Pet namirnica koje ostavljaju mrlje na zubima

shimmer fallback
31.7.2014.
13:16
Play logo

Ponekad jednostavno ne možete izbjeći ove namirnice, a mnoge od njih su i zdrav izbor, pa nema ni smisla da ih se lišite. Izbjegavanje svježeg ljetnog voća i bobica nije nikakva opcija, no možete učiniti neke stvari kako biste sprječili pojavu mrlja na zubima. Kao prvo, nemojte da vam namirnice koje mogu uzrokovati pojavu mrlja dugo borave u ustima, nego ih brzo prožvačite i progutajte, kako biste pazili na svoje zube, a važno je i isprati usta i oprati zube nakon jela.

Još jedan savjet jest da za ispijanje omiljenih napitaka koji se nalaze na listi koristite slamku. Na ovaj način napitak barem malo držite podalje od zuba i smanjujete mogućnost nastanka mrlja. I dok je ledenu kavu ili čaj jednostavno, čak i poželjno, piti na slamku, malo je je vjerojatno da ćete isto činiti s toplim napitkom ili vinom, no tad se bar pobrinite da popijete po gutljaj vode tijekom ispijanja napitka i nakon što sve popijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako postoji priličan broj napitaka i namirnica koje uzrokuju pojavu mrlja na zubima, usvojite neke od navedenih navika i smanjit ćete učinak promjene boje. Zdravlje zuba je važno i počinje s hranom koju jedemo, pa provjerite listu i otkrijte kako možete pomoći zubima da su što manje izloženi riziku od gubitka prirodne bjeline.

Čaj

Iako ima brojne zdravstvene dobrobiti, crni i ostali tamni čajevi ostavljaju mrlje na zubima. Malo možete smanjiti rizik ako u tamne čajeve dodate mlijeko. Ili se jednostavno držite zelenog, bijelog ili biljnih čajeva.

Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica, kupina, malina, trešanja i drugog voća jarkih boja može obojiti zube, kao i sokovi od istog voća. Pokušajte se usredotočiti na zeleno grožđe ili jednostavno pazite da nakon svakog obroka očistite zube četkicom i koncem, jer kiselina iz tog voća može oštetiti zubnu caklinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveno vino

Tko može odoljeti čaši crvenog vina uz fini ručak ili večeru? No pripazite da između ispijanja vina otpijete po gutljaj vode kojeg ćete progrgljati po ustima i zubima, jer kiselost iz vina isto može zaprljati zube, ali i uništiti zubnu caklinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi bomboni

Znate kako vam ponekad od tvrdih bombona ili lizalica mogu ostati obojeni jezik ili usta? E, pa isto to čine i vašim zubima. Ako ih jako volite, ograničite ipak unos takvih slastica kako bi izbjegli stvaranje trajnih mrlja na zubima.

Play logo

Kava

Šalica crne kave jedva čeka ostaviti svoje tragove na vašim zubima. Dodajte malo mlijeka ili šlaga kako bi ublažili napad i ublažili pigment kave, te svakako zapamtite popiti čašu vode nakon kave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo