ŠOKANTNO PRIZNANJE UFC ZVIJEZDE: / Došao nepripremljen, pričao gluposti, a onda se zakopao! 'Da, učinio sam to'

Image
Foto: Screenshot

Jones je na saslušanje stigao totalno nepripremljen, naoružan tužnim izgledom i citatima Michaela Jacksona i Dana Gablea

28.2.2018.
17:44
Screenshot
VOYO logo

Po mnogima najtalentiraniji borac u UFC-u Jon Jones, nakon mjeseci čekanja, u utorak je izašao ispred Atletske Komisije države Kalifornije (CSAC) koja je brojila šest članova, u svrhu saslušanja u slučaju protiv njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je odlučeno da će Jones ostati bez svoje borilačke licence, a morat će platiti i 205 tisuća dolara kazne radi pada na doping testu uoči UFC-a 214 i borbe protiv Daniela Cormiera, javlja ugledni borilački portal MMA Fighting.

Nije to bilo uspješno saslušanje za Jonesa. Međutim, to najviše može zahvaliti samom sebi. Jones je na saslušanje stigao totalno nepripremljen. Toliko da je doslovno govorio gluposti. Stvari koje nije trebao govoriti, a koje su ga koštale gubitka licence.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao da nikad nije pohađao anti-doping tečajeve koji su obvezni

Bivši dvostruki UFC prvak u poluteškoj diviziji, rodom iz Rochestera, Savezna država New York, priznao da nikad nije pohađao anti-doping tečajeve koje je USADA, krovna američka antidopinška agencija, namijenila UFC borcima, a koji su obavezni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martha Shen-Urquidez, dužnosnik Atletske Komisije države Kalifornije, u svom je prilično detaljnom ispitivanju, koja su se i bazirala na njegovom doping padu 2016. godine i tadašnjim pravnim pitanjima UFC zvijezde, natjerala Jonesa da prizna da nikada nije pohađao anti-doping tečajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se Jones na tome zadržao. Priznao je i da je njegov menadžerski tim to odradio za njega, a onda da su, pazite sad ovo, “krivotvorili dokumentaciju”. Nakon ovog šokantnog priznanja ljudi iz Komisije pitali su ga je li razmišljao o promjeni menadžerskog tima, no to je UFC prvaku u tom trenutku bilo smiješno. Iako, razloga za smijeh nikako ne bi trebao imati jer ga sad očekuje ono pravo, glavno, odlučujuće saslušanje ispred USADA-e.

Recidivist kojem prijeti i do 4 godine suspenzije

Ako se uzme u obzir da UFC ima ugovor s USAD-om i da je on recidivist u prekršaju, Jones bi mogao biti suspendiran i na četiri godine, čime bi vjerojatno njegova karijera bila završena. Jones ima 30 godina, tad bi imao 34, a 4 godine bez prilike na borbu, samo trenirajući, ne bi mogao opstati. Ne bi se njemu, vjerojatno, to niti dalo. Četiri godine bez bavljenja slobodnom borbom na onoj vrhunskoj razini, na kojoj si do tad bio, puno je za svakog. I većina boraca u njegovim godinama oprostila bi se od profesionalizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Jones je priznao Andyju Fosteru, glavnom sucu Atletske Komisije države Kalifornije, priznao da i dalje pije alkohol što je za njega otegotna okolnost jer je prije nekoliko godina izazvao prometnu nesreću u kojoj je ozlijedio trudnicu, da bi zatim pobjegao s mjesta nesreće od policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije bio prvi takav incident jer je ranije pijan smrskao svoj Bentley pa je Komisiju zanimalo je li Jones nešto naučio iz ovih primjera. Ono što su saznali jest da očito nije. Odvjetnik Jona Jonesa Howard Jacobs nije osporio nalaz testa na doping, ali je tvrdio da Jones nije svjesno uzima zabranjenu tvar Turinabol, koja je pronađena u njemu.

Jones negirao namjerno uzimanje steroida

Također, Jones je negirao namjerno uzimanje steroida. Inače, Jonesova obrana usredotočena je na činjenicu da je prošao testiranje na lijekove početkom srpnja i ponovno između 11. listopada i 28. srpnja, koje ne ukazuje na namjerno korištenje, kako je to stručnjak i antidoping istraživač Paul Scott istaknuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Andy Foster predložio je da CSAC Jonesu ne dopusti produljivanje licence do okončanja suspenzije USADA-e, koja još nije zakazana. Jonesova licenca za CSAC istječe u kolovozu. MMA Fighting, nadalje, piše kako niti jedan suplament koji je naknadno testiran u svrhu istrage nije bio pozitivan na Turinabol. Jacobs je kazao kako je 15 suplamenata bilo testirano, uključujući i kreme za nasažu, i niti jedna nije bila "zaražena" steroidima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U*rana situacija'

"Ova situacija je stvarno, stvarno u*rana", rekao je Jones i dodao:

"Ne razumijem kako se ovo dogodilo i kako je to završilo u mom sustavu. Molim vas da se stavite u moju poziciju. Samo zamislite da ste ja. Vjerujte mi, nemam pojma kako se to dogodilo. Samo pokušavam to shvatiti baš kao i svi ostali", naglasio je Jones koji je za vrijeme saslušanja, koje je trajalo nešto manje od sat i pol, imao tužno lice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedi spomenuti kako je MMA Fighting dosta pozornosti posvetio ovom saslušanju. Toliko da njihovu naslovnicu krasi uglavnom lik i djelo ovog inače izuzetnog borca, koji je, da je bio discipliraniji i pametniji, mogao imati i veću karijeru nego što sad ima. Bez mrlja i problema...

Image
Image

Komisija je Jonesa ispitala, nije ga štedila, a UFC zvijezda klela se u Boga da nikad nije svjesno uzimao nikakve stereoide, da to nikad niti ne bi napravio. Citirao je i Michaela Jacksona i velikog Dan Gablea kako bi bio što vjerodostojniji i uvjerljiviji... Kako je to novinar MMA FightingaChuck Mindenhall u svom tekstu o Jonesu i saslušanju napisao, "Jones možda nije imao obranu, ali je bio inspirativan u svojem izlaganju", što je bilo njegovo najjače oružje..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li moguće da ga je netko sabotirao? Jones, koji je nosio bijelu majicu i izgled nevinosti, otvoreno se to pitao. Bi li mu netko mogao dati nešto za podizanje još jedne crvene zastave u karijeri obilježenoj dopinškim skandalima?", stoji u tekstu Mindenhalla.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo