SKUPINA F /

Portugalci razbili Tursku i osigurali prvo mjesto, Ronaldo se upisao u povijest

Image
Foto: Profimedia

Tijek dvoboja Turske i Portugala mogli ste pratiti uživo na portalu Net.hr

21.6.2024.
14:53
Profimedia
VOYO logo

Portugal je pobijedio Tursku 3:0 u drugom kolu i osvojio skupinu F Europskog nogometnog prvenstva. Pobjedu su Portugalcima donijeli Bernardo Silva (21), autogol Sameta Akaydina (28) i Bruno Fernandes (56).

Image
PODJELA BODOVA /

Češka promašila more prilika, Gruzijci imali zicer u posljednjim sekundama: Remi odgovara Vatrenima

Image
PODJELA BODOVA /

Češka promašila more prilika, Gruzijci imali zicer u posljednjim sekundama: Remi odgovara Vatrenima

Turska - Portugal

0-3

Turska: Bayindir, Celik, Akaydin, Kökcü, Aktürkoglu, Calhanoglu, Bardakcı, Kadioglu, Yilmaz, Ayhan, Akgün

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal: Costa, Cancelo, Pepe, Rúben Dias, Mendes, Palhinha, Vitinha, Fernandes, Bernardo Silva; Cristiano Ronaldo, Leão.

Turski izbornik Vincenzo Montella iznenadio je sastavom jer je na klupi ostavio Ardu Gulera, Realovog wunderkinda koji je u prošloj utakmici, pobjedi nad Gruzijom, odigrao sjajno i zabio prekrasan gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugalci su odmah od prvog sučevog zvižduka kranuli ofenzivno i već je u druoj minuti Cristiano Ronaldo uputio prvi udarac prema golu, no turski vratar je to bez problema zaustavio. Nastavili su nakon toga Portugalci stiskati Turke, koji su ih umalo šokirali u šestoj minuti.  Aryhan je tada ubacio, a Akturkoglu na pet metara nije uspio dobro zahvatiti loptu i pospremiti je u mrežu. Portugalci su nakon toga nastavili s pritiskom, dok su se Turci disiplinirano branili i vrebali na priliku iz kontranapada, no nije bilo većih opasnosti pred niti jednim golom sve do 22. minute kada je Potugal poveo.

Image
Foto: Profimedia

Portugalci su tada izveli brzu akciju, Mendes je ubacio s desne strane, a lopta se odbila od jednog tutskog braniča i došla do Bernarda Silve koji iz prve zabija za 1:0. Sedam minuta kasnije Portugal je udvostručio vodstvo zahvaljujući autogolu Turske. Aykadin je potpuno pogrešno procijenio situaciju kada je htio vratiti vlastitom vrataru i poslao loptu u svoju mrežu. Nakon toga su Portugalci krenuli i po treći gol, pokušavali su Silva u 35. i Cristiano Ronaldo u 36. minuti udarcima iz daljine, ali nisu bili precizni. Do kraja poluvremena Turci su se probudili i pokušavali smanjiti zaostatak. Najopasniji je bio pokušaj Kokcua u 41. minuti  s dvadesetak metara, no njegov udarac zaustavio je portugalski golman.

Prvi su u drugom poluvremenu opasnije zaprijetili Turci. Yazici je u 52. minuti dnažno pucao s dvadesetak metara, ali išlo je to ravno u ruke potugalskog vratara. A u 55. minuti Portugal je zaio za 3:0. Zabio je Bruno Fernandes kojemu je asistirao Cristiano Ronaldo, nakon što su njih dvojica sama izbila pred turskog vratara. Cristiano je ovom asistencijom ušao u povijest jer, uz to što je najbolji strijelac u povijesti europskih prvenstva, o sada ima i najviše asistencija (7) u povijesti. Desetak minuta nakon toga mogao se Ronaldo i upisati u strijelce, no nije uspio zabiti nakon odličnog ubacivanja Silve.

Image
Foto: Profimedia

Nakon toga su uslijedili napadi Turske, no nisu bili pretjerano opasni i Portugalci su lagano zaustavljali njihove pokušaje. Na samom kraju utakmice Portugal je mogao i do četvrtog gola, u sudačkoj nadoknadi čak su petorica Portugalaca trčala u kontru, Ronaldo je uposlio Silvu, no njegov udarac je završio u bloku i utakmica je završena 3:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava:

Bit će ovo njihov četvrti međusobni dvoboj na europskim prvenstvima, a u prethodna tri Portugalci imaju tri pobjede u kojima nisu primili nijedan gol. Na Euru 1996. slavili su 1-0, četiri godine kasnije 2-0, a na Euru 2008. završilo je 2-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svim natjecanjima Turska je dobila samo dva od devet međusobnih dvoboja, oba u prijateljskim dvobojima, a posljednji put 2012. 3-1.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo