ODA NAJBOLJEM KOŠARKAŠU DANAŠNJICE: / Zašto se u nijednom trenutku ne smije prestati cijeniti što u 33. godini radi LeBron James

Image
Foto: AFP

Košarkaš Cleveland Cavaliersa u 33. godini života igra najbolju košarku života, a uz statistiku to potvrđuju njegove predstave na terenu u 15 profesionalnoj sezoni

4.5.2018.
12:59
AFP
VOYO logo

"Greatness personified", dvije su riječi na engleskom jeziku koje se koriste kako bi se opisala nečija veličina, u ovom slučaju jedna osoba personificira nešto veliko. Ovo je česta poštapalica američkih komentatora koji, oduševljeni potezima najboljih košarkaša na svijetu, smatraju da baš ta osoba, njezin uspjeh, potez, majstorija na parketu zaslužuju taj epitet.

Kada se fizička moć spoji s mentalnom zrelošću

Te dvije riječi ovih dana opisuju najboljeg košarkaša današnjice - LeBrona Jamesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fenomenalni 33-godišnjak igra najzreliju košarku karijere. Kao vino, što stariji - to je bolji. U 15. sezoni ludo efikasne i bogate karijere kao da je apsolutno sve došlo na svoje. Ono što je najvažnije, brutalnim zakucavanjima tijekom ove sezone pokazuje da je fizički i dalje na zavidnoj razini. Već sada je sa 44 298 minuta na 18. mjestu što se tiče odigranih minuta u karijeri, no, iz dana u dana dokazuje da je čudo prirode. Naravno, ne može za sve zahvaliti samo genima jer, kao što je otkriveno već nekoliko puta, ulaže u svoje tijelo impresivnih 1,5 milijuna godišnje kako bi bio vrhunski fizički pripremljen za sve izazove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ČUDESNI LEBRON SE POIGRAO S TORONTOM, NOVI PORAZ ŠARIĆA: Kralj pokazao tko je gazda u Kanadi, Sixersi ispustili +22 protiv Bostona

LeBron je već i ranije imao sezona kada je izgledao apsolutno nezaustavljivo. Posljednje dvije sezone u prvom razdoblju u Clevelandu, okrunio se MVP nagradama 2009. i 2010. godine, vodio je iscrpljujuće bitke s Bostonom, a nije imao najbolju pratnju u vidu suigrača. Često je izgledao kao da ide glavom kroz zid i vjerojatno je zato prešao u Miami. Novi "peak" doživio je u dresu Heata. Sezonu nakon što je uzeo prvi prsten, fizički je vjerojatno bio na vrhuncu, u 27-godini s Dwyane Wade i Chrisom Boshom izgledali su nepobjedivo. Povijesno je visoka bila njegova efikasnost s obzirom na volumen lopti koji je koristio, redovito je iz igre šutirao više od 50 posto. Povratkom u Cleveland očekivao se postepeni pad...Godine idu, ne može se protiv majke prirode...Ali kulminacija sjajnih predstava stigla je ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojke "van svake pameti" u 15 sezoni i nakon tisuću utakmica

Prvi put u karijeri odigrao je sve 82 utakmice regularne sezone, igrao je 36.9 minuta u prosjeku i prosječno imao 27.5 poena uz 9.1 asistencija te 8.6 poena. Kao presedan izgledaju te brojke za čovjeka u 15 NBA sezoni, skoro nijedan superstar u povijesti lige nije radio to što sada on radi. Nikada na parketu nije izgledao smirenije, on se sada praktički igra košarke, bio je u svim mogućim situacijama i zna što je potrebno napraviti u svakom trenutku. Sirova snaga zasigurno nije na istoj razini kao što je bila prije nekoliko godina, ali dovoljno sporo kopni tako da su ju dostigle mentalna zrelost i košarkaško znanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BOJAN BOGDANOVIĆ: ‘LeBronova snaga je nevjerojatna, čovjek ni ne osjeti prekršaje, ali Šarić će igrati finale NBA lige’

U prvom krugu njegovi su Cleveland Cavaliersi izgledali spremni za ispasti od Indiane, odvukli su ih Victor Oladipo, Bojan Bogdanović i društvo do sedme utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A spriječio je Pacerse - praktički sam. U sedmoj utakmicu se se ukazali Tristan Thompson i George Hill, ali fascinantno zvuči podatak da nijedan igrač, osim Jamesa, u tih sedam utakmica nije išao preko 20 poena.

Bez premca Kralj Istoka

Nije dozvolio da se dogodi istinsko čudo. Jer LeBron je vladar Istoka. U posljednjih sedam godina, isto toliko puta su u velikom NBA finalu igrale momčadi s njime. Četiri puta zaredom s Miamijem, a onda povratkom kući, tri puta s Clevelandom. Komplekse nabija Indiani, Chicagu, Torontu čiji ga navijači vjerojatno sanjaju. Protiv Toronta, koji je kao favorit krenuo u polufinale Istoka, Cavsi su poveli 2-0 s dvije gostujuće pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U devet utakmica doigravanja ove sezone prosječno bilježi 34.4 poena uz 9.9 skokova i 9 asistencija. Iz igre šutira 54,8 posto, uzima 23 šuta iz igre, a ono što je, s osmijehom i stravično mirnoćom na licu, radio Raptorsima u drugoj teško je opisati. Jednostavno, kada mu skok šut ulazi, on je nezaustavljiv. A protiv Raptorsa trenirao je šuteve s poludistance iz okreta. Promašiti - nije mogao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeniti veličinu kojoj svjedočimo

"Appreciate greatness" druge su dvije riječi koje koriste komentatori. I to je potrebno da shvate svi ljubitelje i obožavatelji košarke. Cijeniti veličinu i važnost ovih igara koje prikazuje LeBron u 33. godini života. Još je određeni broj godina karijere ispred njega, a već je sada porušio rekorde koji će se činiti nedodirljivim za nekoliko godina. Zapravo, čine se već i sada. Čovjek koji je uzor na parketu i izvan njega, najveća mu je mrlja kada je preko televizijskih ekrana slomio srce navijačima Cavsa dok je prelazio u Miami. Kritičari govore kako prenaglašava faulove, ali čovjek koji "živi ispod koša" toliko puta ide u prodore glavom kroz zid da često kroz kontakte finišira, a ne čuje se sudačka zviždaljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uostalom, ljepota košarke je u očima promatrača. Njega je najlakše mrziti jer je trenutačno najbolji, ali nikako se ne smije zanemariti njegova veličina. Zbog toga mnogi i u Hrvatskoj ostaju budni noćima jer tko zna kada će se ponovno pojaviti košarkaš njegovih sposobnosti, fizičke moći i znanja. Uistinu, to se viđa jednom u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S vremenskim odmakom, nakon završetka njegove karijere, još će se više cijeniti čuda kojima smo mogli svjedočiti iz dana u dan. A vjerojatno će za nekih pet godina i dalje igrati, zabiti Sacramentu 20 poena uz šest skoka i pet asistencija, a ljudi će odmahnuti rukom. Još jedan dan u uredu...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo