NITKO NIJE PROŠAO MALTRETIRANJE KAKVO JE PROŠAO KUKOČ: / ESPN Toniju otkrio veliku tajnu iz Barcelone; 'Pippen i Jordan su se svađali zbog vas'

Image
Foto: Profimedia

ESPN o Toniju Kukoču i njegovim danima u Bullsima, kao i o prvom susretu na OI u Barceloni s Jordanom i Pippenom

28.4.2020.
11:28
Profimedia
VOYO logo

Dokumentarni film pod nazivom "The Last Dance", koja prati posljednju sezonu dinastije Chicago Bullsa, koja je predvođena Michaelom Jordanom u 90-ima osvojila šest NBA naslova i koja se smatra možda i najvećom košarkaškom momčadi ikad te jednom od najboljih sportskih kolektiva općenito svih vremena, izazvala je veliki interes javnosti...

Image

ARAPOVIĆ SE OGLASIO O ‘SLUČAJU KUKOČ’: ‘Ne vjerujem da bi Michael Jordan išao tako nisko, nema tu zle krvi…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ARAPOVIĆ SE OGLASIO O 'SLUČAJU KUKOČ': /

'Ne vjerujem da bi Michael Jordan išao tako nisko, nema tu zle krvi...'

Image
ARAPOVIĆ SE OGLASIO O 'SLUČAJU KUKOČ': /

'Ne vjerujem da bi Michael Jordan išao tako nisko, nema tu zle krvi...'

ESPN posvetio veliki tekst o Toniju Kukoču

ESPN, koji je producirao seriju i koji ju je nedavno i premijerno prikazao u obliku prve dvije epizode, kao i treću i četvrtu prošle nedjelje, a koje možete pogledati na Netflixu, tom prilikom posvetio je veliki tekst o našem Toniju Kukoču, neopjevanom junaku legendarnih Bullsa koji je u dokumentarcu prilično pao u drugi plan, iako je imao važnu ulogu u momčadi, na putu prema slavi kluba...

Jedan od najboljih hrvatskih i europskih košarkaša svih vremena je s Bullsima, u kojima je igrao od 1993. do 1998., bio tijekom drugog "three-peata", od 1996. do 1998. kad su drugi put osvojili tri titule u nizu. U prvoj od te tri sezone osvojio je nagradu za najboljeg šestog igrača lige, ali od početka je bio izložen pravom zlostavljanju dvojice poglavica momčadi. Kukoč je, igrajući u Chicago Bullsima 5 godina, karijeru u ovom slavnom klubu završio s brojkama od 14.1 poena, 4.8 skokova, 4.2 asistencije, 1.1 ukradenu loptu i 0.4 blokade po susretu, prema statističkim podacima Basketball-reference.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

April 24, 1998 - Chicago, IL, USA - From left, Dennis Rodman, Scottie Pippen, Michael Jordan, Ron Harper and Toni Kukoc were big parts of Bulls teams that won three straight NBA titles from 1996 to 1998. Jordan and Pippen were members of the first ''three-peat'' team, which won titles from 1991 to 1993., Image: 217373559, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Nuccio Dinuzzo / Zuma Press / Profimedia

Nekoliko dana nakon što su Bullsi osvojili svoje šesto NBA prvenstvo, trener Phil Jackson organizirao je večeru za igrače, trenere i njihove supruge u jednom restoranu u Chicagu.

Posljednja pobjednička večera Phila Jacksona

Okupio je igrače u privatni prostor. Sjedili su u krugu, pili i imali pobjedničke cigare u ustima. Svatko je i nazdravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je tako posebno", rekao je tadašnji play Bullsa, sad trofejni trener Golden State Warriorsa Steve Kerr za ESPN.

"To je bio posljednji trenutak kada smo svi bili zajedno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kerr je odmah znao za koga će nazdraviti u svojoj zdravici. Bilo je to za Tonija Kukoča.

"Nazdravio sam Toniju [Kukoču]", rekao je Kerr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nije morao proći kroz ono što je prolazio Toni u obliku maltretiranja, pritiska od strane Michaela [Jordana] i Scottiea [Pippena], da se izbore za svoje veće plaće. Michael i Scottie su ga bili toliko pritisnuli jer je bio od Jerryja Krousea, on ga je doveo u Bullse. A Toni je samo htio igrati. Tako samo nazdravio upravo Toniju, jer je bio sjajan igrač. Želio sam da zna koliko on znači za našu momčad", dodao je Kerr.

Kukoč se ne sjeća Kerrove zdravice, iako je drugi čine, piše ESPN. Začudo, on nije baš nešto posebno zainteresiran i oduševljem dokumentarnim filmom, tj za ponovno proživljavanje tih godina slave u Chicagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Živio sam taj period'

"Živio sam taj period", rekao je Kukoč koji je itekako na svojoj koži osjetio tenzije između Krausea i igrača, uoči raspada momčadi. Nije imao vremena za razbijanje glave oko toga, morao je biti što bolji u tom trenutku, u posljednjoj sezoni u kojoj su lovili šesti naslov.

"Phil nas je dobro držao unutra, izolirajući od vanjskih utjecaja", rekao je Kukoč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Chicago Bulls guard Michael Jordan (L), injured forward Scottie Pippen (C) and forward Toni Kukoc watch their teammates play against the Milwaukee Bucks during the second quarter 05 December at the United Center, in Chicago, IL. Pippen has demanded that he be traded to another team following his recovery from foot surgery., Image: 68597113, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: VINCENT LAFORET / AFP / Profimedia

"Usredotočili smo se na ono što je pred nama. Gledajući ['Posljednji ples'] otkrit ću i sam stvari za koje nisam imao pojma."

"Čak i kao dominantni tinejdžer u vjerojatno najvećoj neameričkoj reprezentaciji ikad", pišu Amerikanci, "Kukoč je volio grupnu dinamiku ovog sporta. Težio je momčadskoj igri, kolektivu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doživio je snažnu igračku povezanost i kemiju van parketa s Dinom Rađom, Draženom Petrovićem, Vladom Divcem i drugim zvijezdama u bivšoj Jugoslaviji. Tražio je tu vibru u NBA. Ponovno uživanje u podjeli između Krausea i igrača boljela ga je, stoji u tekstu ESPN-a.

"Volio bih da je Jerry ovdje pa da kaže svoj dio priče", objašnjava Toni Kukoč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Lako je voljeti Michaela i Scottiea, Dennisa i Phil-a. Sviđaju mi ​​se svi oni. Volim ih. Scottie je bio igrač vrhunskog tima. Michael će uvijek, po meni, biti najbolji igrač ikad. Promijenio je igru. On je napravio globalni pomak košarke, ostavio je ogroman trag, ispisao povijest. Svaki igrač danas trebao bi mu skinuti kapu zbg toga. Ali, morate čuti drugu stranu. Jerry je napravio od Bullsa šestostruke prvake. Morate mu dati zaslugu za sav posao oko igrača. "

Krause koji ga je volio

Krause je poželio Kukoča, a izabrao ga je u drugom krugu 1990. Kukoč u Bullse nije došao sve do 1993., bojeći se da će izgubiti najbolje godine na klupi. Također je zarađivao više novca u Europi nego li u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam neodlučan ako bih trebao doći", izjavio je Kukoč.

Image

Chicago Bulls' General Manager Jerry Krause(R) talks with Seattle SuperSonics Coach George Karl(L) prior to the Bulls-SuperSonics game 25 November in Seattle. The Bulls' seven-time All-Star forward Scottie Pippen, who has been sidelined so far this season with a foot injury, has demanded to be traded to either the Los Angeles Lakers or the Phoenix Suns because of a salary dispute with the Bulls management. Pippen will make 2.775 million USD this season, his last in his current contract. AFP PHOTO Dan Levine, Image: 20487149, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dan Levine / AFP / Profimedia

Krause ga je zavodio vizijama kako će igrati zajedno s Jordanom i Pippenom, ali također je govorio o vrijednosti igre s ostalim košarkašima- Johnom Paxsonom i Billom Cartwrightom - pod 'ovim sjajnim trenerom kojeg klub ima u Jacksonu", izjavio je Kukoč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je to pravo udvaranje", rekao je Clarence Gaines Jr., dugogodišnji skaut Bullsa koji je putovao u Krauseom s inozemstvom da bi gledao Kukoča.

"Jerry je mogao biti šarmantan kad je trebao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jordan i Pippen čuli su za Krauseovo priznanje Kukoču, odnosno koliko ga želi dovesti. I automatski je postao "Krauseov igrač". Znali su da Kukoč zarađuje u Bullsina vjerojatno više od "pobunjenog" Pippena.

Image

April 19, 2020, IL, USA: Chicago Bulls General Manager Jerry Krause, left, with Phil Jackson at a June 1997 news conference announcing the coach had re-signed for one more season., Image: 514302361, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Chris Wilkins / Zuma Press / Profimedia

Još u Europi, Kukoč nije bio svjestan bilo kakvih ogorčenja koje će doživjeti od Jordana i Pippena. Nije imao pojma da će se prepirati oko toga tko će ga čuvati kada se Dream Team suočio s Hrvatskom tijekom grupne faze natjecanja na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barceloni. Jordan i Pippen priredili su Kukoču noćnu moru u obrani, ostavivši ga samo na 4 poena, uz šut iz igre 2 od 11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pamti se Barcelona

"Htio sam ga u potpunosti zatvoriti i osramotiti ga", rekao je Pippen novinarima nakon utakmice.

"Ne mogu protiv Korusea igrati, zar ne?!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukoč nikad neže zaboraviti doživljeno u toj utakmici, čak je i na klupi sugerirao svojim suigračima: 'Vidite li ovo, jeste li primjetili?'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Igrali smo protiv Dream Teama. Za mene, najbolji i jedini Dream Team. No, napola sam glavom bio u Hrvatskoj, gdje se moja supruga spremala roditi".

Kukoč je odigrao puno bolje u revanšu u finalu ubacivši 16 poena uz 9 asistencija. Splićanin je istaknuo kako nije znao za ovaj detalj o prepiranju Pippena i Jordana oko toga tko će ga čuvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jeste li znali da su se svađali oko toga tko će vas čuvati? Ne, ali hvala što ste to podijelili sa mnom 20 godina kasnije', uz smijeh je dodao Kukoč.

"Barem mogu reći da nijedan igrač nije dobio toliko pažnje od Dream Team-a kao ja."

Image

ESPN podsjeća na "maltretiranje" kojem je Kukoč bio izložen u Bullsima...

"Jako mu je bilo teško zbog toga što ga je Krause doveo. To je bilo stvarno nepošteno prema Toniju", govori Jim Cleamons, dugogodišnji pomoćnik Phila Jacksona i dodaje:

Tonija je spasilo što je bio svoj. Netko drugi bi na njegovom mjestu puknuo'

"Tonija je spasilo što je bio svoj. Netko drugi bi na njegovom mjestu puknuo." Jud Buechler, koji je za Chicago igrao od 1994. do 1998. svjedoči: "Obraćali su mu se s 'Jerryjev dečko', rugali se njegovoj lošoj igri u obrani govoreći mu da nije sposoban čuvati ni stolicu i stalno su ga baš gazili."

Kukoč je, međutim, znao da su u pravu što se tiče njegove obrane jer ju nije igrao po NBA standardima. Morao je jako poboljšati taj dio igre i ojačati, nabiti kile i snagu, kako bi radio ono što je morao, a što nikada nije - čuvati po 20 kilograma teže suparničke četvorke i odrađivati prljavi posao ispod koša, u reketu, otvarajući poziciju Jordanu i Pippenu.

Image
Foto: Profimedia

Toni Kukoc (R) of the Chicago Bulls tries to fight off Bryon Russell of the Utah Jazz during the first game of the NBA season in Salt Lake City, Utah, 05 February. AFP PHOTO GEORGE FREY, Image: 68722872, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: GEORGE FREY / AFP / Profimedia

"Izgledao sam smiješno čuvajući tada NBA košarkaše, visoke. Radili su sa mnom što su htjeli, bacali me, vrtjeli kako su htjeli...", sjeća se Kukoč.

Što se tiče verbalnog zlostavljanja, Kukoč ga je odlično podnosio:

"Shvaćao je da je to dio procesa sazrijevanja i adaptacije na NBA", izjavio je Cleamons.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo