SLOVENSKI PREMIJER O KRITIKAMA DA JE PONIZIO ZLATNE KOŠARKAŠE: / 'Nije istina da smo im obećali više'

Image
Foto: AFP

'Vjerujem da će takva nagrada biti više cijenjena nego sada, onda kad vrhunski sportaši dođu u jesen svog života', kazao je Miro Cerar

10.4.2018.
20:59
AFP
VOYO logo

Slovenski premijer Miro Cerar odazvao se u utorak na kritike sportske javnosti da je njegova vlada iznevjerila košarkašku reprezentaciju koja je lani osvojila zlatnu medalju na Europskom prvenstvu jer je članove izabrane vrste i trenera Igora Kokoškova nagradila sa "sramotnih" 4187 eura po pojedincu nakon odbijenog poreza te zanijekao da im je nakon velikog uspjeha obećao više nagrade od propisanih.

POBUNA SLOVENSKIH KOŠARKAŠA: Svladali Srbe u finalu, a dobili pet puta manju novčanu nagradu

Nagradni fond povećan za 50.000 eura

U reakciji na medijske objave kako im je na zatvorenom sastanku nakon velikog sportskog uspjeha obećao mnogo više, te pismo reprezentativaca u kojemu su naveli da su košarkaši Srbije za osvojeno srebro na prvenstvu dobili po 20.000 eura, a "brončani" Španjolci čak po 30 tisuća, Cerar je naveo da je njegova vlada zbog iznimnog uspjeha košarkaša i predviđeni fond nagrada "dodala" još 50.000 eura i da nije istina da im je obećavao mnogo više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Slovenia's head coach Igor Kokoskov rises the trophy after winning the FIBA Eurobasket 2017 men's Final basketball match between Slovenia and Serbia at Sinan Erdem Sport Arena in Istanbul on September 17, 2017. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

U priopćenju za javnost Cerar je naveo da je vlada svoj odnos prema "zlatnim" košarkašima i njihvovom velikom uspjehu pokazala i dodjelom državnih Bloudekovih priznanja, a riječ je o priznanju za vrhunska sportska dostignuća koje onima koji ga dobiju daje pravo na 1500 eura posebne mjesečne mirovine, nakon što sportaš za odlazak u mirovinu ispuni potrebne uvjete.

Pokazali smo da cijenimo sportski uspjeh

"Time smo kao društvo pokazali da cijenimo sportski uspjeh i nakon što izblijedi sjaja dobivenih medalja. Umjesto višeg jednokratnog iznosa nagrade, koji bi dobili u svom najproduktivnijem razdoblju života, brinemo da takvi sportaši imaju dostojnu starost i onda kad im prestanu ugovori s klubovima i sponzorima. Vjerujem da će takva nagrada biti više cijenjena nego sada, onda kad vrhunski sportaši dođu u jesen svog života", ustvrdio je Cerar, odgovarajući na kritike da je ponizio sportaše koji su osvjetlali sportski obraz Slovenije, što bi mu moglo škoditi u predstojećoj kampanji pred parlamentarne izbore koji se održavaju krajem svibnja ili početkom lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo