klasu 2015.

Image
Foto: BRUCE BENNETT

Rus Sergej Fjodorov i njegov suigrač i Detroit Red Wingsa Šveđanin Nicklas Lidstrom predodili su klasu 2015.

10.11.2015.
12:16
BRUCE BENNETT
VOYO logo

Osim njih dvojice među besmrtnicima hokeja na ledu svoje su mjesto dobili dvostruki osvajač olimpijskog zlata s kanadskom reprezentacijom Chris Pronger, drugi najbolji strijelac NHL-a svih vremena među igračima rođenim u SAD-u Phil Housley, proslavljena američka hokejašica Angela Ruggiero, većinski vlasnik Carolina Hurricanesa Peter Karmanos Jr. te bivši igrač Chicago Blackhawksa, bivši čelnik Calgary Flamesa (1991 - 1995.) i hokejaške Kuće slavnih Bill Hay.

Sergej Fjodorov svoju prigodnu plaketu dobio iz ruku još jednog velikana ruskog hokeja i Detroit Red Wingsa Igora Larionova, a potom se u prigodnom govoru prisjetio kako se pripremao za odlazak u NHL, gdje je proveo 18 sezona u kojima je triput osvojio Stanley Cup s Detroitom, a nosio i dresove Anaheima, Columbusa i Washingtona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bile je to vrijeme teškog rada", rekao je Fjodorov prisjećajući se vremena kad je igrao za moskovski CSKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete zamisliti kako mi je bilo kad sam znao u dva sata podići 27 tona, što je za nas bio jedan trening. Nakon takve četiri sezone, bio sam spreman", zaključio je Fjodorov koji je u 18 sezona u NHL-u postigao 483 pogodaka i ostvario ukupno 1179 bodova, a 1994. godine osvojio je trofej za najkorisnijeg igrača lige.

Nicklas Lidstrom je u 20 NHL sezona koje je proveo u Detroitu, osvojio četiri Stanley Cupa, sedam puta je bio proglašavan najboljim obrambenim igračem lige te postao prvim Europljaninom koji je bio kapetan NHL prvaka i koji je bio proglašen najkorisnijim igračem doigravanja. Ovaj je 45-godišnji Šveđanin osvojio zlato na OI 2006. u Torinu i bio svjetski prvak 1991. na SP-u u Finskoj. Karijeru je završio 2012. godine, a noseći dres Red Wingsa skupio je ukupno 1142 boda u NHL-u. Red Wingsi su 2014. godine umirovili njegov dres s brojem 5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom govoru prisjetio se kako je dolazeći u Detroit iz Švedske želio dres s drugim brojem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražio sam broj 9, ali mi je naš 'oružar' pristojno rekao da mi ne može dati taj broj".

Naime, taj je broj još od 1972. godine bio umirovljen, a nosio ga je nitko drugi nego li čovjek s nadimkom "Gospodin hokej", legendarni Gordie Howe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolje u hokeju je to što uvijek postoji netko tko će ti ukazati na pogrešku kad je napraviš", našalio se Lidstrom.

Navijači Detroita i švedske reprezentacije znaju da ih ovaj sjajni branič, jedan od najboljih svih vremena, u svojoj bogatoj karijeri nije napravio mnogo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo