'NISAM NIKOME REKAO...' / Ovaj Euro ponudio je mnogo zanimljivosti, ali ništa nije ravno Dragi Ćosiću

Naš Miro Par svakodnevno vam donosi kolumne pod nazivom ‘Tri para Mire Para’ u kojima u svom prepoznatljivom stilu najavljuje utakmice dana i dijeli kladioničarske savjete.

24.6.2016.
8:00
VOYO logo

Ovo petnaesto po redu Europsko prvenstvo u nogometu, a već treće koje se odigrava na francuskom tlu, započelo je jednom lijepom navijačkom gestom. Njemački nogometni savez, naime, na nagovor istaknutih navijačkih skupina poput one Borusije Dortmund, pozvao je na svoju prvu utakmicu protiv Ukrajine bivšeg francuskog policajca DanielaNivela kojemu su njihovi radikalno desni huligani i neonacisti prije 18 godina na Svjetskom prvenstvu 1998. nanijeli po život opasne i trajne ozljede.

Danas 61-godišnji Nivel, koji je tada zadobio frakturu lubanje, godinu dana bio u komi, ostao slijep na jedno oko, ima probleme u govoru te poremećaje u koncentraciji, a čiju kapu je Ćiro Blažević tijekom cijelog tog prvenstva nosio u znak podrške, prihvatio je taj poziv i tako poslao snažnu poruku svim ljubiteljima ovog prelijepog sporta da svim silama trebamo istjerati nasilje iz nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dana nakon toga, nažalost, ruski huligani su započeli s izazivanjem nereda na utakmici protiv Engleske, a onda i ostalih protivnika iz njihove skupine te tako bacili veoma ružnu sjenu na dosadašnju fazu natjecanja koja bi bez toga - ali i onda onih naših klošara koji su prekinuli utakmicu protiv Češke uništavajući tako nužno potrebnu radost cijeloj našoj maloj naciji i moguće sjajan reprezentativni uspjeh - bila zapravo sasvim zanimljiva.

Image

Daniel Nivel

Počeši se s razlogom

Njemački izbornik JoachimLöw je tako već u prvoj utakmici pokazao da sudjeluje u humanitarnoj akciji “Počeši se s razlogom”, kada je gurnuo ruku u gaće pred milijunskim auditorijem, a onda, samo nekoliko sekundi nakon toga, kada je i pomirisao tu svoju ruku, nota bene, bez ikakvog razloga – e, tada je pokazao da jebeno nije normalan…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NJEMAČKI IZBORNIK NEMA SRAMA: /

Löw zavukao ruku u hlače, ne želimo ni pomisliti što je tamo radio

Image
NJEMAČKI IZBORNIK NEMA SRAMA: /

Löw zavukao ruku u hlače, ne želimo ni pomisliti što je tamo radio

Robna marka Puma je na utakmici između Švicarske i Francuske pokazala da je velika sreća da osim sportske opreme ne proizvodi i kondome, kako je duhovito primijetio švicarski reprezentativac Xhaka, jer su se tijekom tih 90 minuta poderala čak četiri njihova dresa. Da se njihova braća iz Adidasa ipak ne bi previše naslađivala, bitno je spomenuti i da su dvije njihove "Beau Jeu" lopte na toj utakmici iznenada puknule, a tko zna koliko ih se ispuhalo tijekom te, ali i mnogih drugih utakmica na ovome prvenstvu, pa su ih igrači morali mijenjati.

Brat na brata

Albanska braća Xhaka, nadalje, isto su jedna od zanimljivosti ovoga prvenstva. Jedan, naime, igra za Albaniju, a drugi za Švicarsku. Njihovi roditelji, ne moram posebno ni spominjati, prilikom sraza te dvije reprezentacije na samom otvaranju Eura nisu, bezbeli, znali za koga bi navijali. Jedna njihova susjeda, upitana o tome u posebnoj emisiji za švicarski RTL, izjavila je da su iz njihova stana tijekom cijele utakmice istodobno dopirali zvukovi sreće, ali i tuge...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam ih naravno prijavila policiji...", završila je svoj komentar u tipičnom švicarskom stilu,"neće mi tamo neki stranci remetiti popodnevni mir!"

Image
Foto: AFP, FRANCOIS LO PRESTI

Braća Xhaka

Isti ti stranci, uzgred kazano, čine znatnu većinu njihove reprezentacije, barem onaj za nogomet talentiraniji dio, a upravo to je i jedini razlog zašto su se oni uopće kvalificirali na ovo prvenstvo, te zašto su na njemu itekako prisutni i nakon grupne faze natjecanja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćosićeva anegdota

Ponudilo je ovo prvenstvo do sada još mnogo zanimljivosti, te ih je svakako teško sve nabrojiti, ali bilo bi zaista šteta ne navesti kako je DragoĆosić u izravnom prijenosu naše utakmice protiv Češke izjavio kako mu je sudac te utakmice na aerodromu rekao kako se nada da će Hrvatska pobijediti, te ga zamolio da to nikome ne kaže.

"Nisam nikome rekao...", odjedanput će Drago uzbuđeno poput tinejdžerice na maturalnom plesu,"osim 2 milijuna Hrvata koji sada prate ovaj prijenos!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stranu to što mu je sudac vjerojatno, na rastanku, uputio istu ljubaznu frazu kao i češkom novinaru s kojim je razgovarao sat vremena kasnije: "I hope your team will win", iliti; "Nadam se da će vaš tim pobijediti", ali da naši navijači nisu izazvali one sramotne nerede i prekid utakmice - ovo je mogao postati priličan skandal na prvenstvu...

Da smo, kojim slučajem, uspjeli utakmicu normalno privesti kraju i pobijediti s jednim golom razlike, a pri tome je u prvom poluvremenu bila jedna dvojbena situacija iz našeg kaznenog prostora koja je lako mogla biti označena kao prekršaj za jedanaesterac, moguće da bi netko ovo prijavio i naša utakmica bi eventualno mogla dobiti neki neugodan nastavak za zelenim stolom. Što se pak tog suca tiče, da je ovo negdje nedajbože isplivalo, teško da bi ga se UEFA ubuduće prečesto sjetila kada bi trebalo suditi neku iole važnu utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sreća za njih da ona gesta DanielaNivela i Njemačkog nogometnog saveza s otvaranja Europskog prvenstva, a koja je bila usmjerena prema suzbijanju navijačkih nereda i huliganizma, nije, eto, u Francuskoj u potpunosti zaživjela, pa su i taj sudac i Drago Ćosić zahvaljujući toj diverziji u obliku baklji i topovskog udara zadržali svoja radna mjesta.

Koliko je to dobro za ostatak prvenstva i nisam baš siguran, ali svakako jamči još mnoštvo zanimljivosti u predstojećoj nokaut-fazi natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo