Sjećat ćemo ga se /

Tko je sudac o kojem nakon Italije bruji Hrvatska? Prate ga skandali, najveći je napravio u Beogradu

Image
Foto: Profimedia

Makkelie je 41-godišnji nizozemski policajac koji FIFA-inu licencu ima od 2011.

25.6.2024.
6:04
Profimedia
VOYO logo

Hrvatskoj još samo teorija igra da vidi osminu finala Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj nakon rezultata 1-1 u posljednjem kolu skupine B protiv Italije.

Image
STRUČNA ANALIZA /

Jutro donijelo bol i surovu stvarnost: Prokletstvo se nastavilo; 'Moramo trezveno pogledati istini u oči'

Image
STRUČNA ANALIZA /

Jutro donijelo bol i surovu stvarnost: Prokletstvo se nastavilo; 'Moramo trezveno pogledati istini u oči'

Vatreni su golom Luke Modrića sve do 98. minute imali vodstvo 1-0, a onda je čudesno za 1-1 zabio Mattia Zaccagni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I izbornik Zlatko Dalić te kapetan Modrić nakon utakmice jasno su apostrofirali kako nije bilo smisleno da nizozemski sudac Danny Makkelie utakmicu produži osam minuta, a s njima se slažu i mnogi hrvatski navijači.

"Ne znam gdje je našao osam minuta uopće… Ali, ja govorim to pet godina, da smo mi mali za njih i da se borimo sami. No, što god govorim, govorim u vjetar i ispadam smiješan. Ne može biti osam minuta nadoknade, zbog čega? Prekršaji, prekidi?"; pitao se Dalić, dok je Luka istaknuo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nogomet je nekad okrutan i to se danas pokazalo. Što je, tu je. Ne znam gdje je sudac našao osam minuta da produlji."

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tko je Danny Makkelie?

Makkelie je 41-godišnji nizozemski policajac koji FIFA-inu licencu ima od 2011. Ove sezone sudio je na ukupno 43 utakmice, a dvoboj Hrvatske i Italije bio je drugi koji je sudio na ovom Euru. Prethodno je još sudio utakmicu Njemačke i Mađarske.

Iza njega je čak šest utakmica Lige prvaka u sezoni iza nas, a osim nizozemske lige, sudio je i u prvenstvu Saudijske Arabije.

Ovo mu nije bilo prvi put što sudi Vatrenima, bio je djelitelj pravde na ključnom dvoboju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Katara kada smo u Splitu autogolom Fjodora Kudrjašova srušili Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prate ga kontroverze

Makkelieja svijet pamti po dvije velike kontroverze. Na Euru prije tri godine sudio je polufinale između Engleske i Danske, a u 102. minuti dosudio je sporan penal za Gordi Albion kad je Sterling pao u kaznenom prostoru nakon kontakta s Jenssenom. Kane nije zabio s bijele točke, ali jest iz odbijanca te je odveo Engleze u finale gdje ih je dobila Italija i postala europski prvak.

Svijet ga pamti i kao suca koji nije vidio čisti gol Cristiana Ronalda u Beogradu na dvoboju Srbije i Portugala u kvalifikacijama za SP 2022. Dogodilo se to u sudačkoj nadoknadi kod rezultata 2-2, a nakon tog njegovog prekida Ronaldo je napustio teren i bacio traku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpustio pomoćnika

Makkelie je na svjetske naslovnice stigao 2021. kada je odlučio otpustiti pomoćnika Marija Diksa koji nije vidio Ronaldov gol u Beogradu.

"Godinama radim s Marijom i razumjet ćete da je ovo bila jako teška odluka. Jako smo blizu EP-a, na kojem dobrim suđenjem možemo izboriti nastup na SP-u iduće godine", rekao je tada ovaj policajac pa na njegovo mjesto instalirao Jana de Vriesa koji je bio pomoćnik i sinoć na utakmici s Italijom.

Eto, taj čovjek u ponedjeljak navečer skrojio je sudbinu Hrvatske...

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo