KATASTROFA HRVATSKE NA OTVARANJU EURA: / Rumunji utrpali četiri komada mladim Vatrenima, Gračan ostao bez ključnog igrača

Image
Foto: Profimedia

To je najteži poraz mladih Vatrenih na Euru

18.6.2019.
20:21
Profimedia
VOYO logo

Hrvatska mlada nogometna reprezentacija otvorila je europsko U-21 prvenstvu u Italiji i San Marinu teškim porazom od Rumunjske sa 1-4 i tako bitno i tako bitno umanjila izglede za plasman u polufinale EP-a, a time i na olimpijske igre u Tokiju 2020.

Image
BIVŠI IZBORNIK ANALIZIRAO POTOP VATRENIH: /

Detektirao razloge teškog poraza i otkrio što sad Gračan mora napraviti

Image
BIVŠI IZBORNIK ANALIZIRAO POTOP VATRENIH: /

Detektirao razloge teškog poraza i otkrio što sad Gračan mora napraviti

Golove za Rumunjsku zabili su George Puscas (11-11m), Ianis Hagi (14), Tudor Baluta (66) i Adrian Petre (90+2), dok je pogodak za hrvatsku reprezentaciju zabio Nikola Vlašić (18).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LEGENDE GLEDAJU SUSRET HRVATSKE I RUMUNJSKE: Hagi, Šuker, Costacurta i ostali uživali u sjajnom otvaranju

Velika očekivanja

Očekivanja su bila velika, no sve je završilo najtežim porazom u povijesti mlade reprezentacije na velikim natjecanjima. Nažalost, nakon poraza od Rumunjske, Gračanovu vrstu čekaju Francuska i Engleska i izgledi za osvajanje prvog mjesta koje vodi u polufinale sada su svedeni na minimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada hrvatska reprezentacija je nakon 15 godina ponovo stigla do europskog U-21 prvenstva. U dosadašnja dva pokušaja nije prošla skupinu, no ovoga puta hrvatska vrsta je stigla na EP s velikim ambicijama. Glavi cilj naše mlade vrste je plasman na olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, što nije uspjelo niti jednoj nogometnoj generaciji, a vizu za Japan automatski donosi polufinale. Međutim, nakon prvog kola čini se kako to niti ovoga puta nećemo vidjeti OI.

Bio je to sudar povratnika na europsku smotru. Hrvatske nije bilo na europskim U-21 prvenstvima od 2004. godine, a Rumunjske od 1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Nikad nisu prošli skupinu

"Mladi Vatreni" u dosadašnja dva nastupa na europskim U-21 prvenstvima (2000, 2004) nisu prošli skupinu, niti su u šest susreta upisala pobjedu. Dvije utakmice su odigrali neodlučeno, a četiri puta su poraženi uz negativnu razliku pogodaka 7-11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Rumunji već godinama nisu bili na EP-u, a do sada jedini nastup imali su 1998. kada su dogurali do četvrtfinala.

Hrvatska se na EURO probila kroz kvalifikacijsku skupinu 1 upisavši osam pobjeda, te po jedan remi i poraz. Na koncu je Hrvatska imala isti broj bodova kao i Grčka (25), ali bolji međusobni skor. Rumunjska je pak bila jedno od najvećih iznenađenja kvalifikacija. U skupini 8 osvojila je prvo mjesto ispred Portugala, BiH, Walesa i Švicarske upisavši sedam pobjeda i tri neodlučena ishoda uz razliku pogodaka 19-4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žustar početak

Krenulo je žustro i napadački na obje strane. Prvi su zaprijetili Rumunji. Već u 2. minuti Puscas je imao lijepu priliku, no hrvatski vratar je uspio obraniti. U 4. minuti je pucao Brekalo, ali pored gola. Samo dvije minute kasnije Man je pukušao sa 20 metra, no Posavec je bio spreman.

Nažalost, u 8. minuti Rumunji su poveli. Filip Benković je igrao rukom, a škotski sudac Bobby Madden je nakon pregleda VAR-om dosudio kazneni udarac kojeg je Puscas sigurno realizirao. Samo tri minute kasnije već je bilo 2-0. Posavec je zakasnio na jedan ubačaj, Puscas je pucao glavom, Benković je uspio izbaciti loptu s crte, ali je na nju natrčao Ianis Hagi, sin rumunjske legende Gheorghea Hagija i zabio za 2-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi šok

Novi šok za hrvatsku reprezentaciju bila je ozljeda ponajboljeg igrača Josipa Brekala koji je izašao iz igre u 14. minuti.

Hrvatska se vratila u život u 18. minuti lijepim golom Nikole Vlašića s ruba kaznenog prostora. Dvije minute kasnije veznjak moskovskog CSKA je mogao izjednačiti, no Radu je sjajno obranio. Do kraja poluvremena obje su ekipe imale još nekoliko prilika, no više nije bilo golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvaranju drugog dijela Rumunjska je mogla povećati vodstvo, no Hagi je iz slobodnog udarca sa 10 metara pogodio gredu. Hrvatska u prvih 20 minuta nastavka nije pokazala ništa, a u 66. minuti i sami smo si zabili gol. Sosa je 'prodao' loptu Baluti, a rumunjski veznjak je ušao u kazneni prostor i zabio za 3-1. Do kraja utakmice očajna Hrvatska je primila i četvrti pogodak, u posljednjim trenucima među strijelce se upisao i Petre.

U drugom susretu iz ove skupine u 21.00 sati u Ceseni sastaju se Francuska i Engleska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi hrvatski nogometaši će u 2. kolu 21. lipnja odmjeriti snage protiv Francuske, a u susretu posljednjeg kola u skupini, 24. lipnja igrat će protiv Engleske.

Plasman u polufinale, koje osigurava vizu za olimpijske igre u Tokiju 2022. godine, osigurat će pobjednici skupina, te najbolje drugoplasirana reprezentacija iz tri skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO:

Rumunjska - Hrvatska 4-1

Rumunjska: Radu - Stefan, Pascanu, Nedelcearu, Manea, Man, Puscas, Hagi, Cicaldau, Ivan, Baluta.

Hrvatska: Posavec - Uremović, Katić, Benković, Sosa - Vlašić, Šunjić, Moro - Halilović, Brekalo, Jakoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kraj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

91' Rumunjima je poništen pogodak zbog zaleđa, ali je nakon konzultacija VAR-a priznat.

90' Hrvatska na kraju neće doći do prve pobjede na Euru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

72' Jakoliš je imao samog Uremovića, ali je odlučio pucati te je lopta završila u Rudeovim rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

66' GOL Strašna pogreška je dovela do gola. Posavec je dodao za Sosu, a on je loptu poslao ravno u noge Tudora Baluta, koji ju je pokupio i spremio u mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

58' Rumunji su trenutačno opasniji. Hrvatska se grčevito brani. Mladi vatreni ne uspijevaju stvoriti konkretne prilike.

54' Ianis Hagi je pucao iz slobodnjaka i pogodio prečku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52' Vatreni napadaju na otvaranju drugog poluvremena.

46' Nastavila se utakmica.

Drugo poluvrijeme

Kraj prvog poluvremena

45+' Ivan (Rumunjska ) bio je u odličnoj prilici, tukao je iz dobre pozicije, ali srećom za Hrvatsku lopta je otišla pokraj gola.

44' Man tukao po golu, lopta je prošla nekoliko centimetara pokraj desne stative.

41' Halilović je tukao iz slobodnjaka iznad grede.

34' Vatreni su opet zaprijetili Rumunjima, no rade se dobro snašao.

32' Vatreni imaju loptu u nogama 55% vremena, ali su Rumunji uputili više udaraca u okvir gola 4-2.

23' Zagužvalo se pred vratima Rumunjske, Jakoliš je na kraju poslao povratnu za Šunjića, ali lopta s o nakon njegova udarca odbila od bloka.

20' Vlašić je opet zaprijetio, ali njegov udarac Radu je uspio izbiti u okrner.

18' GOOL Vlašić je povukao i nakon solo akcije izborio poziciju za udarac, tukao je s 20-ak metara i sjajno matirao Radu.

14' GOOL Nesporazum Posavca i obrane iskoristio je Puscas. Prvo je obrana Vatrenih su očistila s crte, ali utrčao je Hagi i gurnuo loptu u mrežu.

12' Brekalo je zbog ozljede morao napustiti igru. Ušao je Bradarić.

11' GOOL Puscas je zabio iz penala. Lopta je nesretno pogodila Benkovića u ruku, a sudac je nakon konzultacija VAR-a pokazao na bijelu točku.

4' Brekalo je snažno tukao iskosa, lopta je otišla malo pokraj gola.

3' Puscas je pobjegao i tukao. Posavec je obranio uz puno sreće. Naime, lopta mu prošla kroz noge te ju je zaustavio na nekoliko centimatara od gola.

2' Šunjić je prvi zaprijetio. Tukao je s vrha 16-erca pored gola.

1' Utakmica je počela.

17:25 - Sat vremena prije utakmice stigli su i sastavi, a hrvatski izbornik Gračan odlučio se za postavu: Posavec - Uremović, Katić, Benković, Sosa - Vlašić, Šunjić, Moro - Halilović, Brekalo, Jakoliš.

Rumunjska će, pak, istrčati u sastavu: Radu - Stefan, Pascanu, Nedelcearu, Manea, Man, Puscas, Hagi, Cicaldau, Ivan, Baluta. Ovo je tek treći plasman mladih Vatrenih na Europsko prvenstvo, a preostala dva puta, Hrvatska je igrala 2000. godine u Slovačkoj, kao i četiri godine poslije u Njemačkoj

Dva remija i četiri poraza U-21 reprezentacije na Euru

U ta dva nastupa Hrvatska je ubilježila dva remija i četiri poraza. Dakle, još čekamo na prvu pobjedu na Euru, ali i prolaz skupine jer s ovakvim učinkom Hrvatska je oba puta natjecanje završila u skupini, i to kao posljednja.

Bašić i Majer na klupi

Koliko je jaka ova U-21 reprezentacija Hrvatske svjedoči i podatak da je jedan Toma Bašić iz Bordeauxa, igrač koji je u posljednjoj pripremnoj utakmici protiv Danske dao gol za pobjedu 1:0 na klupi, isto kao i dinamovac Lovro Majer. Da, ova generacija uistinu je moćna, možda i najjača do sad i zato ne iznenađuju optimistične najave iz tabora poput one Borne Sose, koji je kazao kako ova generacija želi postati prvakom Europe...

U proteklim U-21 reprezentacijama igrale su klase poput Luke Modrića, Eduarda da Silve, Vedrana Ćorluke, Darija Srne itd, ali unatoč spomenutim jakim imenima, igračima koji su kao mladi igrači frcali od talenta, volje i želje za dokazivanjem, U-21 reprezentacija Hrvatske nikad nije napravila neki iskorak.

Ovog puta, U-21 Hrvatska smještena je u skupinu C zajedno s moćnom Francuskom i Engleskom, te spomenutom Rumunjskom kao autsajderom grube, barem na papiru. Sretno Vatreni i razveselite nas.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo