BORBA ZA PARIZ /

Ratnička Hrvatska u dramatičnoj utakmici srušila žilave Dominikance i izborila finale protiv moćne Grčke

Image

Hrvatska sutra od 20.00 igra protiv Grčke za OI. RTL prenosi i finalnu utakmicu, kao i platforma Voyo

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

6.7.2024.
14:21
VOYO logo

Polufinale olimpijskog kvalifikacijskog turnira

Mjesto održavanja utakmice: Dvorana mira i prijateljstva (Pirej)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak: 20.00

Glavni kanal RTL-a i Voyo platforma prenosili su ovu utakmicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj Pancirov i Roko Leni Ukić komentirali su dvoboj

Hrvatska - Dominikanska Republika 80-77 (16-15, 21-17, 16-21, 27-24)

HRVATSKA: Filipović, Smith 14, Hezonja 12, Šarić 14, Zubac 25, Kapusta 2, Krušlin 3, D. Drežnjak, Nakić 2, Branković 4, M. Drežnjak 4, Vraneš

DOMINIKANSKA REPUBLIKA: Feliz 13, Liz 5, Duarte 17, Nunez 10, Santos 2, Montero 13, Vargas 11, Peña 3, De Leon, Garcia, Polanco, Henriquez

U finalu smo olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Pireju. Hrvatska košarkaška reprezetacija izdržala je sve napade ludih bekova Dominikanske Republike, tog paklenog Duartea, košarkaša koji nam je zapaprio dobro, ali nedovoljno dobro. Na kraju smo slavili 80-77. Duarte je imao šut za produžetak, ali lopta je sramežljivo, hvala Bogu na tome, skliznula iz obruča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TREBA REĆI KAKO JE' /

Predrag Šarić: 'Ljutim se na moga Darija, ne preuzima odgovornost. Nisam optimist'

Image
'TREBA REĆI KAKO JE' /

Predrag Šarić: 'Ljutim se na moga Darija, ne preuzima odgovornost. Nisam optimist'

Hrvatska košarkaška reprezentacija utakmicu protiv Dominikanske Republike, ozbiljne reprezentacije koja ima 6-7 dobrih igrača, započela je u sastavu - Hezonja, Zubac, Šarić, Filipović i Smith. Po prvi put u povijesti izašli smo na megdan na jednom košarkaškom parketu protiv Dominikanaca. Povijest nam nije naklona protiv takvih ekipa, jer egzotične košarkaške reprezentacije su naša boljka.

Zubac koristio visinu u prve dvije četvrtine

Prva akcija je bila spuštanje prema Zubcu, jer imamo visinsku prednost u odnosu na Dominikance i jači smo. Tu je naša prednost. Montero je najpotentniji napadač Dominikanaca. Dominikanci su u svom prvom napadaku napali na centralni pick. Nakon trice Dominikanaca, Šarić je u sljedećem napadu, na blok Filipovića, asistirao Zubcu za prvi poen Hrvatske. Međutim, nakon dvije početne minute Dominikanska Republika je imala 5-2. Hezonja i Zubac su u 7.32 u prvoj četvrtini kombinirali za četvrti poen Zubca, a onda je Super Mario pokazao kvalitetu u obrani i pomogao da Šarić zabije za 6-5 prvo vodstvo nakon malo više od tri minute igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duarte nam je u prvoj četvrtini radio probleme asistencijama, ulazima, probijanjima. Probio je Marija u dvije situacije hladno, na što je Roko Ukić poludio:

"Ne može tako Mario to dopustiti".

Vargas je vrlo brzo napravio dva faula, a on je Dominikancima u rosteru jedini pravi centar.

Smith je 3.40 do kraja u prvoj četvrtini polaganjem poravnao na 12-12, nakon opasnih -6. Andreas Felize pokazao je kako zna uzvratiti. Ubrzo su opet bili u prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Montero je za mene NBA talent, strašan napadač", tvrdi Roko Leni Ukić. Međutim, Montero nije bio ovog puta dobar.

1.38 prije kraja prve četvrtine su u igru ušli Krušlin i Nakić. Zanimljivo, ali bolje smo stajali obrambeno u prvoj četvrtini nego napadački. Isto tako, 33.6 sekundi do kraja, Hrvatska je napravila tek treći prekršaj. Bio je to onaj Brankovića. Prva četvrtina završila je vodstvom Hrvatske 16-15. Napadački nismo bili goropadni, ali obrana je bila dobra. Uz to, Zubac je Vargasa uništio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serija 10-0 Hrvatske u drugoj četvrtini

Smith, Krušlin, Branković, Šarić i Nakić su započeli drugu četvrtinu, a Sesar je tražio na dinamici, fokusu i spuštanju lopte na visokog. Smith je u prvoj četvrtini zabio 4 poena, a Krušlin je zabio tricu u posljednjoj sekundi napada u drugoj, za prvih +4 Hrvatske - 19-15 - samo minutu i nešto sitno u drugoj četvrtini.

Montero je u prolazu blokirao Šarića na polaganju, čitava je klupa Dominikanske Republike skočila na noge, kao da ne ne znamo kakva blokada bila. Nisu se predavali Dominikanci, a Pena je dobro čuvao Šarića. Hrvatska je obrambeno dobro stajala. Imali smo +5 skokova do 6;02 u drugoj od Dominikanaca, koji su niži. Branković je dao napadački obol. Odlično je skakao pod košem, koristio visinu. Međutim, Duarte je vratio sjajnom akcijom prednost 26-25 Dominikanskoj Republici. Hezonja je u tim trenucima gubio dvoboj protiv Duartea, paklenog beka koji ima sve. U prvih 17 minuta obrana je bila glavna, manje napad, a tome u prilog idu samo 52 ubačenih poena kombinirano.

Zubac je 9 poena zabio do 3.11 prije kraja druge četvrtine. Bio je naš najbolji košarkaš. Hrvatska nije pronalazila način kontinuirano imati vodstvo i to je bio problem. Padali su na gluposti u igri i Dominikanci su žilavo puhali za vratom poput kakvog pit bulla. Nedostajao je napadački učinak Hezonje i Šarića. Zubac je potegao. Marija nije išlo nikako. Dvije minute do kraja prvog poluvremena, odnosno do odmora, isforsirao je jedan napad bez potrebe. Ali, nisu ni Dominikanci bili na nivou, pa su 1.21 prije kraja četvrtine preko Drežnjaka naši košarkaši otišli na +6 razlike. Hrvatska je u tim trenucima reagirala odlično. Problem Dominikanaca je bio taj što su im setovi napada bili loše izvedeni, iako su pogađali u početku. Hrvatska je zaigrala odličnu obranu i Dominikanska Republika nije imala odgovor. Serija 10-0 Hrvatske na krilima Zubca koji je u prvih 20 minuta zabio 13 poena dovela nas je na 35-27 35.8 do kraja druge četvrtine. Dominikanci nisu radili ono što su trebali. Ne setove napada od 20 sekundi, nego organiziranije. Imali smo 20 skokova u odnosu na 11 Dominikanaca nakon prve dvije četvrtine. Prolazili smo puno bolje preko blokova u napadu.

Žilavi Dominikanci i pakleni Duarte

Zubac je bio uvjerljivo naš najraspoloženiji igrač u napadu, s gotovo nepogrešivim šutom: 4/4 iz igre, a 5/6 u slobodnim bacanjima. Dodao je i dva skoka te jedan asist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Montero i Duarte nisu se smjeli razmahati u trećoj i četvrtoj četvrtini. Šarić, Smith, Filipović, Zubac i Hezonja su započeli u trećoj četvrtini, Sesar im je vjerovao. Felize je zabio koš faul i nastavio ritam. Hezonja je napravio faul i Dominikanci su došli odmah na -3. Na svu sreću, promašio je Felize, a Mario u napadu otišao do kraja za 39-34 Hrvatske. Šarić je anulirao koš Duartea, košarkaša Sacramento Kingsa. 8:06 do kraja treće je bilo 41-36 za naše.

Enigma

Pena je napravio faul u napadu, a Hezonja to nije iskoristio za dvicu. Nunez i Zubac vodili su bitku, a Vargas je pokušavao nešto učiniti da spriječi Zubca. Hezonja je sredinom treće dionice ubacio važnu tricu. Zubac je zabio 17 do 5;36 do kraja trećine, nakon 25 minuta igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je neriješiva enigma. Odlično je branio reket. Montero je do 4:33 prije kraja treće četvrtine zabio samo 5 poena. To je bio hendikep za Dominikance. Duarte je potegnuo, dao sve od sebe, pogađao čudne šuteve pod faulom od table. Duarte je 4.17 do kraja treće bio već sad na 15 poena. Međutim, 3;50 prije kraja suparnik se vratio i došao na -3 (50-47) - 3,35, izašli su iz bonusa. Nunez je napravio faul. Šarić je 3,33 do kraja četvrtine bio na sedam poena. Tri minute prije kraja dionice, Šarić je napravio veliki potez coast to coast za 47-53 prednost Hrvatske. Duarte je treći dio završio sa 17 poena. Smith je čuvao Montera. Bila je baš tvrda utakmica, prva takva na turniru od hrvatske reprezentacije.

Duarte je uzeo loptu i Nunez je u posljednjem napadu zabio za izjednačenje. Sedam poena je u trećoj zabio Hezonja.

Sesar nacrtao, igrači usvojili

"Ajmo raditi akcije, blokove, iskoristimo blokove", crtao je Sesar na time outu igračima.

"Neka Dario bude onaj koji dolazi u igri, idemo na blok", dodao je izbornik Hrvatske. Sesar je primijetio da imamo problema u napadu, pa je savjetovao da budu košarkaši oragniziraniji na agresiju Dominikanaca. Montero je bio na 0-8 nakon treče dionice. Dominikanska Republika imala je bolji put jedino sa slobodnih bacanja. Sve drugo je bilo na strani Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominikanci su u prvih 70 sekundi zabili dvije trice u posljednjoj četvrtini, a malobrojna publika u dvorani Mira i prijateljstva u Pireju pljeskala je Dominikanskoj Republici. Sesar je tada vratio u igru Hezonju i Smitha.

"Ne smijemo gubiti glavu", rekao je Roko u prijenosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toliko smo zbog prigovora sucma gubili u prošlosti", dodao je Ukić.

18-5 je bila serija Dominikanaca. Nije to dobro izgledalo, ali Zubac je 7,25 prije kraja utakmice zabio 21 poen, trećinu naših do tada. Uzvratili smo s 4-0 serijom. Smith je tada bio na zadatku. Šest minuta prije kraja Šarić je zabio prvu tricu, Montero uzvratio prvim šutom za dva poena na granici trice, a Smith je potom opet zabio tricu. Dvije vezane trice, raspištoljili su se košarkaši na parketu. Smith je ubacio dvije vezane trice, a Felize je odmah uzvratio za novih +1 Dominikanske Republike. Montero je potom pomogao u obrani, a Felize je igrao sam i promašio dva puta, za tricu i dva poena. Hezonja je u sljedećem napadu promašio, a Mateo Drežnak 3,52 do kraja uzeo loptu i dao našima novi posjed na 69-68, -1. Zubac je 3,29 do kraja imao 9-9 put iz igre i 23 poena. Smith je odigrao u pick and rollu odlično i uz Zubca bio najbolji košarkaš Hrvatske u ovom dvoboju. Minutu prije kraja, Šarić je iznudio dva bacanja nakon kombinacije Zubca i Smitha. Na svu sreću, Šarić je zabio oba bacanja i došao na 14 poena. Sedam sekundi i tri desetinke do kraja Montero je došao do tri bacanja i pogodio sva tri. Ubacili su Dominikanci pet poena u par sekundi. Imali smo 7 sekundi do kraja 78-77. Drama je bila na vrhuncu, tresle su se potpisniku ovih redaka ruke dok je psao izvještaj.

Smith zabio važne poene u posljednjih 10 minuta

Hezonja je iznudio 6.0 prije kraja faul Duartea za dva bacanja. Protumačen je kao nenamjerni. Gledali su suci monitor te situacije. Mario je, pod najvećim mogućim pritiskom, stao na liniju slobodnih bacanja. Bio je fokusiran. Prvo je zabio,kao i drugo. Drežnjak mu je bio nešto rekao. Garcia je zvao time out. Naravno, u šest sekundi šuta, znalo se da če zadnja lopta kod 80-77 za Hrvatsku ići na Duartea, najboljeg strijelca Dominikanske Republike.

Duarte je promašio zadni šut, s trice, ali lopta se vrtila po obruču, iskliznula je. Majko draga, što je to bilo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska košarkaška reprezentacija igrat će protiv Grčke u nedjelju od 20 sati finale kvalifikacija za odlazak na Olimpijske igre, u polufinalu u Pireju pobijedila je Dominikansku Republiku 80-77 (16-15, 21-17, 16-21, 27-24).

Ivica Zubac bio je najbolji hrvatski košarkaš s 25 poena te devet skokova. Iz igre je Zubac gađao 10-10 uz 5-6 s linije slobodnih bacanja. Po 14 poena su ubacili Jaleen Smith i Dario Šarić, s tim da je Šarić tome dodao tri asistencije i pet skokova, a Smith po tri asistencije i skok. Mario Hezonja je ubacio 12 poena uz četiri dodavanja i pet skokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poraženoj reprezentaciji najbolji je bio Christopher Duarte sa 17 koševa, dok su po 13 dodali Jean Montero i Andreas Feliz.

Smith je u posljednjoj dionici potegao i ubacio dvije ključne vezane trice. Četrdeset smo minuta od Olimpijskih igara. Igramo od 20.00 protiv Grčke. Pozdravimo to ljudi, zaplješćimo Sesaru i hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji.

20.00 - Počela je utakmica. Sretno Hrvatska!

19.55 - Ostanite stajati, na redu je himna Dominikanske Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19.54 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

19.53 - Počeo je prijenos na RTL-u. Roko kaže kako Hrvatska igra protiv atipične ekipe, a Hrvatska ima povijest protiv takvih momčadi. Nemaju dva stožerna igrača, Delgada i Karla Anthony Townsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19.21 - Jurica Golemac, najbolji junior kojeg je vodio Neven Spahija, ili bar ponajbolji, o svom mentoru i prijatelju rekao je:

"To je sad već odnos mene i Spahije, ne kolegijalna veza i prijateljstvo. Ja i Spahija se jako dugo poznajemo i lijepo što jedan takav trener misli o meni. Iako, možda Spahija, moj mentor, nije baš preobjektivan kad govori o meni, jer nas veže stvarno puno. Od juniora, pa smo skupa otišli u Olimpiju, ostali u kontaktu. Puno ga kao trenerskog mentora pitam, zovem učim. Bliski smo. Puno smo toga prošli u košarkaškom smislu, bio sam kod njega u Veneciji, pokazivao mi je neke stvari, naučio sam nešto novo".

19.19 - Bit će teška utakmica, ali jednu stvar Spahija ističe:

"Sesar radi dobar posao, pogodio je sa selekcijom igrača i kemijom. Kemija je osnova svega, bez kemije nema ništa. Prvo je skupio dečke, pogodio s onima koji žele igrati za Hrvatsku, koji imaju patriotizam u sebi, a Sesar je u tom segmentu selektiranja baš pogodio. Hrvatska košarkaška reprezentacija je jako dobro selektirana, a ovo su uglavnom igrači koji su oduševili u Istanbulu na turniru i iz treće jakosne lige, da se tako izrazim, vratili Hrvatsku u drugu", priča nam Neven Spahija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18.40 - Ako prođemo Dominikansku Republiku, u finalu za OI čeka nas Grčka. Znali smo, bolje rećeno pretpostavljali, da ćemo morati dobiti sve do kraja i da će Grčka biti ta na kraju.

Grčka košarkaška reprezentacija plasirala se u finale kvalifikacijskog turnira za ovoljetne Olimpijske igre u Parizu nakon što je u polufinalu, u Pireju, bila uvjerljiva protiv Slovenije pobijedivši 96-68 (32-14, 15-19, 19-17, 30-18). - Više o tome čitajte - OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18.15 - Neven Spahija, košarkaški trener, analizirao nam je jučer u podcastu Dominikansku Republiku...

"Vjerujem u pobjedu protiv Dominikanske Republike, ova reprezentacija to itekako može. Oporavak je vrlo bitna stavka. Dva dana je dovoljno odmora da se energetski Hrvatska napuni i vrati na razinu koju su pokazali protiv Slovenije. Dominikanci su šuterska ekipa, ovise o bekovima. Međutim, možemo im nametnuti defanzivno bilo koji model. Teško je danas igrati samo sa trojicom na istoj ili sličnoj poziciji, kao što to Dominikanci igraju na krilima svojih vanjskih igrača. Mislim da imamo više talenta od njih, neupitno više. Po meni, nedostaju ŠamanićMatković i Bogdanović koji je rekao da je umoran i da mu treba vremena".

Hrvatska košarkaška reprezentacija od 20.00 u Pireju igra polufinale olimpijskog kvalifikacijskog turnira.

Suparnik odličnim izabranicima Josipa Sesara je nezgodna i nepredvidiva Dominikanska Republika, vrlo jaka na bekovima, ali manjeg talenta od hrvatske košarkaške reprezentacije. Hrvatsku košarkašku reprezentaciju dvije pobjede dijele od Olimpijskih igara, ali do tog cilja put je paklen. Osim Dominikanaca za koje neće igrati Karl Anthony Towns i hvala Bogu na tome, u drugom polufinalu sastaju se Slovenija i Grčka, domaćin, reprezentacija koja je dosad najviše pokazala na turniru.

Uoči utakmice u podcastu Net.hr-a smo ugostili Nevena Spahiju, proslavljenog košarkaškog trenera iz Šibenika za kojeg je bivši košarkaš, danas trener ABA ligaša Dubai, poznati Jurica Golemac, negdje smo pročitali, netko nam je rekao, navodno, najbolji junior kojeg je Spahija trenirao u karijeri prepunoj uspjeha i postignuća...

Image
Foto: Tibor Jurjevic/PIXSELL

"Hahaha", nasmijao nam se maloprije Jurica Golemac na ovu našu izjavu...

"Hvala Spahiji na lijepim riječima. Nije to više između Nevena i mene ni prijateljstvo, nego jedan odnos. Ja i Spahija se jako dugo poznajemo i lijepo što jedan takav trener misli o meni. Iako, možda Spahija, moj mentor, nije baš preobjektivan kad govori o meni, jer nas veže stvarno puno. Od juniora, pa smo skupa otišli u Olimpiju, ostali u kontaktu. Puno ga kao trenerskog mentora pitam, zovem učim. Bio sam i u Veneciji ove godine kod njega. Neven Spahija mi je i više nego prijatelj i kolega", priča nam Jurica Golemac koji se javio iz Dalmacije, gdje je na odmoru...

"Jao kao navijač Hrvatske večeras očekujem pobjedu protiv Dominikanske Republike. Gledat ću utakmicu na RTL-u, ako me raznorazni pozivi poslovne naravi ne odmaknu od ekrana. Očekujem pobjedu, volio bih pobjedu. Imamo kvalitetu i dan odmora. Bit ćemo puno svježiji, bolji, s više energije. Susret protiv Novog Zelanda je došao u vrlo kratkom vremenskom periodu od utakmice naših košarkaša protiv Slovenije, moje druge domovine. Tu su se košarkaši Josipa Sesara emotivno i fizički ispraznili, a imali su manje od 20 sati do novog sraza na zahtjevnom turniru. E, ovo je sad druga priča".

Golemac je kazao i sljedeće:

"Svježiji i odmorniji dočekuju ovaj dvoboj. Moram naglasiti kako nije lako igrati tako važne i jake utakmice s tako kratkim vremenskim razmakom, uz ogroman pritisak, očekivanja javnosti. Isto tako, rotacija Hrvatske nije toliko kvalitetna da netko može nadomjestiti Darija Šarića, Marija Hezonju, Ivice Zubca. Da se razumijemo, svi koji ulaze su odlični, ali spomenuta velika trojka ove Sesarove družine nosi sve i o njima puno toga ovisi. Teško je njih nadomjestiti. Pozitivan sam i očekujemo svi pobjedu i finale".

Inače, utakmica Hrvatske i Dominikanske Republike prenosit će se u prijenosu UŽIVO na glavnom kanalu RTL televizije i na platformi Voyo.

POGLEDAJTE VIDEO: Neven Spahija: 'Hrvatska ima jako talentiranog igrača. Dugo nisam vidio nekog da sa 17. tako igra'.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo