BRUTALNO /

Sandrino Starčević demonstrirao i objasnio najopasniji udarac: 'Visoko je učinkovito oružje i nanosi ozbiljnu štetu'

Neki su udarci opasni u toj mjeri da mogu nanijeti borcu ozbiljnu štetu i veliku posjekotinu

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

21.9.2024.
14:41
VOYO logo

Sandrino Starčević iz Muay Thai Academy demonstrirao je za portal Net.hr i objasnio zašto su laktovi najopasnije oružje u borilačkom sportu.

'Laktovi su visoko učinkovito oružje'

Image
'HRVATSKA IMA POTENCIJALA' /

Sportski su osvojili Tajland i sad poručuju: 'Želimo tu graditi priču, ali nedostaje mečeva'

Image
'HRVATSKA IMA POTENCIJALA' /

Sportski su osvojili Tajland i sad poručuju: 'Želimo tu graditi priču, ali nedostaje mečeva'

Šef ZG saveza tajlandskog boksa, zajedno sa svojim borcem iz kluba, na pokaznoj vježbi pokazao je kako se pravilno izvodi udarac laktom. Udarac laktom najopasnije je oružje u borilačkom sportu koji se može plasirati na više načina i iz nekoliko kuteva...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Laktovi su visoko učinkovito oružje u ovom sportu, zato što su ekstremno oštri. Dakle, radi se o kosti ruke koja ima veliku površinu, a koja je itekako oštra i na kratkoj distanci može nanijeti ozbiljnu štetu. U situacijama gdje nemamo mogućnost udaraca na kratkim distancama, kad ne možemo rukom i(ili) nogom zadati udarac, e onda se bacaju laktovi. Laktovi su cijenjeni u tajlandskom boksu i MMA-u najviše i zastupljeni, dozvoljeni i u tim borilačkim sportovima se najviše i koriste", objašnjava nam Sandrino Starčević i zaključuje:

Ozbiljne posjekotine i nokaut

"Ako se udarci laktovima pravilno izvode, mogu prouzročiti ozbiljne posjekotine i jedan ozbiljan nokaut".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sandrino Starčević poslao nam je svoje stručne zapise i studije na temu udarca laktovima. Prenosimo njegovu studiju i zabilješke u cjelosti:

"Varijante udaraca laktom su:

Udarci laktom dolaze u nekoliko različitih oblika, ovisno o situaciji i kutu iz kojeg se napada. Evo najčešćih varijanti u borilačkim sportovima poput muay thaija, MMA-a i kickboxinga:

Spinning elbow je posebno atraktivan

  1. Horizontalni lakat: Ovo je jedan od najčešćih udaraca laktom. Izvodi se tako da se ruka povuče u stranu, a lakat vodi pokret prema naprijed u horizontalnom luku prema licu ili tijelu protivnika. Može se zadati s unutrašnje ili vanjske strane ruke.
  2. Vertikalni lakat (od gore prema dolje): Ovaj lakat dolazi s visine i silazi prema dolje, obično prema čelu ili licu protivnika. Koristi se za posjekotine i može biti vrlo destruktivan, posebno u klinču.
  3. Obrnuti lakat (spinning elbow): Ovaj udarac uključuje rotaciju tijela za 180 stupnjeva, dok lakat udara protivnika u glavu ili tijelo. To je riskantan, ali snažan udarac koji često dovodi do nokauta ako se pravilno izvede. Udarac se koristi kao iznenađenje kada se protivnik najmanje očekuje.
  4. Lakat u klinču: U bliskom kontaktu, u klinču, borac može koristiti kratke udarce laktom prema licu ili tijelu. Muay thai borci su posebno vješti u ovoj tehnici, jer u klinču mogu kombinirati udarce koljenima i laktovima.
  5. Diagonalni lakat: Diagonalni lakat se izvodi dijagonalnim udarcem prema gore ili dolje, obično prema licu. Ovaj lakat je veoma sličan horizontalnom, ali se koristi iz drugačijeg ugla kako bi iznenadio protivnika i pogodio ranjiva mjesta.
  6. Lakat unazad (back elbow): Ovaj lakat se izvodi povlačenjem ruke unazad, ciljajući protivnika koji se nalazi iza borca ili pri pokušaju preokreta u klinču.
Image
Foto: Privatna arhiva

Tehnički aspekti izvođenja lakta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehnika udarca laktom uključuje nekoliko ključnih elemenata:

Snaga udarca dolazi iz rotacije kukova i ramena

Rotacija kukova i ramena: Snaga udarca dolazi iz rotacije kukova i ramena, slično kao kod udarca šakom. Rotacija tijela omogućava prenošenje sile na lakat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držanje ruku: Ruke moraju biti u zaštitnoj poziciji, jedna ruka blokira protivničke napade dok druga izvodi udarac.

Kontrola distance: Lakat je najefikasniji na kraćim distancama, tako da borac mora biti dovoljno blizu da zada udarac, ali i dovoljno svjestan da se zaštiti.

Preciznost i kutovi: Lakat često cilja ključna mjesta kao što su brada, sljepoočnice, nos ili obrve, gdje može izazvati posjekotine ili nokaut.

Ključna komponenta napada i obrane

U borilačkim sportovima poput muay thaija i MMA-a, upotreba laktova se smatra ključnom komponentom napada i obrane, jer ne samo da pružaju razornu snagu, već i omogućuju kontrolu borbe u klinču", stoji u studiji Sandrina Starčevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za spomenuti kako talentirani muay thai boac Šimun Damjanović iz Muay Thai Academy jako dobro izvodi udarce laktovima. On nije demonstrirao udarce laktovima u priloženom videu gore na pokaznoj vježbi, ali o njemu možete čitati - OVDJE.

POGLEDAJTE VIDEO: Sportski su osvojili Tajland i sad poručuju: 'Želimo tu graditi priču, ali nedostaje mečeva'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo