NULTA TOLERANCIJA /

'Izbacite rasizam iz hrvatskog nogometa'

Image
Foto: Pixsell

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić osudio je rasističke ispade navijača na nedavnoj nogometnoj utakmici između reprezentacija Hrvatske i Izraela na maksimirskom stadionu.

9.9.2011.
12:53
Pixsell
VOYO logo

Pozvao je nadležna tijela, u prvom redu Hrvatski nogometni savez, da počnu dosljedno provoditi propise koji zabranjuju i sankcioniraju rasizam.

"Vrijeme je da se doneseni propisu doista počnu primjenjivati i da se rasizam izbaci iz hrvatskog nogometa. Ovakvo ponašanje i nesankcioniranje istog mogu naštetiti međunarodnom položaju ne samo hrvatskog nogometa, već i cijele države", stoji u Malčićevom dopisu HNS-u, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te Ravnateljstvu policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malčić ističe da se tijekom utakmice prije tri dana u Zagrebu još jednom pokazalo ružno naličje hrvatskog nogometa, jer se s tribina moglo čuti skandiranje 'Igrajte, ustaše!' i 'Za dom-spremni' te pjevanje pjesme "Jure i Boban", koje ocjenjuje potpuno neprimjerenim, iako je, upozorava, nažalost već postalo uvriježeno na nogometnim stadionima.

Naglašava i da je HNS donio Pravilnik o sigurnosti na nogometnim utakmicama u kojem se posebno ističe politika nulte tolerancije prema rasizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov sastavni dio, dodaje Malčić, su i tzv. "objave" koje trebaju poslužiti organizatorima utakmice u slučajevima pojave rasizma na utakmicama, a sastoje se od objave navijačima prije utakmice da nema mjesta rasizmu, upozorenja da utakmica u suprotnom može biti prekinuta, zaustavljena na 5 do 10 minuta ili prekinuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo