Hrvatska nogometna reprezentacija doznala je posljednjeg, trećeg suparnika u skupini D Europskog prvenstva krajem prošle godine. Naime, tada je Škotske je u finalu play-offa u Beogradu pobijedila Srbiju sa 6-5 boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je susret završio 1-1.

Razočaralo je to naše susjede koji su za dlaku izbjegli povijesni sraz s Hrvatskom na velikom natjecanju. Kako na Euru 2020 neće biti reprezentacije Srbije sigurno će interes za utakmice biti nešto manji u toj zemlji. A pet dana prije otvaranja smotre najboljih Starog kontinenta, tamošnji mediji predstavili su sve sudionike. Zanimljiv osvrt o Hrvatskoj objavio je Telegraf.

11. veliko natjecanje

"Od osamostaljenja, "kockastima" je ovo već 11. veliko natjecanje, a 5. europski šampionat. Toliko o tome tko je nogometni lider na Balkanu. Od susjeda možemo samo učiti i ovog puta. Iako su debelo zagazili u proces smjene generacija, to rade s dosta uspjeha jer su uspeli da održe kontinuitet igara na najvećim smotrama. Dugo smo čekali okršaj Srbije i Hrvatske na svjetskom ili europskom prvenstvu, čak nas je i ždrijeb spojio za Euro i bio bi to spektakl na Wembleyu, međutim Tumbina ekipa se raspala protiv Škota pa ćemo na okršaj s velikim rivalom morati čekati neko sretnije vrijeme", objavio je srpski portal.

Doduše, potkrala im se jedna pogreška jer hrvatsku nogometnu reprezentaciju očekuje nastup na šestom europskom prvenstvu od proglašenja neovisnosti, a ne petom kao što stoji u njihovom tekstu. Do sada je propustila samo jednu europsku smotru, 2000. u Belgiji i Nizozemskoj.

Zahtjevna skupina

Svjetski doprvaci će igrati u skupini D s Engleskom, Škotskom i Češkom.Prvo mjesto u skupini donijelo bi nam u osmini finala okršaj protiv drugoplasirane ekipe iz skupine F (Francuska, Njemačka, Portugal, Mađarska), dok drugo mjesto donosi okršaj protiv drugoplasirane vrste iz skupine E (Španjolska, Poljska, Švedska, Slovačka). Dalje možemo i kao treći, no to otvara "bezbroj" kombinacija.

"Vatreni" su do sada najdalje dogurali na EP-u 1996. u Engleskoj i EP-u 2008. u Austriji i Švicarskoj izborivši plasman u četvrtfinale, dok su na posljednjem EP-u u Francuskoj 2016. ispali u osmini finala, a još dva puta su zapeli u skupini.