Prije 20 godina / Najšokantniji pobjednik Eura u povijesti: Dan kad je pobijedio antinogomet

Image
Foto: espnfc.com

Davne 2004. jedna mala Grčka šokirala je čitavu Europu

4.7.2024.
12:16
espnfc.com
VOYO logo

Na današnji dan prije 20 godina dogodilo se najveće iznenađenje u povijesti nogometa. Grčka, neznatna mala reprezentacija, šokirala je nogometni svijet i zasjela na europski tron pobijedivši u finalu Eura 2004. domaćina Portugal 1-0. Grčka je igrala neatraktivan nogomet koji se bazirao na granitnoj obrani i udarcima iz prekida te je po mnogima stoga proglašena najgorim pobjednikom Eura.

Image
'On je skrivena desetka' /

Dani Olmo otkrio što će napraviti ako osvoji Euro, pa iznenadio izborom jednog Vatrenog

Image
'On je skrivena desetka' /

Dani Olmo otkrio što će napraviti ako osvoji Euro, pa iznenadio izborom jednog Vatrenog

Njemački trener Otto Rehhagel preuzeo je Grčku 2001. i znao je kako igrati s malim momčadima. Njemački lisac osvajao je naslove s Werderom, ali pravi uspjeh bio mu je bundesligaški naslov s FC Kaiserslauternom koji je u prvoj sezoni povratka u prvu njemačku ligu osvojio Bundesligu. Otto je znao da Grčka ne može pobijediti nadigravanjem te je stvorio momčad granitne obrane s Traianosom Dellasom, radilicama u sredini koji su letjeli terenom poput Theodorosa Zagorakisa, te sjajnih skakača u napadu poput Angelosa Charisteasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Nitko prije Eura nije davao šanse Grčkoj predviđajući joj zadnje mjesto u jakoj grupi A s domaćinima Portugalom, Španjolskom i Rusijom. No već na otvaranju Grci su pokazali da su spremni za velike stvari pobijedivši Portugal 2-1. U idućoj su utakmici namučili Španjolce i uspjeli izvući remi. Ipak jedva su prošli grupu zbog bolje gol razlike. U zadnjoj utakmici izgubili su od Rusije, a da je kojim slučajem Španjolska uzela bod Portugalu, ili da je Grčka primila gol više, oprostila bi se od Eura.

Težak put do finala

Bez obzira na to što je Grčka prošla grupu, mnogi su mislili da je sad napokon gotovo s nogometom koji nije lijep za gledanje, s čvrstom obranom koja čeka kontre i prekide. Ona pobjeda protiv Portugala smatrala se samo početničkom srećom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka je naletjela na zvjezdanu Francusku u kojoj su igrali veliki Zidane, Thierry Henry na vrhuncu karijere i ostatka nepobjedivog Arsenala poput Piresa i Vieire te zvijezda Juventusa Trezeguet itd. Francuzi su bili uvjereni da će lako proći, no uslijedio je šok. Grci su dobili svojim najdražim rezultatom 1-0. Zatim su u polufinalu svladali Češku koja je igrala najatraktivniji nogomet prvenstva opet s 1-0 i izborili finale sa starim znancima Portugalom.

Sada su svi znali da je Grčka ozbiljna momčad. Uoči finala u Lisabonu između Portugala i Grčke nitko nikada nije toliko favorizirao jednu momčad poput Portugala. Svi su navijali protiv Grka, protiv antinogometa Otta Rehhagela. No i drugi put je Grčka šokirala domaćina pobijedivši 1-0 pogotkom Charisteasa koji je srušio i Francusku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
Foto: profimedia

Takav rasplet šokirao je nogomet. Nikada tako mala nogometna država, bez nekih igračkih zvijezda s tako defenzivnim nogometom nije postigla tako veliki uspjeh. Naravno, bilo je primjera u nogometu gdje je defenzivni ružni nogomet pobjeđivao, no nikad na ovakav način. Grčka je pokazala da je sve moguće, da nema favorita u nogometu i da zaista vrijedi ona - lopta je okrugla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo